Vol vertrouwen klaar voor de volgende loopbaanstap

Wil ik wat ik nu doe nog tot in lengte van jaren blijven doen? Ga ik verder groeien of wil ik een andere kant op? Volgens Diane de Haan een typische vraag voor 40-ers. Haar vraag komt de afgelopen jaren in golfbewegingen voorbij. Totdat ze op een punt komt dat ze er niet meer omheen kan: het is tijd om letterlijk in beweging te komen.

De andere kant

Diane werkt als inspecteur en houdt zich naast haar inspectiewerk ook bezig met professionalisering en scholing binnen de sector. Die ‘andere kant’ diende zich steeds vaker aan. Diane: “Ik merkte dat ik van het professionalisering- en scholingsstuk energie kreeg en dat ik daar mijn creativiteit in kwijt kon. Dat miste ik in mijn inspectiewerk. Ik wil nu echt een kant uit gaan waar ik me gelukkiger bij voel en dat is de professionaliseringskant”. Wat haar tegenhoudt om deze stap daadwerkelijk te maken is een bepaalde mate van onzekerheid en de bekende beren op de weg. Dat houdt haar op haar plek. In overleg met haar leidinggevende meldde zij zich voor een traject bij loopbaancoach Anne-Marie Stoffer.

Al wandelend

Naast online gesprekken en tests stelde Anne-Marie voor om de coachsessies wandelend te doen. Diane: ”Het was een prettige mix van online en offline. Als ik er nu op terugkijk zijn de wandelsessies mij het meest bijgebleven. Wandelen doet echt iets met je. Het zet je letterlijk in beweging waardoor je uit je hoofd gaat en meer naar je onderbewustzijn. Het gaat dan niet meer alleen over verstandelijke overtuigingen en argumenten. Die gaan al wandelend naar de achtergrond. Er komt daardoor veel meer ruimte voor creativiteit en je komt makkelijker en sneller bij je gevoel. Het voelt vrijer en het doet je verder kijken dan de geijkte paden, antwoorden en oplossingen. Wandelend gaat dat bijna vanzelf”.

Beeld bij

Een van de redenen waarom wandelend coachen ‘beklijft’ is omdat je al je zintuigen gebruikt in plaats van alleen je mind. Diane: “Ook het gebruik van metaforen tijdens het wandelen zorgt er voor dat alles beter blijft hangen. De associaties die je hebt met elementen in je omgeving in relatie tot je situatie kunnen heel krachtig zijn. Er komt altijd wel wat op. Zo krijg je er als het ware ook letterlijk een beeld bij. En dat voel je in je lijf. Bij een oefening heb ik ook heel duidelijk ervaren welk gevoel ik wil hebben als ik met werk bezig ben. Dat had ik met alleen mijn hoofd niet kunnen bedenken. Nu is het mijn baken, dat het klopt. Dat ik met de goede dingen bezig ben. Daar durf ik op te vertrouwen”.

Met vertrouwen

Het wandelend coachen heeft bij Diane veel in beweging gezet. Ze is klaar om met vertrouwen een volgende stap in haar loopbaan te zetten. Wie weet uiteindelijk wel richting zelfstandig ondernemerschap. “Het is echt niet zo dat mijn onzekerheid overboord is. Maar ik durf, ik wil en ik ga de stappen ondernemen. Het roer gaat om”, zegt ze zelfverzekerd. “Hoe dat eruit komt te zien heeft nu meer richting en focus. Daar heb ik eerst dit proces voor nodig gehad. Dat eerst die knop om gaat zodat ik er zelf vertrouwen in heb. Dat het handelen vanuit onzekerheid nu handelen vanuit vertrouwen is”.

In beweging blijven

In beweging komen en blijven, heel letterlijk, in wat je doet in je werk maar ook privé. Dat is een van de grootste inzichten die Diane meeneemt uit dit traject. “Stapjes zetten levert altijd nieuwe inzichten op en is goed voor je zelfvertrouwen. Een kleine verandering kan al helpen en je het besef geven hoe tevreden of blij je bent met wat je allemaal doet. Er wordt altijd uitgegaan van the only way is up. In mijn geval zou het logisch zijn om door te groeien in de functie van senior inspecteur, met bijbehorende complexere politieke gevoeligheden en uitgebreidere onderzoeken. Ik heb gemerkt dat er meerdere wegen zijn om een volgende stap te zetten. Naar functies met een andere mate van verantwoordelijkheid en uitdaging en wat ook goed bij me past. Als je daar mee bezig bent geeft je dat een groter gevoel van vrijheid en veel meer bewegingsruimte. Er blijkt dan meer mogelijk dan ik in eerste instantie zelf bedacht had. Ik ben blij met waar ik nu sta. Het hele traject heeft me veel helderheid en zelfvertrouwen gebracht”.

Meer informatie

Heb jij net als Diane een loopbaanvraag waar je al een tijdje mee rondloopt? Of wil je meer informatie over wandelend coachen en wat het jou kan brengen? Kom eens langs bij het inloopspreekuur of maak een afspraak met de loopbaanadviseur van jouw eigen organisatie.