Waag de sprong

Blijf je ontwikkelen in werk dat je elke dag boeit, heb plezier! Een loopbaanadviseur kan daarbij het juiste zetje geven. Zoals Angelique Nieuwenhout, die met hulp van haar loopbaanadviseur Clarice Tjon A Sin de stap zette naar een nieuwe baan.

Angelique Nieuwenhout: "Mijn baan brengt veel positieve energie".

Werkplezier? Elke dag! Angelique Nieuwenhout (32) sprankelt aan de telefoon als ze vertelt over haar nieuwe baan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Eindelijk zit ze in het vak waar haar hart ligt, de evenementenbranche.

“Niet dat mijn werk als financieel-administratief medewerker bij BMO (Bedrijfsvoering en Managementondersteuning) zo vreselijk was, totaal niet. Maar na het afronden van de Media & Entertainment-opleiding wilde ik heel graag aan de slag met evenementen. We doen nu vooral veel online. Dat brengt mij geregeld naar de studio, zo leuk! Hier doen we het voor, mensen motiveren en op de plek krijgen waar zij horen, waar hun talent tot bloei komt.”

Loopbaanadviseur Clarice Tjon A Sin (Loopbaan en Talentontwikkeling) is minstens zo tevreden als Angelique. Clarice begeleidt collega’s van verschillende ministeries met loopbaanvragen.

Banenafspraak

Angelique is een collega uit de Banenafspraak. Via deze weg kunnen medewerkers met een arbeidsbeperking hun talent inzetten en doorstromen naar andere functies binnen de rijksoverheid. Clarice is gespecialiseerd in het helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Dat geeft haar enorm veel voldoening. “Kijk naar Angelique, hoe blij ze is. Het is zo fijn om te zien dat deze collega’s zulke stappen maken. Elke stap telt. Je ziet hoe zij tot inzichten en bloei komen.”

Roadshow

Angelique werkte ruim zes jaar bij SZW als administratief medewerker, de laatste drie jaar bij BMO. “Ik wilde graag werken voor het evenemententeam van het ministerie. Dat zou mooi aansluiten bij mijn studie die ik op dat moment afrondde.”

Angelique had geluk. Van haar leidinggevende kreeg zij de kans om naast haar werk voor de financiële administratie, een paar uur per week aan evenementen te werken. “Zo werkte ik bijvoorbeeld mee aan de roadshow van Kinderopvang, waarbij zij het land doorgingen om de nieuwe regels toe te lichten. Die paar uur per week, wat een energie kreeg ik daarvan! Alles regelen, locaties voorbereiden, de catering en communicatie.”

Het was wel duidelijk voor haar leidinggevende. Zij stimuleerde Angelique om met een loopbaanadviseur te gaan praten, op weg naar een nieuwe functie.

Juist nu

Met Clarice werkte Angelique stapsgewijs aan haar cv en LinkedIn-profiel, ze deed een talententest en keek rond op de Mobiliteitsbank. “Clarice was kritisch hoor. Ze zette me echt aan het denken. Zoiets simpels als, wat zet je bovenaan je cv – evenementen natuurlijk – daar was ik niet opgekomen. Ze leerde me mijn verhaal te schrijven, mezelf te verkopen.”

"Jezelf ontwikkelen hoeft niet altijd over een andere baan te gaan."

Voor loopbaanadviseur Clarice staat voorop: met gerichte vragen komt het ontwikkelproces op gang, wat tot inzichten leidt. "Dat geldt voor iedereen die ik begeleid. Ik zet instrumenten in, geef tips en tegelijkertijd zal de medewerker er zelf mee aan de slag moeten. Juist nu. Je zou door de coronacrisis en al het thuiswerken kunnen denken dat dit niet het moment is om aan jezelf te werken. Ik meen dat het nu goed is om stil te staan bij wat je doet en of dat je gelukkig maakt. Als je geen werkplezier hebt, vloeit de energie weg. Jezelf ontwikkelen hoeft niet altijd over een andere baan te gaan. Je kunt ook in gesprek gaan met je leidinggevende, verdieping zoeken in je functie. Er is veel beweging mogelijk, maak daar gebruik van. Blijf je talenten aanspreken.”

Angelique zette intussen de stap en onderzoekt op haar nieuwe plek, die niet in de banenafspraak valt, wat ze verder nog in zich heeft. “Nu ik vaak in de studio ben met camera’s en een regisseur om me heen, voel ik me bijna een tv-maker. Mijn baan brengt veel positieve energie.”

Waag de sprong

Ook aan de slag met je loopbaan en ontwikkeling? Ga in gesprek met je leidinggevende of met de loopbaanadviseur van je eigen organisatie. Of maak een afspraak voor het inloopspreekuur. Kijk voor actuele vacatures binnen de Rijksoverheid op mobiliteitsbank.nl.

Dit interview is geplaatst in het inspiratiemagazine van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wat verscheen ter gelegenheid van de Week van de Werkplezier. Tekst met dank aan Caroline Togni.