Vragenvuur: zo ontmoet je je IT-collega van morgen

Hoe maak je IT-studenten enthousiast voor werken bij het Rijk en laat je de vele mogelijkheden zien? Heel laagdrempelig: zet ze aan het werk met een onderzoeksopdracht als stage of afstudeerproject. Om jong talent en rijksorganisaties 1-op-1 aan elkaar te koppelen, organiseerde Rijks I-Stage de afgelopen maanden voor tien rijksorganisaties een apart vragen(v)uurtje. Een vorm van online slowdaten die enthousiaste reacties opleverde en tips voor een vervolg. Daarom drie vragen aan Graciella Gentle, teamcoördinator en stagerecruiter.

Waarom online vragenuurtjes?

‘Maart vorig jaar organiseerden we vanuit de Rijksoverheid de jaarlijkse online meetup voor stagezoekers. Heel nuttig, maar te kort om jezelf goed te kunnen voorstellen als rijksonderdeel en te breed om als student een goed beeld te krijgen van de ICT-mogelijkheden of praktische vragen te kunnen stellen. Hoe ziet een gewone werkdag er uit, bijvoorbeeld, of wat doen jullie op het gebied van kunstmatige intelligentie of cybersecurity? Daarom begonnen we voor de zomer met de eerste ‘losse’ vragenuurtjes: voor de Auditdienst Rijk (ADR), Politie en de ICT-organisatie van Rechtspraak (IVO Rechtspraak). Steeds met een groep van ongeveer 20 studenten en ambassadeurs vanuit het onderdeel.’

Studenten TU Delft overleggen aan tafel

Wie deed mee?

‘De eerste ervaringen en tips (zorg voor ambassadeurs uit het IT-werkveld en geef concrete voorbeelden van onderzoeksopdrachten!) smaakten naar meer. In de aanloop naar februari 2022, het startsein voor een nieuwe stageperiode binnen het onderwijs, melden nog eens zeven rijksorganisaties zich aan voor een online vragenvuur. Een heel gevarieerde club... Naast Politie en ADR klommen ook Defensie, Centrum Indicatiestelling Zorg, ministerie van VWS, RDW, DICTU, Agentschap Telecom en Belastingdienst op het podium.’

Wat werkt goed?

‘De studenten reageerden positief na afloop.  Ze kregen in een uurtje tijd een kijkje achter de schermen en konden persoonlijk hun vragen kwijt. Ook de organisaties waren enthousiast over deze manier om zichzelf te promoten en tegelijk te horen wat er leeft onder de IT-studenten. Met resultaat: de gerichte sollicitaties die na de vragenuurtjes binnenkwamen, leverden tot nu toe al tien ingevulde stageplekken op. Wat heel aanstekelijk werkt, is een oud-stagiair laten vertellen over de eigen ervaringen. Dat zou eigenlijk een must moeten zijn voor elk volgende vragenuur! En een concrete stageplek in de aanbieding hebben is handig, maar hoeft niet. Zo creëerde de Politie na afloop 2 stageplaatsen op basis van de binnengekomen cv’s en goede motivatie. Een vragenuurtje kan dus ook een manier zijn om intern meer mensen enthousiast te krijgen voor het binnenhalen van jong talent!’

Ook jong IT-talent binnenhalen via een stage of afstudeeropdracht? Laat Rijks I-Stage een vragenuurtje organiseren voor je rijksorganisatie in maart, april of mei 2022. Stuur een mail naar rijksistage@rijksoverheid.nl