Kiezen voor een carrièreswitch

Een carrièreswitch op je 63ste. Dat ligt niet zo voor de hand. Gerda deed het. Terug naar haar grote liefde: de zorg. Aangemoedigd door haar manager en met ondersteuning van haar loopbaanadviseur zette zij de eerste stappen. Ondanks corona was 2020 helemaal haar jaar. Ze staat vol in haar kracht en bruist van de energie.

Gerda Langkamp

Doen wat je gelukkig maakt

“Je hebt nog 4 jaar te gaan. Ga iets doen wat je gelukkig maakt!”. Met deze support van haar manager Joop Mertens kwam Gerda Langkamp terecht bij loopbaanadviseur Agnes Kimmel. Op de vraag: Wat wil je?, had Gerda een duidelijk antwoord: werken in een hospice.

Aan het begin van haar werkzame leven werkte Gerda in de zorg. Het onregelmatig werken was toen niet goed te combineren met de komst van haar kinderen. In een baan bij een ministerie vond ze meer regelmaat. Ruim 41 jaar is zij in verschillende functies werkzaam geweest binnen de rijksoverheid. De zorg is altijd blijven kriebelen. Gerda: “met de start van de loopbaanbegeleiding werd ik ‘wakker’. Mijn wens om te werken in een hospice kwam ineens in een stroomversnelling”.

Talenten benutten

Als ‘mensenmens’ zorgt Gerda graag voor anderen. Dat deed ze ook in haar ondersteunende functies bij het ministerie van OCW. Niets was haar teveel. Haar zorgtalent wil ze nu inzetten voor (oudere) mensen. Om ze op een fijne manier te begeleiden in de laatste levensfase. Ze heeft altijd met plezier gewerkt bij het ministerie. Maar haar hart ligt bij de zorg.

Klaar voor de arbeidsmarkt

Agnes: “Het is prettig als iemand zo duidelijk weet wat ze wilt. De focus van het traject lag vooral op de koppeling met de arbeidsmarkt: cv en LinkedIn op orde, een persoonlijke pitch en netwerken”.
"Met name het oefenen met mijn persoonlijke verhaal heeft me geholpen bij het netwerken. Zodat ik weet waar ik het over heb en dat goed onder woorden kan brengen. Dat geeft zelfvertrouwen en enthousiasme. Ik kreeg er zelfs complimenten over en dat heeft zeker een deur naar meer en relevante werkervaring geopend”, vult Gerda aan.

Ervaring opdoen

Om te zorgen dat ze voor de arbeidsmarkt interessant wordt, werkt Gerda op vrijwillige basis bij een hospice in Zoetermeer. Ze behoudt haar baan en rechtspositie als ambtenaar en kan tegelijk werkervaring opdoen. “Een mooie kans waar ik enorm dankbaar voor ben en die ik met beide handen aanpak”, aldus Gerda. Een stap naar een betaalde baan is onderdeel van de afspraak met haar manager. En die heeft ze gevonden. Ze is dan ook enorm blij dat ze eind december kon beginnen met haar nieuwe baan bij een zorginstelling vlak bij haar in de buurt.

Manager Joop Mertens: “Wanneer je de kans krijgt om op later leeftijd nog een nieuwe uitdagende stap te maken tijdens je werkzame leven, is het van groot belang dat je zelf het heft in handen neemt. Je moet zelf het initiatief nemen en je nek uit durven steken. Zo heeft Gerda ook bereikt waar ze nu gekomen is”.

3 Tips van Gerda

Drie belangrijke tips die Gerda graag mee wil geven aan anderen in een zelfde situatie:

  • Volg je hart, ook als je over de 60 bent. Je hebt zoveel levenservaring en al zoveel overwonnen. Ga er voor en blijf niet hangen in iets wat je niet leuk vind. Dat is zonde van je kostbare tijd.
  • Begeleiding van een loopbaanadviseur is fijn, maar je moet wel zelf initiatieven blijven nemen en niet wachten tot het vanzelf naar je toe komt.
  • Praat met mensen om je heen. Door er over te praten wist mijn manager waar mijn wens lag. Het helpt ook om sterker te worden in je eigen verhaal. Je krijgt adviezen en mensen helpen je met netwerken. Zo komt het op je pad en binnen bereik.

Meer informatie?

Ben jij ook toe aan een volgende stap in je carrière of wil je je oriënteren? Neem dan contact op met de loopbaanadviseur van je eigen organisatie of maak een afspraak met een van onze adviseurs voor het inloopspreekuur.