Margot Guurink

opstart bij het RIVM

Het is alweer 2 maanden geleden dat wij als TRIP21 van start gingen. Na de bootcamp week was het even wennen om niet meer elke dag met de mede-trainees door te brengen. Het werk ging van start op de werkplek en bij de Rijksacademie. Mijn eerste week bij het RIVM bestond vooral uit kennismakingsgesprekken met collega’s en een korte inhoudelijke introductie over inkoop binnen het RIVM van mijn werkplekbuddy. Bij het eerste vraag en aanbod-overleg en het doorlopen van de aanbestedingskalender begon ik een beter beeld te krijgen over de lopende zaken binnen de afdeling.  Dit vraag en aanbod-overleg vindt één keer in de twee weken plaats op de afdeling om alle ingekomen inkoopaanvragen te bespreken. Hier kreeg ik ook mijn eerste eigen aanbesteding toegewezen. Diezelfde dag werd in het start- en ontwikkelingsgesprek de rest van mijn werkzaamheden verder ingevuld. Een breed pakket aan taken, om een zo’n volledig mogelijk beeld van het werk binnen het IUC-RIVM te krijgen. Van het meelopen met een mededingingsprocedure met onderhandeling voor de RIVM verhuizing tot het doen van marktonderzoek voor een apparaat die X-chromosomen kan tellen en het ontwikkelen van een E-Learning voor het inrichten van een winkelwagen door de interne klant.

Zakdoekjes en groepsgevoel

Twee weken na de bootcamp, was het weer tijd voor de eerste lesdag op de Rijksacademie. Dit keer stond er een Insights persoonlijkheidsanalyse op het programma. Deze analyse zorgde voor de nodige confronterende en herkenbare zinnen op papier. Zakdoekjes konden er bijna bij gepakt worden. We haalden zeker ook nuttige informatie op en het hielp elkaar beter te leren kennen en begrijpen. Waar ik op het RIVM nog veelal met vragen stellen de dagen doorkwam, had ik het gevoel dat wij als trainees elkaar al langer kenden en was er al een fijn groepsgevoel ontstaan.

Het verhuizen van een voordeur

Die week viel ik ook meteen met m’n neus in de boter voor een afdelingsmiddag met het IUC-RIVM team, waar ik iedereen in levenden lijven kon ontmoeten. De middag begon met het herkennen van collega’s in een korte anekdote (Die van mij: “Ik heb als feestvarken naast corona-verdelgers gestaan”). We sloten de middag af met een helaas hele verregende minigolf. Het was een goed moment om iedereen te leren kennen. Daardoor ervaarde ik ook een lagere drempel om met vragen naar andere personen dan mijn buddy te gaan. Ook deze maand hadden we weer een dag met de hele afdeling op het RIVM. Het eerste deel van de dag stond in het teken van het verkennen van de inzet van MS Teams binnen inkoop en het versterken van de samenwerkingsrelaties binnen het IUC. Voor het versterken van de samenwerkingsrelaties waren er verschillende groepen, waarin ik met de tactisch inkopers in twee sessies sprak met de categorie Laboratorium en contractmanagers. Zo lag er bij de contractmanagers de duidelijke wens om ook in de voorkant van een aanbesteding meegenomen te worden i.p.v. alleen in latere fase. Die dag sloten we af met een speurtocht over het RIVM terrein, waar je je ogen uitkijkt en elk gebouw zijn eigen historie kent. De foto bij dit stukje is van de speurtocht en laat de voordeur van het oude RIVM gebouw zien aan het Sterrebos 1 in Utrecht waar het RIVM in 1909 al huisde. En fun fact: deze eeuwenoude deur verhuist ook weer mee naar het nieuwe RIVM terrein…