Kirstie Post

Op het moment van schrijven is de lichting trainees uit 2021, waar ik zelf onderdeel van uitmaak, ruim over de helft van de tijd op onze eerste werkplek. Zelf begon ik in september 2021 bij de Categorie Bedrijfskleding Rijk, ondergebracht bij het Ministerie van Defensie. Een interessante en uitdagende eerste werkplek, waar ze grote, Rijksbrede inkooptrajecten zo vooruitstrevend en innovatief mogelijk uitdenken en in de markt zetten.

Grootschalige inkooptrajecten

Vanwege de grootschaligheid van de inkooptrajecten binnen de Categorie, draag ik nog niet de volledige verantwoordelijkheid over het verloop ervan. Gelukkig ben ik omringd door zeer ervaren collega’s (waaronder een ex-TRIPPER ;). Zij nemen mij mee in hun werkzaamheden en leren mij de fijne kneepjes van het vak. Eerlijkheidshalve, vroeg ik mij in de eerste paar weken van het traineeship af of het niet leuker zou zijn om de derde werkplek bij de Categorie te vervullen. Vanwege de grootschaligheid van de inkooptrajecten die de Categorie doet, kan ik immers nog niet alles zelf doen. Daar ben ik echter wel van teruggekomen, omdat ik desondanks merk dat ik de afgelopen tijd al zo ontzettend veel heb geleerd over inkopen en aanbesteden binnen het Rijk.

Mijn projecten bij Defensie

De projecten die ik de afgelopen tijd heb opgepakt, omvatten onder meer een onderhandse procedure over het inkopen van een wasserijcontroledienst. Daarnaast ben ik bezig met de voorbereiding van een Europese aanbesteding voor ondergoed voor het Ministerie van Defensie en de Douane. Verder betrokken mijn collega’s mij bij verschillende dossiers, variërend van aanbestedingen op het terrein van werk- en representatieve kleding, persoonlijke beschermingsmiddelen en laboratoriumjassen.

Bijzonder inkijkje in de Defensieorganisatie

Naast de bijdrage die ik lever aan bijzondere inkoopprojecten, heeft mijn tijd bij de Categorie mij ook zeker een bijzonder inkijkje in de Defensieorganisatie gegeven. Op de dagen dat ik naar kantoor kan, kom ik op kazernes in Den Haag, Utrecht en Soesterberg. Dat maakt het werk extra interessant en afwisselend. Ik realiseer mij maar al te goed dat het uniek is om een aantal maanden te werken in een organisatie als deze!

Lesdagen op de Rijksacademie en contact met mede-trainees

Gelukkig vond het grootste deel van onze lesdagen op de Rijksacademie nog in fysieke vorm plaats. Ik merk dat het voor iedereen een verademing is om elkaar op die manier te kunnen zien en ideeën en verhalen uit te wisselen. Dat de borrels de afgelopen weken niet door gingen, is natuurlijk erg jammer, maar ik vermoed dat we die vanaf heden weer ruimschoots gaan inhalen…