Online Festival | Fluitend naar je Werk

Na anderhalf jaar afstand houden en beperkingen staan we aan de vooravond van een heropende samenleving. Hoera!
Hoe zorg je ervoor dat je op termijn weer fluitend naar kantoor kunt gaan? Wat zijn de ingrediënten van werkplezier en hoe kan je die doelbewust ontwikkelen en in je werk brengen?

In het online festival ‘Fluitend naar je Werk’ ontdek je in vijf interactieve en ervaringsgerichte online bijeenkomsten hoe je de inzichten en technieken uit de positieve psychologie kunt inzetten in jouw werk bij de Rijksoverheid. Het resultaat is meer focus, zelfinzicht, vitaliteit en meer verbinding met je vak en je collega’s.

Deelname is kosteloos. Meld je aan voor één of meerdere sessies via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Je ontvangt dan enkele dagen voor de sessie inloginstructies voor deelname via WEBEX.

Attendeer ook gerust andere Rijkscollega’s op dit initiatief via een nieuwsbrief, een LinkedInbericht of gewoon door een mail of app. 

Workshops

1.    Bevlogen aan de slag met Mindfulness door Inge Witkamp en Bart Hansma (21 juni) = VOL
2.    De Mindful Hybride Rijksmedewerker met Sheraz Kazmi en Bart Hansma (22 juni) = VOL
3.    Playful Work Design met Florie Pronk en Thijs Biemans (23 juni)
4.    Masterclass Mindful Leiderschap met Kiki Vreeling (24 juni) = VOL
5.    Masterclass ‘De Kracht van Bewust Luisteren’ met Kiki Vreeling en Inge Witkamp (25 juni)

Het Online Festival is een initiatief van Mindful Rijk, het expertisecentrum voor Mindfulness en Positieve Psychologie binnen de Rijksoverheid. Onze missie is het creëren van een positieve werkomgeving die een bijdrage levert aan een bevlogen werkcultuur binnen het Rijk. Kijk voor meer informatie over het programma op www.ubrijk.nl/mindfulrijk

Bevlogen aan de slag met Mindfulness = VOL

Door Inge Witkamp en Bart Hansma
Maandag 21 juni 09:00-10:30 uur

‘’Leuke en leerzame workshop. Nog niet eerder gehoord van de aangeboren ‘spier van aandacht’. Deze intrigeert me. Ik zou graag deze spier willen trainen om mijn mentale en fysieke balans te optimaliseren.’’

Werk jij vanuit bevlogenheid of buffel je stug door? Krijg je energie van je werk, put het je uit of varieert dat van dag tot dag of periode?
Mindfulness helpt je herkennen hoe je werkt, waar je energie van krijgt of waar je juist op leegloopt. Door dit te zien en herkennen, ontstaat de keuze om bewust te schakelen en je werksituatie te veranderen of er anders mee om te gaan. Deze effecten stapelen en zorgen ervoor dat je meer in je kracht komt te staan in je werk.
In deze sessie ontdek je wat mindfulness is, wat bevlogenheid is, hoe je in een flow-toestand komt en hoe mindfulness je daar meer toegang toe kan bieden.
Na afloop heb je de tools in handen om dit meteen in de praktijk te brengen en geven we je een 21-dagen challenge mee om de technieken eigen te maken en onderdeel te maken van je routine.

Inge Witkamp is programmamanager van Mindful Rijk, onderdeel van UBR. Inge is gespecialiseerd in het toepassen van inzichten uit de positieve psychologie op management- en organisatieniveau binnen de Rijksoverheid. Bart Hansma is adviseur en trainer voor Mindful Rijk en expert op het gebied van gewoontevorming.

De Mindful Hybride Rijksmedewerker = VOL

Door Sheraz Kazmi en Bart Hansma
Dinsdag 22 juni 10:00-11:30 uur

Met het einde van corona in zicht gaan we over van thuiswerken op hybride werken. Dit is zowel een kans als een uitdaging om je werkomstandigheden positief te veranderen.

In deze sessie ontdek je wat hybride werken precies is, wat de grootste kansen en valkuilen zijn, hoe je jouw persoonlijke werkvoorkeuren kunt laten aansluiten voor meer werkplezier, energie en stressbestendigheid.

We gaan samen verkennen hoe mindfulness jou kan helpen om bestaand (automatisch) werkgedrag te veranderen. Na afloop heb je een concreet en persoonlijk plan om hybride werken na de zomer een succes te maken.

Sheraz Kazmi is communicatieadviseur bij het Rijksprogramma Hybride Werken en expert in growth mindset en de mensgerichte toekomst van werk. Bart Hansma is adviseur en trainer bij Mindful Rijk en expert op het gebied van gewoontevorming.

Playful Work Design

Door Florie Pronk en Thijs Biemans
Woensdag 23 juni van 10:00-11:30 uur

Ben je toe aan meer creativiteit in je werk? Vind je je werk wel leuk, maar kun je wel een extra dosis positiviteit, uitdaging of motivatie gebruiken? Is je werk structureel veranderd door Corona en wil je daar een constructieve wending aan geven? Wie weet is playful work design wat voor jou!
 
Deze bijeenkomst wordt geopend door Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie Arnold Bakker. Als grondlegger van de Job Demands Resources (JDR) theorie en de Playful Work Design methode.
 
