Begeleiden van medewerkers met een arbeidsbeperking

Tijdens deze (online) training leer je specifieke gespreksvaardigheden gericht op de communicatie van medewerkers met een arbeidsbeperking. Naast een basistraining is er een verdiepingstraining (een terugkomdag).

Voor wie?

Training voor een werkplekbegeleider (buddy) van een medewerker met een arbeidsbeperking.

Inhoud training

Deze training bestaat uit twee trainingsdagen. Binnen drie maanden na de basistraining is er een verdiepingstraining. Je krijgt de mogelijkheid om tussen de 1e en 2e training te oefenen in de dagelijkse praktijk. Je deelname aan de verdiepingstraining is optioneel en alleen te volgen als je aanwezig bent geweest bij de eerste trainingsdag.

Basistraining: je leert specifieke gespreksvaardigheden gericht op communicatie met medewerkers met een arbeidsbeperking. Ook vertellen we meer over (de diversiteit van) arbeidsbeperkingen en de aspecten die daarmee samenhangen. Je krijgt een opdracht mee waarmee je in de praktijk kunt oefenen.

Verdiepingstraining: tijdens de terugkomdag oefenen we meer met competenties die van belang zijn. Je leert op een respectvolle wijze je grenzen aan te geven in communicatie, houding en gedrag. We delen praktijkervaringen en bespreken de opdracht waarmee je na de basistraining hebt geoefend. Ook gaan we aan de slag met issues die jou belemmeren om je rol als werkplekbegeleider professioneel op te pakken.

De verdiepingstraining is nieuw. In de afgelopen jaren viel het ons op dat deelnemers aan de training een groot sociaal hart hebben. Hierdoor is het soms lastig om te blijven vasthouden aan de eigen professionele rol en niet een hulpverlener te worden. Deelnemers schieten snel in een ‘reddersrol’ en vergeten dan hun persoonlijke en professionele grenzen.

Acteur: tijdens zowel de basis- als de verdiepingstraining werken we met een acteur. Je krijgt de kans om ‘in een dagelijkse setting’ te ervaren en te oefenen wat de impact is van je gedrag en je vaardigheden. Hiermee kun je experimenteren in een veilige setting.

Contact

Mail naar teaminclusief@rijksoverheid.nl voor meer informatie en om je aan te melden.