Inspiratie en cases

Ter inspiratie! Tips, voorbeelden en situaties uit de praktijk.

podcast LenT

Podcast talentgericht werken

Wat is talent? Waarom is het juist nu belangrijk om je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen? Wat heb je er als medewerker of als leidinggevende aan? Een podcast over het hoe en waarom van Talentgericht werken binnen de Rijksoverheid.

©UBR Loopbaan- en Talentontwikkeling

Het geheim van succesvol online solliciteren

Ben je zover om een volgende loopbaanstap te maken, dan staat het online solliciteren momenteel centraal in tijden van corona. Een goede voorbereiding en vooral oefenen van te voren, zijn belangrijke succesfactoren voor een eerste indruk. Dat ondervond ook kandidaat Maaike Versteeg.

Saskia Soekhoe-Datadin

Helderheid geeft focus, rust en energie

“Ik wist wat ik niet wilde. Maar ik had nog niet helder en concreet voor ogen wat ik wel wilde”, vertelt Saskia Soekhoe-Datadin. Ze ging op zoek naar concretere zingeving in het werk en meer balans tussen werk en privé. Via wandelcoach gesprekken met loopbaanadviseur Anne-Marie Stoffer kwam ze tot heldere inzichten en ontdekte ze waar haar passie ligt. “Toen ik dit eenmaal helder had, kwam het proces in een flow. Ik heb mijn ambitie en ‘roeping’ gevonden en weet waar ik me de komende jaren op kan focussen. Dat geeft rust en tegelijkertijd energie”.

De Talentencheck zet je in beweging

‘Besef dat je niet alles hoeft te kunnen. Focus je op je eigen sterke kanten in plaats van hetgeen je (nog) niet kan.’ Suzanne Nieuwenhuijs won met deze persoonlijke tip een prijsvraag en daarmee de Talentencheck. Met loopbaanadviseur Marjon van Leeuwen ging zij, al wandelend, aan de slag. Met als resultaat bevestiging, handvatten en concrete stappen voor nog meer flow in haar werk.

 

Jeroen Arts

En wat dan nu?

“En wat dan nu, wat wil ik?” Dat was de grote vraag voor Jeroen Arts toen hij besloot te stoppen met parttime promoveren. “Het kostte me veel energie om dit naast mijn werk te doen. En ondanks de grote interesse in het onderwerp, kwam ik er na driekwart jaar achter dat ik er niet uithaalde waar ik op hoopte. De balans was zoek.” Voor Jeroen was dit moment van stoppen een kantelpunt om op een andere manier na te gaan denken over zijn loopbaan en carrièrepad.

Yasin Keskin

Ben je ambitieus en wil jij je professioneel verder ontwikkelen? De rijksoverheid is vorig jaar gestart met een talentontwikkelingsprogramma voor medewerkers in schaal 12 tot en met 14. Namens BZK doen hier nu vier collega’s aan mee. De redactie sprak met deelnemer van het eerste uur Yasin Keskin en coördinator Aad Fase over je blik verruimen, inclusiever werken en het beste uit jezelf en een ander halen.

Lien Beining

Werk doen dat bij je past

Wil je sparren over je verdere loopbaanontwikkeling of opleidingskeuze? Vaak maken medewerker hun loopbaankeuzes op basis van wat ze kunnen en eerder hebben gedaan. Maar past dit ook bij je en krijg je er energie van? Een loopbaanadviseur kan je helpen om bewuste keuzes te maken in je professionele ontwikkeling.

Martien de Wit

Via een andere route toch op de juiste plek

Martien de Wit, 55+ en Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat. Petra van der Meer richting pensioenleeftijd en werkzaam bij de directie Handhaven van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Door tussenkomst van de Makelaar voor Plaatsmakers kruisten hun wegen, waardoor Martien haar loopbaan kan vervolgen en Petra nu volop geniet van haar vrije tijd.

Liduine ezine BZK
©BZK

In elkaars keuken kijken

Een tijdelijke inzet in een andere rol of in een andere omgeving kan vanuit verschillende perspectieven van grote waarde zijn. Daarnaast is het voor een organisatie waardevol wanneer specifieke kennis en expertise ingebracht wordt. Het mes snijdt aan twee kanten. Lees het verhaal van onze collega Liduine Frequin (scroll naar beneden) over haar ervaring in een tijdelijke opdracht bij het RIVM.

Vlog: ben jij op de hoogte van loopbaanmogelijkheden binnen het Rijk?

“De samenleving verandert razend snel en dat heeft impact op werk en functies bij de Rijksoverheid. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Als een van de grootste werkgevers van Nederland biedt de Rijksoverheid een enorme diversiteit aan werk. Er zijn ook ontzettend veel mogelijkheden voor je loopbaan en om je te blijven ontwikkelen.” Hoe? Directeur-generaal Overheidsorganisatie Marieke van Wallenburg, verantwoordelijk voor het rijksbrede personeelsbeleid, deelt bevlogen haar persoonlijke ervaring.

Ben jij op de hoogte van de loopbaanmogelijkheden bij het Rijk?

De samenleving verandert razend snel en dat heeft impact op werk en functies bij de Rijksoverheid. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn.Ó In dit videobericht deelt directeur-generaal Overheidsorganisatie Marieke van Wallenburg, verantwoordelijk voor het rijksbrede personeelsbeleid, haar persoonlijke ervaring.
Spreker: Marieke van Wallenburg, directeur-generaal Overheidsorganisatie bij BZK

6 tips: hoe maak je een sterk cv?

Voor als je aan de slag gaat met je loopbaan, is het handig je cv bij te werken. Het is een samenvatting van je persoonlijkheid, ervaring en opleiding en is aanvullend op je sollicitatiebrief. Waar let je op zodat jouw cv opvalt, overzichtelijk is en tegelijk iets vertelt over jouw persoonlijkheid?

Jos van Es

Verfrissende match tussen VWNW-kandidaat en remplaçant

Marion was na bijna 50 jaar werken toe aan een andere invulling van haar leven. Jos was op zoek naar een andere functie omdat zijn baan op hield te bestaan. De remplaçantenmakelaar (vanaf januari Makelaar voor Plaatsmakers) zag een match. Deze lag zeker niet voor de hand, maar bleek heel verfrissend. Jos van Es, regiodirecteur bij de Raad voor de Kinderbescherming, wist dat zijn functie zou ophouden te bestaan. Van zijn toenmalige directeur kreeg hij de gelegenheid om, vooruitlopend op de reorganisatie, actief om zich heen te kijken.

©UBR

Als je toch VWNW-kandidaat bent, doe het zo!

Maurice Verhaagen, van huis uit historicus, werkte als grafisch expert bij VijfkeerBlauw (VKB) voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na het overbrengen naar de markt van VKB kwam Maurice in het VWNW-traject terecht. Een onzekere en moeilijke tijd.

©UBR

Door creativiteit, mooie resultaten

Binnen de directie Bedrijfsvoering van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de afgelopen jaren een aantal keer gereorganiseerd. Marc Salimans, directeur Directie Bedrijfsvoering en Tanita Nieuwenhuizen, HR Partner, zijn vanuit hun functie nauw betrokken bij deze reorganisaties en de opbouw van de nieuwe organisatie. Door de laatste reorganisatie zijn negen medewerkers van het ministerie uiteindelijk in een verplicht Van Werk Naar Werk (VWNW)-traject terecht gekomen.