David Eggink

Inmiddels 7 maanden geleden startte ik bij de Gemeente Amsterdam. Dit was voor mij in eerste instantie een grote verrassing. Ik had toch gesolliciteerd voor een Rijkstraineeship? Ik vroeg me af of ik bij de gemeente wel dezelfde uitdaging zou vinden als bij het Rijk.

Mijn eerste werkweek

De eerste werkweek bij de Gemeente Amsterdam begon met een scala van introductie-activiteiten zoals varen door de grachten en een kijkje bij projecten met een sociale impact in de stad. Een warm en tegelijkertijd leerzaam onthaal. Tijdens deze week hoorden we dat er drie verschillende werkplekken zijn. 1 plek bij het facilitair bureau, 1 bij het cluster sociaal en mijn werkplek bij het ingenieursbureau van Amsterdam.

Mijn werkplek bij het team Markt & Inkoop

Na een enthousiaste ontvangstweek, begon ik op mijn werkplek bij het team Markt & Inkoop van het Programma Bruggen en Kademuren. De grachten waar ik tijdens de eerste week nog op voer, mocht ik nu (helpen) onderhouden. Dit blijkt nogal een uitdaging. Zo zijn alle kades in de stad van oudsher particulier eigendom en langzamerhand in bezit van de gemeente gekomen. Onder andere hierdoor is er geen structurele aanpak voor het onderhoud van deze kades geweest. Dit leidt nu al tot calamiteiten zoals het instorten van de Grimburgwal op 1 september 2020.

De gemeente heeft een hele grote opgave

Zonder al te veel in de details te treden, durf ik wel te stellen dat de Gemeente Amsterdam een gigantische opgave heeft aan het onderhouden van een stad die gebouwd is op palen. De mogelijkheden die je als trainee kan krijgen binnen deze werkplek zijn dan hierdoor ook groot en divers. Dit laat zich het best illustreren met een voorbeeld.

De aanbesteding van een bouwteamovereenkomst voor een bezwijkproef van een kademuur

Dat is een van de aanbestedingen die ik hier begeleidde. Samen met het projectteam contracteerde ik een aannemer om met de TU Delft een kademuur gecontroleerd te laten bezwijken. Zo begrijpen de Gemeente Amsterdam beter waarom zoveel kademuren in de stad nog steeds overeind staan. Wellicht hoeft de stad met dat begrip op zak straks een stuk minder kademuren te vervangen. Nu de opdracht is gegund, start het bouwteam. Aanstaande zomer stap ik op mijn fiets naar de betreffende kade om te kijken hoe de aannemer en de TU Delft samen de kade laten instorten.

De Gemeente Amsterdam blijkt een leuke en uitdagende werkplek!