Duurzaam inzetbaar door Boris

Bij Paresto, de interne cateringorganisatie van het ministerie van Defensie, is onlangs het project ‘duurzaam inzetbaar door Boris bij Paresto’ gestart. De enthousiaste projectmanager Gijsbert Kool vertelt ons over zijn passie voor dit project.

Duurzaam inzetbaar door Boris

Beeld: MediaCentrum Defensie

Behalen pensioengerechtigde leeftijd

Een groot deel van de cateringmedewerkers van Paresto is 55+ en de meeste van hen werken er al rond de 30 jaar. Het cateringvak is fysiek zwaar waardoor het geen uitzondering is als medewerkers vanaf deze leeftijd fysiek wat gaan mankeren. De vraag is hoe je hen succesvol in kan zetten tot hun 67e levensjaar. ‘Ik realiseerde mij dat de Participatiewet de oplossing kon zijn voor duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers en van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt’, vertelt Gijsbert. De gedachte achter het project is dan ook hoe Paresto de medewerkers kan ondersteunen in het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd.

Cateringtrainee

‘Bij het project wordt een oudere cateringmedewerker/kok gekoppeld aan een arbeidsbeperkte medewerker. De medewerkers krijgen op deze wijze meer regie over hun gezamenlijke werk’, aldus Gijsbert. Het mes snijdt hier aan twee kanten. ‘Aan de ene kant wordt er leeftijdsfasebewust omgegaan met de oudere medewerkers en aan de andere kant gaan we voor de duurzame instroom en inzetbaarheid van medewerkers met een arbeidsbeperking, die bij Paresto cateringtrainees worden genoemd’, zegt Gijsbert.

Samenwerking met praktijkonderwijs
De cateringtrainees komen via het praktijkonderwijs bij Paresto. Zij zijn druk bezig met het systeem van Boris. Dit houdt in dat in het 2e en 3e jaar van de opleiding met name naar de competenties van de scholieren wordt gekeken en in het 4e jaar door de trainee stage wordt gelopen voor een periode van drie tot vier maanden. Paresto is op zoek naar vakmannen en vakvrouwen. Het traject wordt begeleid door Stichting Vakbekwaamheid Horeca. De trainees worden door hen getoetst, zodat ze ook bij andere cateraars aan de slag kunnen.

 

Taakverdeling

Met de cateringtrainees wordt een ontwikkeltraject gevolgd waarbij verschillende taken worden geleerd. Hiervoor zijn werkprocessen beschreven en zo’n werkproces dient een cateringtrainee naar behoren uit te voeren alvorens hij of zij een volgende taak leert. Gijsbert vervolgt: ‘elke keer als er een taak is geleerd, wordt deze op de leerlijst van de desbetreffende trainee afgevinkt. Op deze wijze wordt een taakverdeling opgesteld. Wat de één niet kan, voert de ander uit.’ Hierbij wordt de cateringtrainee gekoppeld aan een oudere  kok of oudere cateringmedeweker. Na de traineeperiode wordt de keuze gemaakt of de trainee hulpkok wordt of cateringmedewerker.

Doorgroeien

Het streven is om 120 mensen met een arbeidsbeperking te koppelen aan cateringmedewerkers en koks binnen vestigingen van Paresto in het hele land. Ook wordt elke cateringtrainee gekoppeld aan een interne jobcoach. ‘Ik zie absoluut mogelijkheden om de cateringtrainee door te laten groeien tot een vaste medewerker van Paresto’, zegt Gijsbert. De insteek van het project is dat de trainees ook na de detacheringperiode volwaardige medewerkers van Paresto worden. ‘Het is belangrijk dat zowel de medewerker van Paresto als de trainee het gevoel hebben dat ze bij Paresto horen. Ze zijn één van ons’, vervolgt Gijsbert tot slot.