Voorbeelden samenwerking

Hoe ziet een samenwerking tussen het hoger onderwijs en rijksorganisatie er in de praktijk uit? En wat levert deze op? Laat je inspireren door voorbeelden van collega’s. Het I-Partnerschap helpt structurele samenwerkingen aan te jagen. Omdat het soms prettig is om klein te beginnen, vind je hier zowel voorbeelden van kleinere als van grotere, langdurige samenwerkingen.

P-Direkt - challenge en groepsopdrachten

Voor nieuwe innovatieve inzichten en om kennis te maken met IT-talent trekt P-Direkt met hulp van I-Partnerschap grootschalig op met het hoger onderwijs. Zo komen studenten van de Haagse Hogeschool met frisse technologische ideeën hoe hybride werken in de toekomst eruit kan zien. Ook werken studenten aan de Afko-app, een app die alle afkortingen bij het Rijk verklaart. Samen met P-Direkt maken we een vlogserie over de 60 I-studenten van drie hbo-instellingen die onder andere via een challenge aan de slag zijn gegaan.

SVB en Fontys Hogescholen ICT

De Sociale Verzekeringsbank werkt structureel met een vaste onderwijspartner: Fontys Hogescholen ICT. Dit omdat SVB gecharmeerd is van de innovatieve lesmethode van Fontys via praktijkvragen en ‘echte’ opdrachtgevers. De essentie van de samenwerking is voor SVB nieuwe kennis binnenhalen om vraagstukken op te lossen. Zo hielpen studenten al DigiD makkelijker te maken voor ouderen. De samenwerking laat SVB bovendien zien als aantrekkelijke werkgever.

Lees: Sociale Verzekeringsbank onder de indruk van ICT-studenten

Samenwerking ministerie I&W – hoger onderwijs

Senior beleidsmedewerker Madeleine Heuvelman en haar HR-collega Inge Prins van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) jagen samen met I-Partnerschap samenwerking aan met het hoger onderwijs binnen het hele ministerie. Van kerndepartement tot bijvoorbeeld KNMI en het Planbureau voor de Leefomgeving. Samenwerking is onderdeel van hun beleid. Dat leidt tot een waaier aan verschillende opdrachten op het gebied van onder andere data, kunstmatige intelligentie en cyber. Heuvelman en Prins zijn spin in het web bij I&W, I-Partnerschap zoekt voor elke opdracht de beste partners binnen het hoger onderwijs.

Lees: Vaste samenwerking op ‘I’ loont

Estafette-opdracht – Netwerk Digitale Simulaties

Bij een estafette-opdracht doet een groep studenten onderzoek en borduurt een volgend studententeam hierop verder. Een interessante optie voor complexere, omvangrijke opdrachten. Studenten van de Hogeschool Rotterdam onderzoeken zo de inzet van VR-brillen tijdens crisis en doen aanbevelingen voor het ministerie van Defensie, Politie Nederland, Brandweer en veiligheidsregio’s binnen het Netwerk Digitale Simulaties (NDS). Pauline Arts MSc van NDS zoekt een langdurige relatie ‘om nieuwe technologie te ontdekken en de snelheid en frisse blik van studenten in te brengen. Samen leren is daarbij het uitgangspunt.’

Lees: Studenten Hogeschool Rotterdam onderzoeken succesvolle inzet VR-brillen bij crisisoefeningen

Groepsopdracht – RVO

Bij een groepsopdracht werken vaak studenten uit verschillende studierichtingen samen, zodat een vraagstuk van verschillende kanten belicht wordt. Dat gebeurde ook bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waar Julien Hoornweg vier Fontys-studenten begeleidde bij een groepsopdracht voor de minors Datascience en Data driven business. De studenten leverden met succes twee prototypes op voor een datakwaliteitsdashboard. ‘Toen we eenmaal een goede modus hadden gevonden om samen te werken – veel scrummen en wekelijks overleg – ging het als een trein!’

Lees: Studenten ontwikkelen RVO-datadashboard

Stage - COA

Hoe maak je een bestaand meetinstrument eenvoudiger en overzichtelijker? Een duidelijke afgekaderde vraag leent zich goed voor een stage. Het I-Partnerschap Rijk-Hoger onderwijs koppelde het Centraal Orgaan opvanrvosielzoekers (COA) aan de Haagse Hogeschool en Jordy Dekker, student ICT business datamanagement. Jordy Dekker was de eerste ICT-stagiair bij het COA. Evert Straatman, chief technology officer (CTO) bij het COA wil samen met I-Partnerschap meer mogelijkheden creëren om structureel (afstudeer)stages aan te gaan bieden met casussen van het COA.

Lees: Jordy maakt proof of concept voor meetinstrument COA