Elaine van Zijl

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat wij startten op onze eerste werkplek. Voor mij was dat de Belastingdienst.

Mijn eerste week bij de Belastingdienst

Deze week bestond vooral uit online kennismakingsgesprekken met collega’s. Ook wachtte de eerste inkoopopdracht in de mail al op mij. Ik kon gelijk aan de slag. Zonder enige inkoopervaring ging ik de uitdaging aan. Met natuurlijk de optie om bij vragen een hulplijn in te schakelen. Nu acht maanden verder heb ik ervaren dat iedere inkoopvraag anders is en dat je als inkoper dus nooit bent uitgeleerd. 

Inkopen bij de Belastingdienst is meer dan alleen het inkopen van blauwe enveloppen

Zo koopt de Belastingdienst onder andere ook in voor de Douane. Ook mocht ik mij bezighouden met het inkopen van een ‘show’ voor een groot internationaal evenement waar Douane Nederland dit jaar host van is. Daarnaast liep en dacht ik mee bij Europese aanbestedingen, zoals de Europese aanbesteding van de verhuizing van het RIVM. Extra leuk was de schouw, waarin ik een groot deel van de RIVM-locatie mocht bewonderen. 

De hybride vorm van werken en opleiding is een goede en leuke afwisseling

De onderwerpen die aan bod komen tijdens de lesdagen kunnen wij hierdoor gelijk toepassen in de praktijk. En andersom kunnen wij onze ervaringen van de werkplek weer delen tijdens de opleidingsdagen. Door de Corona maatregelen werkte ik de eerste periode vrijwel volledig online. Gelukkig gingen de lesdagen grotendeels wel fysiek door op de Rijksacademie, waardoor dit ook voelde als een uitje. Het is erg leuk om de collega trainees weer te zien en ervaringen uit te wisselen. Nu hebben wij dan ook wel een erg leuke groep, al zeg ik het zelf ;-).

Mijn tweede werkplek

Ondertussen ben ik alweer een week aan de slag bij de HIS in het team van VWS. Het is ontzettend leuk om te zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de verschillende IUC’s. En is het interessant om te kijken waar er wellicht van elkaar geleerd kan worden.