Tips ter voorbereiding online solliciteren

Corona heeft de omslag naar online solliciteren in beweging en in een stroomversnelling gezet. Hierdoor kunnen sollicitatieprocedures gewoon doorgaan. Niet iedereen is a la minute vertrouwd met deze manier van solliciteren.
Om sollicitatiegesprekken zo goed als mogelijk te laten verlopen, helpen we je met tips.
 

Bereid je voor op het sollicitatiegesprek zoals je dat altijd zou doen
Een online gesprek is precies hetzelfde als een gesprek op locatie, met hetzelfde doel, inhoud en structuur. Het is een wederzijdse kennismaking en toets of er een match is met de functie en de organisatie. Bedenk dus wat je graag over jezelf zou willen vertellen en wat je van de organisatie wilt weten.

Raak vertrouwd met het medium dat wordt gebruikt
Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek neemt de contactpersoon van de desbetreffende rijksorganisatie rechtstreeks contact met je op om samen tot een passende (online) oplossing te komen. Bijvoorbeeld Skype, Webex of Whatsapp. Zijn dit voor jou nieuwe media verdiep je daar dan in, vraag om een handleiding of oefen van te voren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wie belt wie?
Zorg vooraf dat jij en de vacaturehouder beide weten wie wie belt. Zo voorkom je verwarring en langs elkaar heen bellen.

Zorg voor een rustige, ontspannen omgeving
Zorg er wel voor dat je een rustige plek in huis vindt, waar je niet door anderen afgeleid wordt. En kies bij voorkeur voor een rustige achtergrond zodat de focus echt op jou ligt. Het fijne van een online gesprek is dat je in een voor jou vertrouwde omgeving bent.

Kies de juiste hoek met je camera
Ook hier geldt dat de eerste indruk telt. De hoek waarin je op de camera verschijnt is daarom heel belangrijk. Het beste werkt het als de camera op ooghoogte staat (gebruik bijvoorbeeld een stapel boeken of een statief) en je het licht van voren laat komen om vervelende schaduwen te vermijden.

wifi en headset
Videobellen werkt heel fijn, mits de techniek goed werkt. Het belangrijkste is een stabiele verbinding. Gebruik daarom liever een bekabelde verbinding dan een wifi-verbinding. Meestal is het geluid goed, maar met oortjes/ headphone weet je zeker dat je de ander goed kunt volgen.

Oefen vooraf
Vooraf oefenen is zeker zinvol! Eigenlijk de belangrijkste tip, blijkt uit de praktijk.
Maak een afspraak met je loopbaanadviseur. Heb je die niet? Vraag dan iemand uit jouw omgeving om met jou te oefenen (partner, vriend(in), collega). Dat helpt om vertrouwen te krijgen voor het gesprek en vertrouwd te raken met de techniek. De oefensessie kan je ook opnemen om jezelf nog eens terug te zien en te horen. Om te kijken of je ook zo overkomt als je zou willen. Let daarbij op de volgende zaken:

  •  heb ik een goede internetverbinding
  •  staat de microfoon aan
  •  ben ik duidelijk te verstaan
  •  staat mijn camera op een goede stand
  •  is mijn achtegrond goed
  •  is het licht goed
  •  kom ik goed over

“De meeste reacties die ik terug krijg van mijn kandidaten is dat het online contact en solliciteren eigenlijk snel went en ook veel positieve kanten kent”, loopbaanadviseur bij Loopbaan- en Talentontwikkeling

Tijdens het gesprek

Kleed je netjes aan
Kleed je aan zoals je bij een normaal sollicitatiegesprek zou doen. Zorg daarbij voor een verzorgde indruk.

Zet notificaties uit of op vliegtuigmodus
Sluit alle andere programma’s zoveel mogelijk af zodat er geen popups of pling-geluiden voorbij komen. Zo wordt je tijdens het gesprek niet afgeleid.

Ontspan
Mocht er toch iets niet helemaal goed gaan met de techniek of je je toch niet comfortabel voelen bij online solliciteren, maak het dan bespreekbaar. Daarmee valt veel spanning al weg.

Spreek rustig en kijk in de camera
Praat duidelijk en rustig en levendig. Soms heeft het geluid vertraging. Gebruik de chatfunctie niet dat is verwarrend voor de gesprekspartners. Kijk tijdens het gesprek zoveel mogelijk in de camera. Op deze manier heb je toch een vorm van oogcontact met je gesprekspartners. Beweeg zo natuurlijk mogelijk.

Aantekeningen
Het fijne van online solliciteren is dat je je aantekeningen er ongemerkt bij kan houden om af en toe op te spieken. Wil je aantekeningen maken tijdens het gesprek doe dat dat met pen en papier. Een toetsenbord maakt geluid. Dit kan afleiden.

Hulp bij voorbereiding

Voor vragen, hulp of oefenen met online solliciteren? Neem contact op met een van onze loopbaanadviseurs. Zij weten precies waar je op moet letten voor een goede eerste indruk en een succesvolle online sollicitatie.

Lees ook: 'Juist de details kunnen zoveel verschil maken voor een goede eerste indruk'

Deze tips zijn o.a. geïnspireerd op het werk van sollicitatiecoach Aaltje Vincent.