Talent sourcing: trek het beste talent aan

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Dit beperkt zich niet alleen tot traditionele schaarse doelgroepen als ICT en techniek, ook zijn financials en inkopers lastig te vinden. De beste kandidaten uit deze doelgroepen zullen doorgaans niet zelf solliciteren. Het invullen van moeilijk vervulbare vacatures vraagt om een andere strategie om de beste kandidaten in te laten stromen in het sollicitatieproces: proactief benaderen en overtuigen. Ofwel talent sourcing.

De 4 talent sourcers van UBR: (vlnr) Falko Hage, Fatiha Boumajjoun, Maryse van Dijk en Maru Palstra.

Heb je een expert nodig om een moeilijk vervulbare vacature in te vullen? Dan kom je bij Falko Hage uit, een van de talent sourcers bij UBR. De talent sourcers werven gekwalificeerde kandidaten voor specifiek lastig vervulbare vacatures of vormen een talentpool met talenten voor de toekomst.

Voorbeelden succesvolle wervingen

Met succes zijn er in de afgelopen 3 jaar meerdere lastig vervulbare vacatures ingevuld. Falko noemt een paar voorbeelden: “In Groningen hebben we Java Developers voor Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geplaatst, een zeer schaarse functie op dit moment. En vooral in het noorden van het land. Daarnaast ook senior inkopers voor Rijkswaterstaat in onder andere Middelburg en voor de Inspectie Justitie en Veiligheid plaatsten we een digitaal auditor. We merken dat onze opdrachtgevers de senior-rollen steeds moeilijker ingevuld krijgen. Met dank aan nauwe samenwerkingen met de vacaturehouders zijn we tot deze succesvolle plaatsingen gekomen.”

Het proces

Het talent sourcing proces ziet er als volgt uit:
- Fase 1: research.
- Fase 2: proactieve search.

Fase 1: Research
Dit is een vooronderzoek naar de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt, op basis van de vacature en een intake met de vacaturehouder. Hierdoor blijkt exact naar welke kandidaat gezocht moet worden.

Fase 2: Proactieve search
Dit is de fase van het proactief benaderen en overtuigen van talent. Het doel is om in gesprek te komen met de potentiële kandidaat. De professionals die we benaderen, hebben doorgaans een baan en zijn vaak niet actief op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dit betekent dat zij zowel door de talent sourcer als de vacaturehouder overtuigd moeten worden om daadwerkelijk de sollicitatieprocedure in te gaan. Een eerste gesprek is vaak oriënterend van aard, waarna duidelijk wordt of een sollicitatiegesprek volgt.

Doel

Falko: “Het doel is dat de kandidaat instroomt in het sollicitatieproces van het desbetreffende rijksonderdeel. Vanaf dat moment zijn zij verantwoordelijk voor het verloop van het sollicitatieproces. De talent sourcer blijft nauw betrokken en houdt contact met zowel de vacaturehouder als de kandidaat over de voortgang. Het talent sourcing proces is een sprint van 8 weken. Gedurende deze periode zijn er waardevolle arbeidsmarktinzichten van de doelgroep verzameld en koppelen we dit terug in een voortgangsrapportage.”

Advies nodig hoe talent sourcing kan bijdragen?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van talent sourcing om een moeilijk vervulbare vacature in te vullen? We lichten dit graag toe. Neem gerust contact op met Falko of lees op de website meer informatie.

HIS weet ook raad met krapte op de arbeidsmarkt en de inkoopklas die de HIS in huis opleiden en klaarstomen voor een fantastisch beroep in de inkoop-sector. Lees ook: Een eigen kweekvijver van Rijks-inkopers.

Wie is Falko Hage?

Talent sourcer Falko Hage studeerde Hotel- en Eventmanagement en gedurende zijn opleiding assisteerde hij veelvuldig op open dagen en onderwijsbeurzen met het doel het werven van nieuwe studenten. Hij begon zijn werkzame leven in 2015 als intercedent waar hij vrijwel direct in aanraking kwam met het werven en selecteren van kandidaten.

Als lead talent sourcer coördineert hij samen met 4 collega’s de verschillende opdrachten en adviseert hij interne als externe stakeholders met betrekking tot diverse sourcingsvraagstukken. Hij is verantwoordelijk voor het proactief online identificeren, benaderen en overtuigen van schaars talent (hbo & wo-niveau) voor diverse opdrachtgevers. Hierbij gebruikmakend van vooruitstrevende tools en technieken (onder andere Boolean search, Xray Search, Social Media Search & Chrome Extensions).