Integriteit bespreekbaar maken en houden

Weblogs

Recent heeft het Kennispunt Integriteit een workshop verzorgd voor de directie Transacties & Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf. MT leden Annuska Bloemert en Roger Mol vertellen hoe zij deze training ervaren hebben. 

Volgens Roger Mol is het handig dat het Kennispunt bestaat. Dat mensen van buiten je eigen club je helpen om zo’n delicaat onderwerp bespreekbaar te maken of er dieper op in te gaan. Zeker vanwege de ruime ervaring die de adviseurs van het Kennispunt hebben met dit onderwerp.

Ludieke verrassing

De ludieke verrassing in de aanloop van de training draagt daar ook sterk aan bij. Niet alleen om het gesprek tijdens de workshop op gang te brengen, maar je praat er voorafgaand aan de training al met anderen over. En je denkt er, meer dan normaal, over na. En dat wil je natuurlijk ook bereiken. Dat je niet alleen een MT in een workshop of bijeenkomst bereikt. Maar juist dat aanzetten tot nadenken, meningsvorming en afstemming met elkaar “wat vind jij daar nou van”. Dat is superbelangrijk. Integriteit bespreekbaar maken en houden.

Super belangrijk: Integriteit bespreekbaar maken en houden!

Online training

Gegeven de huidige situatie worden de workshops online (via Webex) gegeven. Dat is voor de trainer wat meer uitdaging omdat je non-verbale communicatie toch iets lastiger oppikt. Maar Roger en Annuska hebben het niet als een nadeel ervaren.  Het kost wel meer moeite om de collega’s erbij te betrekken. Je kunt tijdens zo’n online gesprek er wat makkelijker ‘niet zijn’. Maar met degenen die wel actief meedoen kom je toch een heel eind. Het is een halfvol - halfleeg glas. Natuurlijk gaan dit soort gesprekken beter als je bij elkaar bent want dan moet je actief meedoen. Maar gegeven de situatie ging het prima.
Het is wel prettig als je met een team in dialoog bent, dat elkaar goed kent en vertrouwt. Dan is het ook makkelijker om op afstand over ingewikkelde onderwerpen als integriteit te spreken. We concluderen dat een training via Webex een andere dynamiek heeft. Ook de non-verbale communicatie, die met online bijeenkomsten nu eenmaal minder goed zichtbaar is vormde geen belemmering. Omdat de groep niet te groot was, was iedereen goed in beeld.
Niet alleen Annuska en Roger zijn blij met deze workshop. Ze hebben ook van de andere MT-leden teruggekregen dat de dialoog over integriteit gewaardeerd werd.
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.