Online Festival 'Balans in het Nieuwe Normaal'

Mindset en vaardigheden voor veerkracht en bevlogenheid

In 2020 is Nederland getroffen door het corona-virus. Een transitie in leven en werken op afstand in balans met de eigen privé-omgeving heeft vanaf half maart in de hele wereld plaats gevonden. Dit nieuwe werken heeft een grote invloed op onze vaardigheden, zelfzorgzaamheid en vitale gezondheid die wij nodig hebben in deze nieuwe realiteit.

Hoe blijf jij bevlogen aan het werk in deze situatie? Hoe zorg je voor genoeg focus?

Mindful Rijk heeft als missie het creëren van een positieve werkomgeving die een bijdrage levert aan een bevlogen werkcultuur. Mindfulness is een extra vaardigheid die in deze snelle, sociaal veranderende, veel meer digitale wereld om ons heen, het verschil kan maken voor een individu, het team, het management en organisatie. In opstartjaar 2020 met subsidie van het A+O fonds Rijk voor het rijksbreed communiceren over onze activiteiten.

A+O fonds Rijk vindt mindfulness belangrijk omdat wetenschappelijk is bewezen dat mindfulness bijdraagt aan meer werkgeluk, vitaliteit, groei, samenwerken, wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid. Daarom ondersteunen zij Mindful Rijk met een subsidie gericht op het normaliseren van mindfulness binnen de Rijksoverheid.

Ontdek in vijf interactieve en ervaringsgerichte online-bijeenkomsten hoe mindfulness jou kan helpen in het nieuwe normaal. Deelname is kosteloos en alleen voor rijksmedewerkers.

Masterclass Mindful Leiderschap voor Managers en Leiders - VOL – meld je aan voor updates over Mindful Leiderschap van Mindful Rijk

Door Kiki Vreeling en Marloes Telle
Datum: maandag 16 november  van 15:00 tot 17:00 uur

Inspirerend, geeft veel inzicht en heel praktisch toepasbaar.

Veel ruimte voor eigen dilemma, dat maakte het relevant en urgent.

Hoe ga je als leider om met een veranderende dynamiek op de werkvloer? En hoe kan een gezonde werkcultuur bijdragen aan betere prestaties?

Deze online-masterclass is voor leiders, managers en afdelingshoofden en gericht op het samenspel tussen mindful leiderschap en verandermanagement, organisatiecultuur en grenzeloos samenwerken.

Tijdens deze masterclass maak je een eigen roadmap voor een zelf ingebrachte leiderschapsuitdaging. Focus ligt hierbij op het maken van bewuste keuzes. Je maakt tijdens deze stappen gebruik van elkaars ervaringen als leiders om tot diepere inzichten te komen.

Na opgave krijg je een link om deel te nemen aan de online-bijeenkomst.

Bevlogen aan de slag met mindfulness - VOL

Door Inge Witkamp en Bart Hansma  
Datum: donderdag 19 november van  10:00 tot 11:30 uur

Leuke en leerzame workshop. Nog niet eerder gehoord van de aangeboren spier van aandacht. Deze intrigeert me. Ik zou graag deze spier willen trainen om mijn mentale en fysieke balans te optimaliseren.

Werk jij met bevlogenheid of ben je stug aan het door buffelen? Mindfulness helpt je herkennen hoe je werkt, waar jouw passie ligt of van welke ergernissen je juist leegloopt. Door dit te zien en herkennen, ontstaat de keuze om te schakelen. Nu meer dan ooit een cruciale vaardigheid.

Voorafgaand aan deze interactieve en ervaringsgerichte online-workshop vragen we je van tevoren het digitale Energiekompas in te vullen. Aan de hand van de uitslag nemen we je vervolgens mee in het begrip mindfulness, hoe je deze ‘spier’ van aandacht ontwikkelt en hoe mindfulness jou kan helpen om bevlogen aan de slag te gaan.

Na opgave krijg je een link om deel te nemen aan de online-bijeenkomst.

