Werken met een I-stagiair? Gewoon doen!

Een betere dienstverlening met de nieuwste technologie, verjonging van de Rijksoverheid en vraagstukken die uit tijdgebrek blijven liggen. Juriaan Manuela, senior adviseur bedrijfsvoering bij SSC-ICT, heeft volop redenen om als rijksorganisatie met IT-stagiairs in zee te gaan. Hij vertelt ons graag waarom en hoe dat werkt in de praktijk.

Juriaan Manuela is enthousiast over "zijn" I-stagiairs, dat is overduidelijk. De teller staat inmiddels op zeven stagiairs, met een gemiddeld stagecijfer van een 9. Samen met Albert Badoux en Daniël van den IJssel vormt hij het driekoppige team IT Tooling van rijksonderdeel SSC-ICT. Ze zetten de derdejaars hbo-studenten en afstudeerders met name in voor verdere ontwikkeling van hun doe-het-zelf-softwarebouwstraat en het automatiseren van belangrijke beheertaken via een agile portaal.

Juriaan Manuela

Waarom een IT-student?

'Met IT-stagiairs haal je jonge talenten binnen die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Ze hebben een frisse blik, zijn gemotiveerd, flexibel, prestatiegericht en brengen nieuwe energie en nieuwe inzichten. Dankzij onze stagiairs zijn we nu echt een developmentteam. Er blijven vaak genoeg IT-vraagstukken liggen, waar je zelf niet aan toe komt. Zij pakken die zelfstandig op en leveren concrete "proof of concepts" op waar wij mee verder kunnen om onze dienstverlening te verbeteren. Dat scheelt tijd en geld. Met externe inhuur ben je veel meer kwijt.'

Stagebegeleiding op afstand, hoe doe je dat?

'Eigenlijk maakt het thuiswerken voor ons weinig verschil in de begeleiding. We kijken bij de selectiegesprekken altijd al hoe zelfstandig en initiatiefrijk iemand is. Dat komt goed naar voren uit het assessment dat we daarbij gebruiken. Omdat we agile werken, zijn er bovendien al veel contactmomenten. Vooral de Scrum-methode leent zich prima voor teams-op-afstand: dan heb je dagelijks een standup. Wat ook goed werkt: elke stagiair heeft twee begeleiders, één voor de technische uitvoering van de opdracht, de ander voor de persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de stage proberen we een student al vooruit te laten kijken: wat wil je na je studie doen? Onze tip is om in de stage met zoveel mogelijk mensen te praten. Zo krijg je een goed beeld van wat mogelijk is en bouw je alvast een netwerk op.'

'Wil je als Rijk verjongen, dan moet je al vroeg zichtbaar zijn'

Heb je nog tips voor rijkscollega’s?

'Doe het gewoon! Begin klein, zorg dat de opdracht iets concreets oplevert, waar je als organisatie mee verder kunt. Werken met een student biedt zó veel meerwaarde… Bovendien, wil je als Rijksoverheid verjongen, dan moet je er vroeg bij zijn en zichtbaar zijn op alle terreinen. Zo weten IT-studenten wat het Rijk ze kan bieden en hoe breed dat is.'