Gert-Jan Schep: Social Media-adviseur bij Werken voor Nederland

Gert-Jan Schep werkt sinds juni 2016 bij UBR Personeel i.o. voor Werken voor Nederland, de website waar alle vacatures en verhalen van de Rijksoverheid op te vinden zijn. Gert-Jan is destijds begonnen als redacteur en werkt sinds kort op dezelfde afdeling als social media-adviseur. Daarnaast is hij een succesvol para-atleet en traint hij maar liefst 6 keer in de week voor de kwalificatie van het WK in Dubai en de Paralympics in Tokio. Een interview met deze sportieve bezige bij.

Gert-Jan Schep aan het werk

Voordat je bij Werken voor Nederland aan de slag bent gegaan, heb je een behoorlijk aantal studies afgerond. Kun je vertellen hoe je studieloopbaan eruitzag?

Ik wilde graag veel kennis opdoen en het kunnen toepassen. Na mijn vmbo-diploma ben ik begonnen op het CIOS (mbo-niveau 2). Daarna ben ik naar het Johan Cruijff College in Nijmegen gegaan waar ik de studie Marketing, Communicatie en Evenementenmedewerker gevolgd heb (mbo-niveau 4). Destijds kon ik door deze opleiding mijn studie al met topsport combineren. Dat was toen zwemmen. Vervolgens ben ik naar de Johan Cruijff University in Amsterdam gegaan en heb ik de hbo-opleiding Sportmarketing en Commerciële Economie afgerond. Tenslotte heb ik mijn premaster en aansluitend mijn master in Managementwetenschappen behaald, met als specialisatie Marketing en Supplychain-management.

Hoe ben je bij Werken voor Nederland terechtgekomen?

Ik was bezig met mijn studie Managementwetenschappen en ik wilde de opgedane kennis graag in de praktijk brengen. Via LinkedIn heb ik een oproep gedaan dat door een externe recruiter is opgepikt. Deze heeft contact gezocht met Arjan Nugteren, senior adviseur, van Team Inclusief. Uiteindelijk mocht ik op sollicitatiegesprek komen en ben ik aangenomen.

Social media-adviseur klinkt als een nieuwe functie binnen het Rijk. Hoe zien de werkzaamheden van een social media-adviseur eruit bij Werken voor Nederland?

Samen met nog 2 collega’s beheer ik de social media-kanalen van de website Werken voor Nederland, namelijk het Instagram-, Twitter-, Facebook- en LinkedIn-account (rijksoverheidskanaal). We geven social media-advies over onder andere arbeidsmarktcommunicatie/employer branding en wervingscampagnes. We adviseren en plaatsen zelf ook updates. Dit doen we voor departementen, ministeries en organisaties. Zij vragen ons regelmatig advies over hoe social media het beste ingezet kan worden. Het leukste aan mijn werk vind ik de combinatie van uitvoerend werk, advies en strategie. Het is heel tof om te zien dat we de doelgroep met waardevolle content kunnen bereiken en dat we achteraf zien hoe een bericht of campagne het uiteindelijk gedaan heeft. Het is goed om te zien dat we mensen echt verder helpen en allemaal enthousiaste reacties krijgen.

Naast je baan als social media-adviseur doe je aan topsport, namelijk para-atletiek. Je hebt zelfs al een behoorlijke succesvolle sportcarrière opgebouwd…

Dat klopt inderdaad. Ik heb CP (Cerebrale Parese) in beide armen en benen. Tot 2007 ben ik para-zwemmer geweest. Toen ben ik zwaar geblesseerd geraakt waardoor ik 8 jaar lang niet kon sporten. Sinds 2016 sport ik gelukkig weer en doe ik aan atletiek. Tegenwoordig train ik 6 dagen per week als sprinter bij mijn club Rotterdam Atletiek, op Papendal en in de sportschool. In 2016 ben ik voor het eerst Nederlands kampioen geworden op de 400 meter en afgelopen zomer heb ik bij het EK in Berlijn op de 400 meter zilver behaald. Een geweldige droom die uitkwam. Ik zal nooit meer vergeten hoe het is om daar met Nederlandse vlag te staan maar ook die 8 jaar aan blessures die als een film voorbijkwamen. De wereldkampioenschappen in Dubai komen er nu aan en daar wil ik me ontzettend graag voor kwalificeren. Volgend jaar vindt ook de Paralympics plaats in Tokio. Ik ben er als zwemmer geweest (op de Paralympics in Athene in 2004) en ik wil niets liever dan daar ook als atleet naartoe gaan. Voor zowel Dubai als Tokio ben ik nu keihard aan het trainen.

Hoe kijken je collega’s naar je sportcarrière?

Op de afdeling wordt ontzettend met mijn sport meegeleefd. Ik kwam terug na het EK en de hele verdieping was versierd met mijn foto. Ik vond het heel gaaf om die betrokkenheid te voelen. Het geeft een goed gevoel collega’s te hebben die rekening houden met mijn beperking en me in staat stellen naast mijn werk topsport te beoefenen.