Bewust Ambtelijk Vakmanschap

Word onderdeel van de rijksbrede beweging naar groter ambtelijk vermogen

Werken bij de overheid is bijzonder en belangrijk. Je bent betrokken bij de publieke zaak en wilt bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Wat jij doet heeft impact op de burger. Daarom streef je ernaar te blijven ontwikkelen als ambtenaar.

Het is ook uitdagend, omdat je in een toenemend complex krachtenveld werkt. Er wordt steeds meer gevraagd in de hoeveelheid en kwaliteit dat je levert. Daarnaast staat de Rijksoverheid steeds meer in de schijnwerpers waardoor de druk verder oploopt. 

Dat kan zorgen voor wrijving of spanning in de samenwerking met collega’s of andere organisaties. Het kan meer onzekerheid geven bij het nemen van beslissingen. Je verliest misschien makkelijker zicht op de bedoeling en de maatschappelijke opgave waar je voor staat. Hoe behoudt en vergroot je als ambtenaar jouw effectiviteit, invloed en integriteit? 

De leergang Bewust Ambtelijk Vakmanschap verbindt wetenschappelijk onderbouwde methodes uit mindfulness en de positieve psychologie met de Rijksbrede beweging Ambtelijk Vakmanschap en Grenzeloos Samenwerken. Ambtelijk vakmanschap berust op zeven pijlers die geïdentificeerd zijn om als ambtenaar succesvol te zijn, nu en in de toekomst. 

Met deze leergang ontwikkel je bewustwording van je eigen patronen, de patronen in je team en in je organisatie. Door daarvan bewust te worden kun je deze veranderen en groeit jouw invloed, veerkracht, wendbaarheid en werkplezier. Wordt daarmee onderdeel van de Rijksbrede beweging naar groter ambtelijk vermogen. 

Methode:

De leergang bestaat uit acht modules van 3 uur en een reflectiesessie. De groep bestaat uit max. 12 deelnemers. Tussen de modules beoefen je dagelijks zo’n 30 minuten en vergroot je je bewustwording (o.a. met mindfulness oefeningen), waardoor je jouw reflectieve vermogen versterkt. Je past het geleerde meteen toe in de dagelijkse werkpraktijk en herijkt door zelfonderzoek jouw ambtelijk vakmanschap. 

Je ontvangt tijdens de leergang een werkboek en audiobestanden. Door de opbouw in acht modules en de dagelijkse beoefening ga je voor duurzaam resultaat waar je een hele carrière profijt van hebt. 

De leergang bestaat uit de volgende modules:

  • Module 1: Werken vanuit professionaliteit

  • Module 2: De observator

  • Module 3: Versnellen door te vertragen

  • Module 4: Inclusiviteit 

  • Module 5: Bewust luisteren

  • Module 6: (Tegen)spraak

  • Reflectiesessie

  • Module 7: Werken vanuit de opgave

  • Module 8: Growth mindset: naar ambtelijk vermogen

We bieden deze training Rijksbreed op open inschrijving en op organisatieniveau. De eerstvolgende editie op open inschrijving start op vrijdagochtend 30 september (09:30-12:30 uur, andere data 7-10, 14-10, 4-11, 11-11, 18-11, 25-11, 2-12, 9-12). Je kunt je inschrijven of meer informatie opvragen over praktische zaken, kosten en doorbelasting via mindfulrijk@rijksoverheid.nl.

Bewust Ambtelijk Vakmanschap is ontwikkeld voor- en door Rijksambtenaren. Het wordt georganiseerd vanuit Mindful Rijk, het expertisecentrum voor Mindfulness en Positieve Psychologie. Meer informatie over Mindful Rijk kun je vinden via www.mindfulrijk.nl