Mindfulness en Hoogsensitiviteit - VOL

Door Suzanne Nieuwenhuijs-Mekking en Inge Witkamp
Datum: maandag 23 november van 10:00 tot 11:30 uur

Voel je je aan het eind van een drukke (werk)dag regelmatig overprikkeld? En ben je benieuwd wat mindfulness voor je zou kunnen doen?

Maar liefst 1 op de 5 mensen is in bepaalde mate hoogsensitief (HSP). Onderzoek wijst uit dat zij gevoeliger zijn voor stress en burn-out. In balans brengt de eigenschap ook veel voordelen met zich mee; analytisch denkvermogen, tact, zorgvuldigheid, empathie, creativiteit en makkelijk verbinden met anderen.

In deze online-bijeenkomst leer je wat hoogsensitiviteit precies is en hoe je meer balans kunt bereiken via “prikkelmanagement”. Een belangrijk onderdeel van prikkelmanagement is het verminderen van interne prikkels; de drukke stroom van gedachten als gevolg van de diepgaande verwerking van het HSP-brein indammen.

Mindfulness biedt dan uitkomst; door je aandacht vaker te sturen, leer je afstand te nemen van deze gedachten waardoor de geest rustiger wordt. Mindfulness is daarom een bijzonder effectieve manier voor HSP-ers om prikkels te reduceren en stress te verminderen.

Na opgave krijg je een link om deel te nemen aan de online-bijeenkomst.

Heartfulness en Werk

Door Inge Witkamp en Bart Hansma
Datum: donderdag 26 november van 10:00 tot 11:30 uur

Wat een mooie en energie gevende ervaring

Precies wat ik nodig had. Dank voor de inspiratie en kennis

Heartfulness wordt ook wel compassie genoemd en is een verdieping op mindfulness. In deze interactieve en ervaringsgerichte online-workshop leer je wat Compassie is en hoe je het concreet toepast in je werk. We delen ook hoe deze vaardigheid effect heeft op je brein en meer grip en inzicht geeft in je gewoontepatronen.

Zeker in deze tijden wordt er veel van ons gevraagd waardoor deze vaardigheid nog belangrijker is dan normaal. Het mooiste wat je jezelf (en van daaruit de mensen om je heen) nu kunt geven, is het vermogen compassie voor jezelf op te brengen.

Na opgave krijg je een link om deel te nemen aan de online-bijeenkomst.

Mindfulness en Talenten

Door Inge Witkamp en Bart Hansma
Datum: maandag 30 november van 10:00 tot 11:30 uur

Wat een bijzondere workshops, ik voel me gelijk heel positief

Wat fijn om de aandacht te richten op het positieve en dit te vergroten

Wil jij ervaren hoe mindfulness jou kan helpen met talentgericht werken? Tijdens deze online-workshop maak je eerst kennis met mindfulness, vervolgens zetten we mindfulness in om jouw sterke kanten te exploreren. En wist je dat deze twee een versterkend effect op elkaar hebben? Dit duo heeft een positief effect op jouw gedrag, denken en gevoel. Wanneer je je bewust bent van jouw talenten en sturing geeft in je leven om deze in te zetten voel je je gelukkiger en gezonder. Je leeft meer vanuit authenticiteit en jouw bevlogenheid heeft effect op jouw werk en de samenwerking met anderen.

Na opgave krijg je een link om deel te nemen aan de online-bijeenkomst.

Ontmoet de sprekers:

Kiki Vreeling is coach & consultant, geeft al ruim 10 jaar team- leiderschaps- en mindfulnesstrainingen en heeft wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd naar mindfulness en leiderschap.

Marloes Telle is projectleider van het leiderschapsprogramma binnen OCW en heeft jarenlange ervaring als leiderschaps- en mindfulnesstrainer.

Suzanne Nieuwenhuis-Mekking is organiseert trainingen en workshops op het gebied van werkgeluk. Ze is Chief Happiness Officer bij een grote Rijksorganisatie.

Inge Witkamp is projectleider van Mindful Rijk, onderdeel van UBR | Ontwikkelbedrijf. Zij geeft al jarenlang mindfulness- en compassietrainingen bij Rijkswaterstaat en andere Rijksorganisaties.

Bart Hansma is trainer en adviseur bij Mindful Rijk.