Mooier kan je het niet hebben

“Drie keer winst!”, zegt Birgit Dewez, business manager UBR Rijkconsultants, als ze gevraagd wordt naar haar ervaring met de Plaatsmakersregeling. Haar medewerker wilde de rijksoverheid verlaten en gebruik maken van deze regeling. “Natuurlijk wil je daar als leidinggevende aan meewerken”, vervolgt ze. Voorwaarde is wel dat deze medewerker haar plaats ter beschikking stelt aan een Van Werk Naar Werk (VWNW) kandidaat.

Er bleek een goede match met een doorgewinterde adviseur/manager die op dat moment VWNW- kandidaat was. Birgit: “Mooier kan je het niet hebben! De collega kon gebruik maken van de regeling, de VWNW-kandidaat kreeg een baan die echt bij hem past. Als manager ben ik blij met een nieuwe fijne collega en waardevolle adviseur die direct is in te zetten bij onze opdrachtgevers”.

VWNW-kandidaat

De doorgewinterde adviseur/manager is Sjaak van der Werf. Na grootschalige fusie van de Kamer van Koophandel koos hij vrijwillig voor een regeling. Daarmee kreeg hij de status van VWNW-kandidaat. Sjaak: “Dat betekent dat je vanaf dat moment toetreedt tot het mobiliteitscentrum van de KvK en op zoek gaat naar een andere werkkring. Met de mobiliteitscoach heb ik een pad uitgestippeld en goed gekeken naar mijn kwaliteiten, ervaring, talenten, competenties en wensen. Via de Makelaar voor Plaatsmakers werd ik geattendeerd op de functie bij UBR Rijksconsultants. Zij zagen een match met mijn profiel. Toen is de bal verder gaan rollen”.

Goede klik

Het cv van Sjaak was genoeg aanleiding voor een wederzijdse kennismaking. Niet alleen met het managementteam maar ook met andere collega’s. Dat voelde gelijk goed van beide kanten. Birgit: “Waar we altijd op letten zijn 3 kenmerken: constructief, opgewekt en nieuwsgierig. Deze drie eigenschappen zijn een gouden trio. Dat zag ik terug bij Sjaak. Daarnaast is Sjaak met ruim 25 jaar managementervaring in verschillende rollen van grote waarde voor onze organisatie. We krijgen veel aanvragen voor projectmanagement en programmamanagement dus we zagen ook een goede match met onze opdrachten”.

Sjaak: ”Ik heb me voorbereid en verdiept in de organisatie en vervolgens ook gekeken naar wat ik meebreng in deze functie. Dat zal je zelf duidelijk moeten maken. Waar liggen mijn ‘unique selling points’ en kwaliteiten? Dat moet je wel van jezelf weten. De makelaar kan de deur voor je openen maar je moet er zelf doorheen”.  Sjaak raadt VWNW-kandidaten aan om vooral eerst goed helder te hebben wat je wil en wat bij je past. Op basis daarvan kan er een match worden gezocht.

Formalisering

Met begeleiding van de Makelaar voor Plaatsmakers is de formalisering rond gekomen.
Vanaf september is Sjaak werkzaam voor UBR Rijksconsultants. Hij rondt net een project af met betrekking tot covid-maatregelen bij DG Koninkrijksrelaties. “Ik zit bij Rijksconsultants heel erg op mijn plek en kan mijn kennis en ervaring goed inzetten op plekken waar dat ook nuttig is. De diversiteit aan interim-opdrachten past goed bij mij”.

Na Sjaak vonden andere medewerkers van de KVK met VWNW-status ook een plek bij UBR Rijksconsultants. Birgit:” Het was een bijzondere ontdekking dat er zoveel overeenkomsten zijn met de KvK. De KvK is bij uitstek ook een partnerorganisatie die het heel erg moet doen met verschillende partijen, stakeholders en belangen. Die kennis en ervaring en het not for profit karakter sluit goed aan op onze organisatie.

Birgit Dewez

Verrijking

“Iedereen is gemotiveerd en zit op de juiste plek. Daar word ik als manager ook erg blij van”, zegt Birgit. Haar advies is dan ook: “als een medewerker iets anders wil of misschien wel moet, ga het avontuur aan, je kunt niet verliezen. Als manager wil je hier graag aan meewerken. Het gaat er om dat je je medewerkers helpt en daarmee ook de rijksoverheid. De Makelaar voor Plaatsmakers heeft een rijksbreed netwerk waar je gebruik van kan maken. Ik ben ervan overtuigd dat het mensen verrijkt, goed doet en versterkt als ze op verschillende werkvloeren en perspectieven ervaring op kunnen doen. Dan ga je als mens prettiger door het werkende leven. Dat gun ik iedereen”.

Meer informatie

Meer informatie over de Makelaar voor Plaatsmakers en wat zij voor jou kunnen betekenen is hier te lezen