Weblogs

Advocaten en juristen, hoe zit dat eigenlijk?

Wie het juridisch proces rond de avondklok heeft gevolgd, is het misschien opgevallen dat de advocaten (in toga) wel iets mochten zeggen voor de rechtbank, en de jurist niet.

Jurriaan Bogaart, UBR|Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht

Dit brengt ons op de vraag of er verschillen zijn tussen advocaten en juristen en waarom UBR|Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht eigen advocaten gaat opleiden. We praten hierover met Jurriaan Bogaart, teammanager van vijf accountteams.

Jurriaan maakt duidelijk dat er bij UBR|AAA geen enkel verschil is in kwaliteit tussen een advocaat en een jurist. Alle juristen bij UBR|AAA hebben een universitaire master afgerond en zijn specialisten in hun vak.

Met de beëdiging van Willeke van den End en de komende beëdiging op 26 februari a.s. van Anne Schat komt het aantal advocaten op zeven. Waarom is UBR|AAA gestart met het opleiden van advocaten? Jurriaan is hier helder in: de juridisch adviseurs geven aan dat zij groei en ontwikkeling in hun functie willen doormaken. En niet alleen de adviseurs maar ook het managementteam van UBR|AAA vindt het heel belangrijk dat aandacht besteed wordt aan de ontwikkeling van de medewerkers. 

Twee advocaat stagiaires

Een advocaat die zeven jaar als advocaat is ingeschreven en de patroonscursus heeft gevolgd mag een advocaat gaan begeleiden tijdens de stage advocatuur. We zijn blij dat we deze optie nu aan onze juristen kunnen aanbieden, aldus Jurriaan. We zijn een pilot gestart met twee advocaat stagiaires, Anne Schat en Willeke van den End. Een pilot om te kijken of de stage en het werk goed gecombineerd kunnen worden en te bezien hoe het als organisatie is om advocaten op te leiden. De juristen worden voorafgaand aan de beroepsopleiding beëdigd en zijn daarmee officieel advocaat.

Kennis borgen

Jurriaan maakt duidelijk dat er bij UBR|AAA geen enkel verschil is in kwaliteit tussen een advocaat en een jurist. Alle juristen bij UBR|AAA hebben een universitaire master afgerond en zijn specialisten in hun vak. De advocaten moeten voor hun permanente educatie elk jaar 20 opleidingspunten halen. Ook de kennis van de juristen is bij UBR|AAA gewaarborgd. We organiseren vakinhoudelijke trainingen en bundelen voor onze juristen en klanten diepe kennis over specifieke onderwerpen in onze Kennispunten. Ook werken we nauw samen met de Universiteit Leiden. Eén keer in de maand is er vakinhoudelijk overleg met hoogleraar Barend Barentsen waarbij recente jurisprudentie en ontwikkelingen in het arbeidsrecht worden besproken. Eén van onze doelen is om te zorgen dat wet- en regelgeving rijksbreed integraal wordt uitgevoerd en ook in procedures eenduidig wordt toegepast.

Toga

En dan nog even over die toga. Waarvoor dient die eigenlijk. Jurriaan weet te vertellen dat we de toga te danken hebben aan Napoleon Bonaparte. Hij heeft de toga geïntroduceerd in Nederland. De gedachtegang van Napoleon Bonaparte was dat de toga diende om de rechtzaak zo objectief mogelijk te houden. Het doet er niet toe wat de persoonlijke kenmerken zijn van de advocaat. De advocaat staat er voor zijn cliënt. De rechter wordt niet beïnvloed door de uiterlijk kenmerken van de advocaat zoals diens kleding, diens religie, diens schoonheid, diens sieraden of diens zichtbare rijkdom. Dit bevordert de gelijkheid in een rechtszaal. De zwarte toga staat voor afwijzing van ijdelheid. De bef staat voor neutraliteit.

Dat weten we dan ook weer!

Meer informatie

Heb je nog vragen aan Jurriaan over dit interview? Stuur dan een e-mail naar jurriaan.bogaart@rijksoverheid.nl. Informatie over onze dienstverlening vind je ook op onze website.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.