Playful work design is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, die met praktische, creatieve en bewezen methoden je taken leuker en interessanter kunnen maken. Door aan de slag te gaan met je werkbeleving, leer je een nieuwe manier om je dagelijkse werk leuk te maken. Met playful work design boor je je persoonlijke energiebronnen aan en maak je van je werk een flowervaring.
 
Tijdens deze workshop leggen we je uit hoe de relatief nieuwe werkdesign techniek ‘Playful Work design’ werkt en om dit zelf te ervaren knutsel je aan een taak waar je vaak tegenop ziet.

Je ervaart het verschil tussen flow en unflow, en je leert aan welke knoppen je kunt draaien om jezelf of een ander deze flow te laten ervaren (hierdoor werk je productiever en creatiever, heb je meer energie en vliegt je werkdag voorbij). Ready to rumble!

Florie Pronk is Beleidsadviseur HR bij Dienst Justitiële Inrichtingen en gespecialiseerd in positieve arbeidspsychologie (o.a. werkgeluk) en maakt in haar vrije tijd graag theater. Thijs Biemans is senior adviseur bij het Opleidingscentrum Dienst Justitiële Inrichtingen en gespecialiseerd in het toepassen van communicatieve motivatiestrategieën en laat alles lekker waaien als hij aan het zeilen is.

Masterclass Mindful Leiderschap = VOL

Door Kiki Vreeling
Donderdag 24 juni 10:00-12:00 uur

‘’Inspirerend, geeft veel inzicht en heel praktisch toepasbaar’’

‘’Veel ruimte voor eigen dilemma, dat maakte het relevant en urgent.’’

Hoe ga je als leider om met een veranderende dynamiek op de werkvloer? En hoe kan een gezonde werkcultuur bijdragen aan betere prestaties?
Deze masterclass is voor leiders, managers en afdelingshoofden en gericht op het samenspel tussen mindful leiderschap en verandermanagement, organisatiecultuur en grenzeloos samenwerken.
 
Tijdens deze masterclass maak je een eigen roadmap voor een zelf ingebrachte leiderschapsuitdaging. Focus ligt hierbij op het maken van bewuste keuzes. Je maakt tijdens deze stappen gebruik van elkaars ervaringen als leiders om tot diepere inzichten te komen.
 
Kiki Vreeling is projectleider Mindful Leiderschap voor Mindful Rijk, zij geeft al ruim 10 jaar team- leiderschaps- en mindfulnesstrainingen en heeft wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd naar mindfulness en leiderschap.

De Kracht van Bewust Luisteren

door Inge Witkamp en Kiki Vreeling
Vrijdag 25 juni 10:00-11:30 uur

“De meeste mensen luisteren niet met de bedoeling te begrijpen, maar met de bedoeling om te antwoorden”
Stephen Covey, uit ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’

“De meeste mensen luisteren niet met de bedoeling te begrijpen, maar met de bedoeling om te antwoorden” schreef Stephen Covey in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

Hoe tijdsefficiënt, verleidelijk en gewoontelijk is het om je luisterijd te gebruiken om alvast je antwoord te formuleren. Het probleem is, als je alleen deze modus gebruikt, kan je behoorlijk wat informatie missen die je juist zou kunnen gebruiken voor een beter passend, innovatiever of intelligenter antwoord. Een antwoord dat past bij jouw ambtelijk vakmanschap en niet een antwoord uit gewoonte omdat dat 'nu eenmaal altijd zo gaat'. Deze ‘efficiënte’ manier van luisteren kan een belangrijke oorzaak zijn van het niet aansluiten bij de opgave, het niet opvangen van tegengeluiden en het versterken van miscommunicatie tussen verschillende organisatieonderdelen.

In deze masterclass gaan we in op de diverse modi van luisteren. Je ervaart zelf het verschil tussen de modi, wanneer je deze het beste kan inzetten en hoe je dat vervolgens doet in de praktijk.

Inge Witkamp is programmamanager van Mindful Rijk, onderdeel van UBR. Zij heeft zich gespecialiseerd in Mindfulness binnen organisaties en vanuit de positieve psychologie. Kiki Vreeling is projectleider Mindful Leiderschap, geeft al ruim 10 jaar team- leiderschaps- en mindfulnesstrainingen en heeft wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd naar mindfulness en leiderschap.

Aanmelden

Meld je via onderstaand formulier aan voor één of meerdere workshops.

Sessie *
avg-nl

Informatie over de verwerking van jouw persoonsgegevens

Wij gebruiken je gegevens om je inschrijving in behandeling te nemen, waarna ze vernietigd worden. Je informatie wordt niet met derden gedeeld.

Waarom worden deze gegevens gevraagd?

Wij hebben je gegevens nodig om je inschrijving te kunnen verwerken.

Op welke manier worden jouw gegevens verwerkt?

Je gegevens worden gedeeld met de adviseurs van UBR die je inschrijving in behandeling neemt. Persoonlijke gegevens worden niet beschikbaar gesteld aan derden, tenzij wij daartoe op grond van de wet verplicht zijn

Hoelang bewaren wij jouw gegevens?

Zodra de activiteiten zijn gesloten worden je gegevens uit onze systemen verwijderd.

Wat zijn jouw rechten?

Meer informatie over uw rechten vindt u op de pagina 'Privacy' (link opent in nieuw tabblad).

Akkoordverklaring *