Demi Knapen

Sinds mei (mijn tweede werkplek) werk ik bij het Inkoopuitvoeringscentrum Communicatie (IUC) onderdeel van de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het Ministerie van Algemene Zaken. Daar nam ik het stokje over van Laura van Leeuwen. Bij DPC was ik vanaf de Nota van Inlichtingen betrokken bij de Europese aanbesteding Communicatiecapaciteit. Het was de eerste aanbesteding waar ik aan mee werkte en dat was erg leerzaam.

Zorgvuldigheid staat voorop

Hoe zorg je voor een zorgvuldig opgestelde aanbesteding? Hoe formuleer je je uitvraag? Hoe stel je een beoordelingsmethodiek op? Welke punten geef je mee aan de beoordeling? Allemaal vragen waar ik de afgelopen periode onder leiding van senior inkoopadviseur Yolanda Kraus over meedacht. Samen met de beoordelingscommissie beoordeelden we de inschrijvingen op deze aanbesteding en uiteindelijk volgde de voorlopige gunning.

Niet eens met gunning?

Indien een van de partijen het niet eens is met de voorlopige gunning dan kan deze een kort geding aanspannen. Bij deze aanbesteding was dat ook het geval. De rechter kijkt dan opnieuw naar de beoordelingsmethodiek, wie beoordeelde en hoe. Ik vond het ontzettend leerzaam om bij het kort geding aanwezig te zijn. Het maakt je nog scherper. Op 8 oktober was de uitspraak en konden we overgegaan tot een definitieve gunning.

Veel geleerd!

Als je mij vraagt wat de belangrijkste lessen zijn die ik hieruit haalde:

  • Blijf uiterst secuur in wat je doet of schrijft,
  • Blijf jezelf afvragen of het anders of beter kan en
  • Blijf evalueren en contact houden met de markt.