Rijks I-Stage, Rijks I-Traineeship en I-Partnerschap op de Data Week 2020 in Den Bosch

Van 26 t/m 31 oktober organiseren de gemeente ‘s-Hertogenbosch, JADS (Jheronimus Academy of Data Science), het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Brabant de derde editie van de Data Week. Hét jaarlijkse evenement op het gebied van het toepassen van data voor werk, wonen, leven en studeren. Dit jaar in een hybride concept met een modern online platform.

Op 29 oktober verzorgen Rijks I-Stage, Rijks I-Traineeship en het I-Partnerschap Rijk – Hoger Onderwijs van 11:45 – 12:30 uur een inspirerende sessie voor studenten en afstudeerders die geïnteresseerd zijn in stages, traineeships of onderzoeksopdrachten bij de Rijksoverheid. Aan de hand van de IT-uitdagingen bij het Rijk en de ervaringen van een jonge professional krijgen zij een beeld van de kansen en mogelijkheden bij deze grootste IT-werkgever van Nederland. Ook kunnen de studenten en afstudeerders zich wagen aan een van de data-challenges. De winnaar van deze challenge krijgt een cadeaubon én de kans om een dag in de keuken te kijken van een van onze uitvoeringsorganisaties en de data-uitdagingen bij de Rijksoverheid van dichtbij te ervaren. Voor ‘datawroeters’ liggen er tijdens deze sessie dus veel kansen en mogelijkheden!

Meer info over de Data Week en het volledige programma vind je hier.

Challenges

Wil je alvast meedenken over de challenges of deze nog even rustig teruglezen? Je vindt ze hier. Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw frisse ideeën!

1. De datagedreven ambtenaar
De Rijksoverheid is een informatie- en datarijke organisatie, een smart government. En data, het lijkt een toverwoord. De Belastingdienst, Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn goede voorbeelden van Rijksorganisaties die data en slimme technologie volop toepassen binnen hun werkprocessen om beleid en uitvoering effectiever te maken. Een mooi voorbeeld uit de praktijk is het Debt Alert van het CJIB dat experimenteerde met algoritmes en met behulp van de data van verkeersboetes een systeem bouwde om mensen met schulden eerder te herkennen en met hen tot een passende aanpak te komen voor het betalen van hun verkeersboetes. Een andere interessante ontwikkeling is de rijdende sensor: sensoren in auto’s kunnen zorgen voor een enorme boost aan gegevens. Worden ergens in Nederland door veel auto’s hun ruitenwissers gebruikt? Grote kans dat het daar regent en dan is een waarschuwing voor gladde wegen misschien een goed idee. Het verzamelen en toepassen van deze data gebeurt door datagedreven ambtenaren. Maar hoe word je nou een datagedreven ambtenaar? Beantwoord de volgende vragen:

  • Welke data zou de Rijksoverheid veel slimmer kunnen benutten voor een maatschappelijke verbetering of innovatie?
  • Noem de top 3 belangrijkste competenties die een ambtenaar in het data-domein volgens jou moet bezitten om het datagedreven werken binnen de Rijksoverheid op een hoger plan te brengen?

2. Gebruik van drones
Een drone is tegenwoordig te koop bij de Hema en je mag daar in Nederland op veel plekken gewoon mee vliegen. De opkomst van nieuwe technologieën zoals internet, gps, smartphones, drones en sociale media zijn belangrijke ontwikkelingen in de moderne maatschappelijke transformatie. Zo kan een drone multifunctioneel worden gebruikt door verschillende openbare diensten om nieuwe inzichten en kansen te bieden, bijvoorbeeld bij het doen van weersvoorspellingen, bij handhaving en opsporing en in de landbouw en natuurbescherming.

  • Bedenk mogelijke innovatieve toepassingen van drones en hoe de data die een drone verzamelt door de Rijksoverheid veilig en efficiënt gebruikt kunnen worden.
  • Hoe kan de Rijksoverheid zorgvuldig en transparant zijn over de manier waarop ze met deze data omgaat?
  • En hoe ver mag de Rijksoverheid daarin gaan? Waar ligt de grens als het gaat om de privacy van de burger?

Wij dagen je uit!
Kun je ons helpen bij deze uitdagingen en heb je een mooie oplossing of suggestie bedacht? Laat het ons weten en deel je bijdrage dan vóór 10 november met het programma HR-ICT via samenwerkingHO-Rijk@rijksoverheid.nl . De winnaar van de challenge krijgt op 12 november persoonlijk bericht.