Sjoerd Geelhoed

Daar sta ik dan, een cappuccino voor mijn leidinggevende te zetten. Terwijl ik geconcentreerd melk bij koffie giet, maken mijn collega’s grappen over trainees die koffie moeten halen. Gelukkig kan ik meelachen en is deze cappuccino onderdeel van een baristacursus van een gedetineerde in de Penitentiaire Inrichting (PI) Zaanstad. Ik val de eerste maanden van mijn traineeship bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) meermaals met mijn neus in de boter. Zo krijg ik een rondleiding langs de arbeidsplaatsen voor gedetineerden binnen de PI Zaanstad. Waan ik mij in een aflevering van CSI bij een werkdag bij het Nederlands Forensisch Instituut. En begeleid ik een schouw voor de PI in Zwolle.

Inkopen doen voor het Nederlands gevangeniswezen

Dit is af en toe vergelijkbaar met het doen van inkopen voor een compleet dorp. Verschillende productgroepen behandelen daarom binnen het IUC de verschillende aanvragen. De eerste twee maanden van het traineeship werkte ik bij de productgroep personeel. Hier nam ik voornamelijk de inhuur van extern zorgpersoneel voor mijn rekening. Tot de Kerst ben ik werkzaam bij de productgroep ICT, waar ik hard- en software inkoop. Als trainee krijg je veel vrijheid, wat aansluit bij de verscheidenheid aan opdrachten binnen een IUC. In mijn eerste maanden draaide ik verschillende trajecten voor verschillende afdelingen. Ik mocht ook mee kijken met lastige meervoudige opdrachten. Daarnaast draaide ik zelf eenvoudige trajecten en trok de kar bij gecompliceerde inkooptrajecten.

Het voelt als een cadeau om mijn eerste stapjes in de inkoopwereld binnen DJI te zetten

Ik leer ontzettend veel en heb veel vrijheid, zolang ik de filosofie van DJI maar in mijn achterhoofd houd. Deze filosofie is zoiets als ‘houd het beoogd resultaat als stip aan de horizon, maar wees creatief in je route’. Binnen inkoop zijn we gebonden aan bepaalde wet en regelgeving. Dat je creatief mag zijn in je route, betekent daardoor niet altijd dat je van gebaande paden mag afwijken. Vaak zorgen gebaande paden voor een rechtmatig, proportioneel en eerlijk inkoopproces, maar soms heeft een gebaand pad ook geen rol. Momenteel halen we binnen de vijf lichtingen TRIP’ers informatie op om deze paden in kaart te brengen. We verwonderen ons over onlogische onderdelen van het inkoopproces en bedenken waar mogelijk oplossingen. Het doel hiervan is Rijksbreed problematiek in kaart brengen, waarbij we straks het grote bereik van het netwerk van het traineeship gebruiken.

Niet alleen binnen de opleiding, maar ook bij de werkplek is aandacht voor ontwikkeling

DJI vroeg  mij mee te denken over het nog beter maken van het IUC. Momenteel ben ik daarom bezig met een onderzoek naar het beter aansluiten van het proces van behoefte tot levering. Hierbij zijn de klanten, leveranciers, productgroepen, contractmanagers en Europees aanbesteders betrokken. Al met al zijn de eerste maanden van het traineeship een geweldige ervaring. Ik heb het gevoel dat ze me in het diepe gooien, maar wel met zwembandjes om!