Dagje meelopen met Nancy, werkzaam bij Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV)

Voormalig Projectmedewerker Marleen Gondelach van het Ministerie van JenV liep in oktober een dagje mee met Nancy van Binnenwerk, het onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Bij Binnenwerk werken mensen in teams van 10 à 15 personen die onder de Participatiewet en Banenafspraak vallen. Nancy werkte daar als etage-assistente bij het Ministerie van JenV en groeide door naar de functie van ondersteunend administratief medewerker bij Binnenwerk. Hoe Marleen een dag meelopen met Nancy heeft ervaren, heeft zij al eerder intern gedeeld bij JenV. Lees hier haar verslag.

We starten om 09.00 uur op de 16e etage in het gebouw aan de Turfmarkt in Den Haag. Als ik binnenloop, komt Nancy me stralend tegemoet. Het ijs is snel gebroken. In de loop van de dag merk ik dat ze dit effect op veel mensen heeft. We beginnen met het rondbrengen van koffie. Nancy loopt alle kamers langs en noteert wat medewerkers willen drinken. Ze heeft een systeem voor zichzelf: afkortingen die ze gebruikt, kamernummers die ze noteert en ze neemt niet meer dan 6 bestellingen tegelijk op. Terwijl ze bij collega’s binnenloopt, maakt ze met bijna iedereen een praatje. Nancy: “Hoe langer ik hier werkte, hoe meer vertrouwen ik kreeg. Nu ik iedereen zo goed ken, voel ik me helemaal fijn hier”. Dat merk je: Nancy stelt haar collega’s vragen over hoe het thuis gaat, hoe het met een dochter gaat, wat de voetbaluitslagen zijn. Alle collega’s lijken haar te kennen en zijn blij als ze Nancy zien.

Veel prikkels

Nancy vertelt dat ze autisme heeft. Bij autisme loopt de prikkelverwerking anders dan bij mensen zonder autisme. Ik heb respect voor wat ze doet: ze krijgt enorm veel prikkels binnen van alle sociale interactie met haar collega’s. Terwijl ze mij uitleg geeft over haar werk, is ze ook nog in de weer met het koffiezetapparaat. Knap dat het haar allemaal lukt, terwijl er gelijktijdig verschillende taken van haar worden gevraagd. Het gaat pas mis als ik me ermee bemoei en denk dat ik dat ook allemaal kan. Nu worden wél verkeerde koffies bezorgd… Snel weer terug naar het systeem van Nancy.

Nancy: “Ik krijg veel prikkels binnen, maar omdat ik iedereen zo goed ken en weet wat ik moet doen, gaat dat heel goed. En als ik pauze heb, doe ik het liefst een spelletje op mijn mobiel. Dat vind ik ontzettend leuk en dan kom ik tot rust”.

Van verlegen meid naar zelfstandige vrouw

Teamleider Binnenwerk Fatiha Sayem: “Nancy is een spontane, gezellige, lieve collega die anderen graag helpt. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is zeer gedreven in haar werk. Daarnaast heeft ze ook veel humor! In de 2 jaar dat ik haar ken heb ik haar zien groeien van een verlegen meid naar een zelfstandige vrouw die weet wat ze wil en dit ook durft aan te geven.”

Stabiele situatie

Jobcoach Binnenwerk Gerda Tamboer: “Ik begeleid Nancy sinds begin januari 2018. Ze is een heel spontane en sociale medewerker. Zij lacht de hele dag! Wanneer er iets in het verleden veranderde, raakte ze behoorlijk van slag. Ik merk echter dat dat steeds beter gaat omdat er een stabiele situatie is. Ze heeft een vaste teamleider en jobcoach. Zij is een stuk zelfverzekerder geworden en niet meer zo verlegen. Mooi om te zien dat zij nu heel makkelijk met onbekende mensen praat.”

Nieuwe uitdaging

In de middag op de 2e etage kom ik in gesprek met een medewerker van FM Haaglanden, waar Nancy 3 jaar geleden startte. “Toen ze net begon was ze heel schuchter en verlegen. Maar ze is enorm gegroeid naar een zelfverzekerde, spontane vrouw. Dat is zó mooi om te zien! We gaan haar enorm missen”. Want ja, ze stroomt door naar de functie van ondersteunend administratief medewerker. Daar gaat ze soortgelijk werk doen en ook mag ze een nieuwsbrief schrijven voor haar collega’s. “Die kans moest ik grijpen! Ik mag daar gaan schrijven over wat je kunt doen in je vrije tijd. Dat vind ik heel leuk! Ik vind het wel erg spannend. Ga ik het vele contact met de mensen hier niet ontzettend missen?” Dat is wederzijds, want ik hoor vandaag vele malen de tekst: ‘Wij willen Nancy niet kwijt’. Tegelijkertijd gunnen ze haar deze nieuwe uitdaging enorm.

Mooie kennismaking

De rest van de dag neemt Nancy me mee in het bijhouden en netjes houden van de kopieerruimtes en koelkasten. Ook regelt zij dat er overal vers fruit gereed staat. Halverwege de middag, na meer dan 10.000 stappen door de Noordtoren, neem ik afscheid van Nancy. Wat een fijne dag, wat een hoop nieuwe mensen ontmoet. En wat een mooie kennismaking met Nancy.

Binnenwerk. Samen Sterk!

Nancy werkt bij Binnenwerk. Maar wat houdt dat in? Een baan vinden is geen vanzelfsprekendheid als je een psychische of fysieke arbeidsbeperking hebt. De Participatiewet en de Banenafspraak richten zich op deze groep mensen. Het Rijk wil een inclusieve werkgever zijn, hoe realiseert het Rijk deze banen? En hoe zorg je ervoor dat mensen hun werk behouden en zichzelf ontwikkelen? Binnenwerk helpt daarbij. Sinds het begin in 2016 heeft Binnenwerk al bijna 350 mensen aan een baan geholpen bij opdrachtgevers binnen het Rijk. Denk aan toetsenbordreinigers, gebouwassistentie, autowassers en medewerkers bij Staatsbosbeheer. Meer weten over Binnenwerk? Kijk op www.ubrijk.nl