Participatiefestival ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport en Sociale Zaken en Werkgelegenheid groot succes

‘We zijn niet onze beperking, maar hebben een beperking’ en ‘Nu kan ik echt in iemands hoofd kijken en ervaren waar hij of zij dagelijks mee te maken heeft.’ Deze uitspraken kenmerken het Participatiefestival dat plaatsvond op 28 en 30 januari.

participatiefestival

Een ware ontmoetingsplek

Het Participatiefestival was een ware ontmoetingsplek tussen diverse partijen en medewerkers van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Bezoekers van het festival konden écht ervaren hoe het is om te leven met een beperking in het hoofd. Op het Participatie-marktplein kon je niet alleen leuke producten kopen, gemaakt door een persoon met een beperking, maar je kon ook met een vr-bril ontdekken hoe het is om met autisme door het leven te gaan en in gebarentaal een kop koffie of thee bestellen bij een dove barista.

‘We gaan nu kijken naar wat iemand wel kan, in plaats van niet'

Ook inhoudelijk werd het nodige losgemaakt bij het publiek. De gesprekken met ervaringsdeskundigen zorgden voor nieuwe inzichten bij de bezoekers. En de forumdiscussie met de directeuren Organisatie, Bedrijfsvoering en Personeel (OBP) van SZW en VWS en Rick Brink (minister van gehandicaptenzaken) was een mooie gelegenheid om het gesprek aan te gaan over de realisatie van de banenafspraken bij VWS, SZW en de Rijksoverheid.

Cabaret

Het Participatiefestival werd afgesloten met een leuke voorstelling door Fabian Franciscus. Een autistische cabaretier die een versnelde en komische workshop autisme gaf.

Over het Participatiefestival

Het Participatiefestival is een samenwerking tussen het Ministerie van VWS en SZW en bestemd voor medewerkers en leidinggevenden van VWS en SZW om het bewustzijn te vergroten over medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak.