Werkstress

Ongeveer één op de drie werknemers heeft last van werkdruk. Werkdruk, dan wel de ervaring van werkdruk, is de afgelopen decennia in Nederland aanzienlijk toegenomen. Wanneer werkdruk langdurig of intens aanhoudt slaat het om in werkstress. Die grens is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers de signalen van werkstress leren herkennen, bespreekbaar maken en aanpakken. We hebben een paar tips om aan de slag te gaan!

Als werkgever en werknemer heb je de verantwoordelijkheid structureel bezig te zijn met gezond en met plezier aan het werk zijn. En te blijven. EC O&P helpt met al haar kennis en kunde. Daar waar nodig om medewerkers bij te staan en werkstress helpen te voorkomen.

Herken stress bij je medewerkers

 • Wees alert op gedrag dat anders is bij een medewerker, anders dan u gewend bent. Bijvoorbeeld als iemand een korter lontje heeft of in zichzelf is gekeerd.
 • Frequent verzuim is een belangrijke indicator van mogelijk onderliggende langdurige stress.
 • Neem psychische klachten en signalen van psychische klachten serieus. Denk aan slecht kunnen concentreren, slecht slapen en nervositeit.
 • Wees alert dat medewerkers zingeving ervaren in het werk (en in het leven). Geef medewerkers het gevoel dat ze belangrijk zijn en erbij horen. Toon en timing luisteren heel nauw.

Tips voor teams en leidinggevenden

Tips om werkdruk en werkstress te bespreken:

 • Zet de werkstress-test binnen jouw organisatie in en praat erover. Doe de test!
 • Regel een lunch-wandeling of een sportieve activiteit met het team.
 • In (de bespreking van) het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) aandacht besteden aan het verminderen van werkstress en het vergroten van de energiebronnen.
 • Gebruik de koerskaart ‘Van werkstress naar werkplezier’ om werkstress in kaart te brengen en bespreekbaar te maken.
 • Vraag aan uw medewerkers hoe het gaat. Bespreek met elkaar welke situaties stress opleveren zodat u elkaar in een mogelijke stress situatie ook beter kunt opvangen. Vraag werknemers ook naar hun oplossingen voor werkstress en wat je als werkgever kan doen. Maak hier eventueel een vast moment van in de vorm van een spreekuur (tip via de campagnewebsite ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid’).
 • Moedig werknemers aan om tijdens de pauze een wandeling te maken of een andere rustgevende activiteit te doen (tip via de campagnewebsite ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid’).
 • Verspreid het werkstress logo op uw interne kanalen om werknemers weer eens stil te laten staan bij hun eigen werkstress (tip via de campagnewebsite ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid’).

Tips voor jezelf

Wat kun je zelf doen om werkstress te voorkomen?

 • Blijf zorgen voor voldoende ontspanning en vooral herstel momenten na een piekbelasting.
 • Beweeg voldoende. Erik Scherder bepleit een actieve leefstijl. Lees zijn verhaal in Binnenberijk: ‘Verandering is goed voor brein’.
 • Neem even afstand van het vraagstuk en de daarbij horende stress. Dit kan door simpelweg even iets geheel anders te doen. Dat creëert ruimte en nieuw perspectief.
 • Vermijd een lunch aan het bureau. Ga in de lunchpauze er even op uit.

Informatie

Interviews

Trainingen

Een overzicht van workshops en trainingen voor leidinggevenden, medewerkers en teams vind je op de pagina trainingen. Kijk ook eens rond in onze etalage ‘Hoe FIT (ben) jij?’, met workshops en trainingen op duurzame inzetbaarheid.

Deskundigen in huis

EC O&P helpt daar waar nodig om medewerkers bij te staan en werkstress helpen te voorkomen. Diverse professionals bij EC O&P bieden hulp en kunnen jouw specifieke vraag beantwoorden, zoals een bedrijfsmaatschappelijk werker of bedrijfsarts.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Klantcontactcentrum van EC O&P.