Noordelijke organisaties gaan Rijks I-Traineeship in de regio uitrollen

In het Noorden wordt binnenkort het Rijk I-Traineeship (RITP) uitgerold, bedoeld voor trainees in de regio of degenen die zich in de regio willen oriënteren. Hiertoe hebben vijf noordelijke rijksorganisaties de handen ineengeslagen, gefaciliteerd door Samenwerking Rijk Noord (SRN).

Het RITP is een concept dat landelijk reeds succesvol wordt toegepast. Dit concept wordt nu naar het Noorden gebracht, met enkele aanpassingen om het traineeship beter aan te laten sluiten op de noordelijke context. Behalve de reguliere leeractiviteiten rond kennis van de organisaties, vakgerichte informatie en persoonlijke ontwikkeling wordt een soort noordelijke route vormgegeven.

Netwerken in de regio

Deze noordelijke route laat deelnemers kennismaken met diverse netwerken in de regio. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van opleidingen van participerende rijksdiensten. De vijf noordelijke rijksorganisaties die hiertoe plekken en faciliteiten ter beschikking stellen zijn: Dienst ICT Uitvoering, Overheidsdatacenter Noord, Centraal Justitieel Incassobureau, Agentschap Telecom en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Behoud van talent

Het uitrollen van het RITP in Noord-Nederland gebeurt in opdracht van het dagelijks bestuur van SRN en is erop gericht om regionaal de HR ICT capaciteit bij het Rijk te versterken. Daarnaast worden mogelijkheden verkend rond het gezamenlijk opleiden van IT-personeel. Hiermee geven noordelijke partijen betekenis aan het motto ‘Rijk en regio als sterk merk’, een van de focusthema’s van SRN die draait om het werven en binden van nieuw en bestaand talent. 

Ervaringen

Conform de opzet van het RITP beslaat het I-Traineeship een periode van twee jaar, met drie opdrachten van acht maanden bij verschillende rijksdiensten. Op de noordelijke landingspagina op Werken voor Nederland vertelt Maarten Viswat over zijn ervaringen als trainee in het Noorden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk en DUO.

Meer weten?

Aan de hand van een uitgebreid selectieproces met onder meer een assessment en matchingsgesprekken wordt de komende maanden het definitieve deelnemersveld bepaald. Het noordelijke traineeship start op 1 september 2021. Heb je vragen over dit initiatief? Stel ze aan Meike Barnhard.

Het dagelijks bestuur van SRN is opdrachtgever voor het uitrollen van het I-Traineeprogramma in Noord-Nederland. In het Noorden werkt het team van SRN hierin samen met I-Dienstverlening Rijk Noord (IDR Noord).