Rol geschillencommissie bij ontslag

Weblogs

Je bent van plan om de rechter de arbeidsovereenkomst van een medewerker te laten ontbinden en de medewerker stapt eerst nog even naar de geschillencommissie. Kan dat? Je legt dit toch al aan de rechter voor? 

Ja, dat kan soms wel. Het hangt er vanaf of dat plan als voorgenomen straf wordt aangekondigd of niet. Ontbinding door de rechter kan namelijk vallen onder de noemer “straf” en als de medewerker het niet eens is met een straf die de werkgever wil opleggen dan kan de medewerker dit voorleggen aan de geschillencommissie. 

In de CAO Rijk staat onderaan het rijtje van mogelijke straffen immers opgesomd “via de wettelijke mogelijkheden uw dienstverband laten eindigen”. Dit betekent dat een ontbindingsverzoek aan de kantonrechter als straf kan worden gezien, omdat het gaat om een wettelijke mogelijkheid van “laten eindigen”. Zoals gezegd is het wel nodig dat je dat ontbindingsverzoek als straf aankondigt aan de medewerker. Alleen dan is de CAO paragraaf van straffen van toepassing met de daaraan gekoppelde geschillenregeling van de CAO Rijk.

Volgens de CAO Rijk moet sprake zijn van een werkgever die wil straffen omdat de medewerker iets doet wat niet mag of juist niets doet terwijl de medewerker juist wel iets had moeten doen. De werkgever moet dus die wil kenbaar maken.

Dienstverband laten beëindigen

Bij ontbinding wegens verwijtbaar handelen (de e-grond) denk je waarschijnlijk al gauw aan straffen, maar dat is niet altijd zo. Alleen als je een ontbindingsverzoek (op welke grond dan ook overigens) als straf aankondigt. In dat geval kan de medewerker binnen 4 weken naar de geschillencommissie. Dat betekent vertraging voor het indienen van het ontbindingsverzoek bij de rechter, omdat je niet het risico wilt lopen van een als straf bedoelde aanhangige ontbindingsprocedure waarbij vervolgens de werknemer door de geschillencommissie in het gelijk wordt gesteld. 

Let wel: als eenmaal een straf is aangekondigd, dan staat voor de werknemer onomkeerbaar de weg naar de geschillencommissie open. Dat hoeft niet erg te zijn, maar schakel wel tijdig een jurist in van UBR|AAA!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.