Mindful Werken bij de Rijksoverheid

‘Mindfulness is voor je geest, wat sporten is voor je lichaam.’

De maatschappij verandert in rap tempo. Ons werk wordt complexer. Het tempo ligt hoog. We moeten steeds meer informatie verwerken in kortere tijd. We staan meer dan ooit, ‘altijd aan’. Dit kan zorgen voor een vol hoofd, een gebrek aan focus en ten koste gaan van je werk-privé balans.

Hoe behoud je balans, overzicht en focus? Hoe kun je op de juiste momenten leren schakelen van actie naar reflectie? Hoe kan je meer voldoening uit je werk halen en je werkplezier laten groeien?

Mindfulness is een basisvaardigheid van aandacht die je al hebt, dagelijks gebruikt en verder kunt ontwikkelen door te oefenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het ontwikkelen van mindfulness je cognitieve capaciteit en flexibiliteit vergroot, je emotionele stabiliteit en werkplezier verhoogt, je grip en inzicht geeft op (werk)gewoontes en dat je fysieke gezondheid erdoor verbetert. 

In de Mindful Werken training ontdek je wat mindfulness is, hoe je het toepast op je werk en wat het oplevert. De training wordt binnen de Rijksoverheid gemiddeld met een 9.0 beoordeeld. 96% van de deelnemers ervaren een significante impact van de training op hun leven waarvan 72% ‘hoog’. 

Enkele reacties van deelnemers: 

"Dit is denk ik de beste training die ik heb gevolgd in mijn hele loopbaan."

“Het was veel positiever dan ik had verwacht. Ik kwam voor een stukje focus, maar het heeft me veel meer gebracht. Bewustwording over wat ik aan het doen ben en of dat logisch is. De training was als een zaadje dat gepland werd, nu is het een kwestie van blijven beoefenen.’’

“Het is alsof ik mijn werk beter kan doen, maar ook meer werk gedaan krijg in dezelfde tijd met meer rust in mijn hoofd. Daar ben ik heel blij mee.’

Methode

De training bestaat uit acht sessies van 2,5 uur en een oefensessie (de eerste sessie en de oefensessie zijn 3 uur). De groep bestaat uit max. 12 deelnemers. Tussen de sessies oefen je dagelijks 30-45 minuten met mindfulnessoefeningen om het geleerde toe te passen en te integreren in en rondom je werkdag. 

Je ontvangt tijdens de leergang een werkboek en audiobestanden. Door de opbouw in acht sessies en de dagelijkse beoefening ga je voor duurzaam resultaat waar je een hele carrière profijt van hebt. 

De training bestaat uit de volgende sessies:

  • Sessie 1: Frisse blik op routine

  • Sessie 2: Kijken naar je reacties

  • Sessie 3: Grenzen verkennen

  • Sessie 4: Veerkracht ontwikkelen

  • Sessie 5: Uitdagingen bewust beantwoorden

  • Sessie 6: Je mindset veranderen

  • Oefensessie

  • Sessie 7: Stevigheid ontwikkelen

  • Sessie 8: Mindfulness inbouwen

We bieden deze training Rijksbreed op open inschrijving en op organisatieniveau. De eerstvolgende editie op open inschrijving start op vrijdagochtend 9 september (09:00-12:00 eerste en zevende sessie, andere 09:30-12:00 uur, andere data 16-9, 23-9, 30-9, 7-10, 14-10, 21-10, 4-11, 11-11) en donderdagochtend 1-12 (andere data 8-12, 15-12, 22-12, 12-1, 19-1, 26-1, 2-2, 9-2). Je kunt je inschrijven of meer informatie opvragen over praktische zaken, kosten en doorbelasting via mindfulrijk@rijksoverheid.nl

Mindful Werken bij de Rijksoverheid wordt georganiseerd vanuit Mindful Rijk, het expertisecentrum voor Mindfulness en Positieve Psychologie. Meer informatie over Mindful Rijk kun je vinden via www.mindfulrijk.nl