De dimensies van vitaliteit

Vitaliteit is een belangrijk onderwerp op de agenda voor de rijksmedewerkers. Het Rijk wil vitaliteit, het werkvermogen en de inzetbaarheid van haar medewerkers vergroten en versterken. Medewerkers en organisatieonderdelen worden gefaciliteerd, gemotiveerd en gestimuleerd om te investeren in de vier verschillende dimensies van vitaliteit die elkaar beïnvloeden: mentale vitaliteit, fysieke vitaliteit, sociaal emotionele vitaliteit en zingeving.

Fysieke vitaliteit

De mate waarin je lichaam de energie en mogelijkheden heeft om optimaal te functioneren. Thema’s die daarmee verband houden zijn voldoende beweging, gezond eten, rust en ontspanning. Kortom, zaken die ervoor zorgen dat je lichaam in conditie blijft.

Mentale vitaliteit

De mate waarin je je cognitieve vaardigheden kunt inzetten en ontwikkelen en effectief kunt reageren op drukke, hectische, en/of veranderende situaties. Denk bijvoorbeeld aan stressbestendigheid, flexibiliteit en veerkracht.

Sociaal emotionele vitaliteit

De mate waarin je met emoties kunt omgaan en zaken kunt relativeren. Maar ook de sociale steun die je krijgt van collega’s familie, vrienden en kennissen.

Zingeving

De mate waarin je je bezighoudt met factoren die je leven betekenis en meerwaarde geven; iets bijdragen, gewetensvol en integer werken, vorm geven aan wat je belangrijk vindt. Allemaal zaken waar je innerlijke motivatie, inspiratie, voldoening en plezier uit kunt putten.

Het programma van de Week van het Werkplezier is vormgegeven rondom deze vier dimensies. In het programma komen ze allemaal bod. De focus ligt dit jaar op sociaal emotionele vitaliteit en zingeving. Onderwerpen die in deze tijd zo belangrijk zijn en die eraan bijdragen om in verbinding te staan met jezelf, je omgeving en je werk. Des te meer reden om mee te doen!