Als je toch VWNW-kandidaat bent, doe het zo!

Maurice Verhaagen, van huis uit historicus, werkte als grafisch expert bij VijfkeerBlauw (VKB) voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na het overbrengen naar de markt van VKB kwam Maurice in het VWNW-traject terecht. Een onzekere en moeilijke tijd.

Raak ik mijn baan kwijt?

‘Nadat bekend werd dat VKB naar de markt zou gaan brak voor mij een onzekere tijd aan. Hoe nu verder? Raak ik mijn baan en huis kwijt? Zaken waar je pas over na gaat denken als je ermee te maken krijgt. Natuurlijk wilde ik zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden. Het idee dat je zaken kwijt kan raken waar je jezelf prettig voelt maakt je onzeker. In die tijd had ik al wel een belangrijke keuze gemaakt. Ik wilde ambtenaar blijven en in de publieke sector blijven werken. Vanaf de dag dat bekend werd dat VKB zou stoppen ben ik gaan solliciteren. Ik denk dat ik wel 50 sollicitatiebrieven heb geschreven. Uiteindelijk ben ik bij de voorloper van het Transferium terecht gekomen’, vertelt Maurice.

©UBR

UBR|Transferium

‘De eerste maanden bij het Transferium heb ik vooral rust voor mijzelf gecreëerd. Ik heb de tijd genomen om trainingen, zoals het schrijven van sollicitatiebrieven en het opstellen van je CV te volgen. Wanneer ik solliciteerde, namen zij mijn brief en CV door en gaven verbeteringen aan. Ook oefenden we het sollicitatiegesprek. Hierdoor ging ik een stuk zelfverzekerder de gesprekken in. Ik had eerder een career assessment gedaan. Een zware dag waarbij je veel testen maakt. Hier rolt uiteindelijk een rapport uit. Je krijgt inzicht in je sterke en zwakke punten. Daarnaast stond in dat rapport: “Ga voor je sterke punten” dat was voor mij een eyeopener. Mijn sollicitaties heb ik hier dan ook op aangepast’, zegt Maurice. ‘Ik vond het ook prettig dat je bij UBR|Transferium je verhaal kon delen. Je doet veel sociale contacten op en daarbij komt ook nog dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit. “De gezamenlijke sessies bij het Transferium vond ik echter volkomen nutteloos. Leg de nadruk op praktische zaken, dat is belangrijk voor de meeste kandidaten”.

Klussen

‘In de maanden bij het Transferium kreeg ik behoorlijk wat klussen aangeboden. Mijn jobhunter heeft hier echt zijn best voor gedaan. Eén klus, bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heb ik af moeten wijzen, omdat deze te lang zou duren. Ik had maar 18 maanden waarin ik een nieuwe baan moest vinden. Het gesprek was dankzij de jobhunter. Hij belde mij op mijn vrije dag (ik reed net naar de Albert Heijn en moest snel ergens parkeren) met de vraag of ik die middag nog op gesprek kon. Euhh, dat kon wel ja. Ik merkte in de loop van het gesprek bij OCW dat ik mijn verhaal goed kon vertellen en ik kon als het ware proeven dat men mij wilde. Dat was voor het eerst en gaf mij goede moed voor de toekomst. Na dit aanbod belde mijn jobhunter voor een klus van twee maanden in Dordrecht. Het ging om archiefwerkzaamheden bij het archief monumentenzorg. Dordrecht is een oude vestingstad met een mooi historisch centrum, het neusje van de zalm voor een historicus’, vertelt Maurice.

Van Doc-Direkt naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Na alle klussen kreeg Maurice een detachering voor een jaar aangeboden bij Doc-Direkt. ’Doc-Direkt voelde als een warm bad. Ik voelde mij hier helemaal thuis. Ik werkte samen met leuke collega’s en het werk was leuk en nuttig. Out of the blue kreeg ik een telefoontje van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ik had hier een tijd geleden gesolliciteerd maar niets meer gehoord. Of ik op gesprek wilde komen’, vertelt Maurice. ‘In het gesprek klikte het. Tijdens het bedrijfsuitje van Doc-Direkt kreeg ik een telefoontje dat ik was aangenomen’, zegt Maurice.

NVWA

Ik werk nu op de Technische Administratie bij de NVWA. Hier check en registreer ik de gegevens van bedrijven die werken met diervoeder of dierlijke bijproducten (handel, transport etc). Ik check de gegevens bij de Kamer van Koophandel en als alles in orde is registreer ik het bedrijf in het systeem dat wij gebruiken. Afhankelijk van de  aard van de activiteiten wordt er een inspecteur naar toegestuurd. Hoewel ik met plezier werk bij de NVWA zal er hier de komende jaren sprake zijn van krimp en verandering van werkzaamheden. De NVWA moedigt ons daarom sterk aan om te werken aan onze mobiliteit.

Wat heeft deze ervaring jou gebracht?

‘Ik blijf het een vervelende ervaring vinden. De club waar je voor werkt wordt afgebroken, dat breekt je’, zegt Maurice. “Het liefst wil ik dat dit nooit gebeurd was en ik nog steeds als grafisch expert voor het ministerie van Buitenlandse Zaken zou werken. Maar als je toch VWNW-kandidaat bent, doe het zo!”

Loopbaan- en Talentontwikkeling helpt medewerkers en leidinggevenden op maat bij het veranderen van een functie en bij het vormgeven van hun loopbaan. Tijdelijk of vast, nu of in de toekomst. Vrijwillig, bij (naderend) ontslag of als je functie verdwijnt. We bieden een intensieve begeleiding aangevuld met VWNW-management voor Van Werk Naar Werk-kandidaten.