Laura van Leeuwen

Zo net voor aanvang van de werkplekwissel is dit een uitermate mooi reflectiemoment op mijn tijd bij het IUC Communicatie van de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) bij het Ministerie van Algemene Zaken. Daarbij is het ook nog eens de eerste keer dat DPC een trainee heeft. Dat maakt het extra leuk om een kijkje in de keuken te geven bij dit IUC.

Eerste indrukken bij het Ministerie van Algemene Zaken

Allereerst wil ik beginnen met de eerste weken bij DPC.  Ik mocht gelijk al mijn directe en een aantal indirecte collega’s in levende lijven ontmoeten op het Buitenhof. Een vreemde luxe in deze rare tijden. Zo hoor ik van de meeste medetrainees dat zij vaak nog niet op kantoor zijn geweest. Hoewel hier helaas na de eerste maand een einde aan kwam, genoot ik heel erg van de leuke contact-, samenwerk- en lunchmomenten met het team. Met dit voorproefje kan ik stellen dat er een wereld voor ons TRIP’ers 2020 open gaat, zodra wij echt op kantoor mogen werken!

Inwerkperiode

Ik was in het begin veel betrokken bij diverse projecten op het gebied van bijvoorbeeld Social Return on Investment en een aantal aanbestedingen. Op deze manier maakte ik alle verschillende fasen, hoewel niet op chronologische volgorde, binnen een Europese aanbesteding mee.

Vervolgens viel ik met mijn neus in de boter

Er ontstond een hele interessante en leerzame ontwikkeling toen ik de mogelijkheid kreeg om naast mijn inkoopwerkzaamheden iets meer specialistisch werk te doen binnen het IUC. Ik mocht de huidige inkoopprocessen, ter verbetering, samen met het team geheel in kaart brengen. Iets dat enerzijds heel goed aansloot bij mijn eerder opgedane vaardigheden en anderzijds heel behulpzaam was bij het in de vingers krijgen van de fijne kneepjes van aanbesteden. Hoewel er op de huidige wijze succesvol wordt aanbesteed, stelden wij door het in kaart brengen van de processen vast dat er impactvolle mogelijkheden zijn voor doorontwikkeling. Ik kijk er dan ook nu al naar uit wat voor veranderingen er hebben plaatsgevonden binnen het IUC Communicatie zodra ik terugkeer in 2022.

De eindsprint vóór de werkplekwissel

Als klap op de vuurpijl was ik in de laatste weken betrokken bij twee “Aanbesteden-in-7-dagen” trajecten, voor de publicatie van twee Europese aanbestedingen. Het constante samenwerken en de motivatie van mijn collega’s waren zeer inspirerend. Nadat wij onszelf in het zweet werkten tot op het moment van publicatie, voelde het als team echt als een succes toen wij op de publicatie-knop klikten. De letterlijke aanwezigheid en zo ook de betrokkenheid van de opdrachtgever bij deze digitale publicatiebijeenkomst zorgde ervoor dat het echt als een full circle teaminspanning voelde.

Al met al heb ik dankzij de laatste intensieve weken een diverse set aan tools verworven die ik bij mij blijf dragen. Tot slot neemt deze leerzame periode niet weg dat ik uitkijk naar mijn volgende werkplek bij de gemeente Amsterdam.