Het geheim van succesvol online solliciteren

Ben je zover om een volgende loopbaanstap te maken, dan staat het online solliciteren momenteel centraal. Een goede voorbereiding en vooral oefenen van te voren, zijn belangrijke succesfactoren voor een eerste indruk. Dat ondervond ook kandidaat Maaike Versteeg. Zij solliciteerde op een functie binnen haar eigen departement en werd uitgenodigd voor een video sollicitatie gesprek. Samen met haar loopbaanadviseur heeft zij zich hier op voorbereid.

Beeld: ©UBR Loopbaan- en Talentontwikkeling

Anders dan je gewend bent

 “Bij elke sollicitatie is een goede voorbereiding belangrijk. Dat geldt nog steeds. Online solliciteren vraagt net iets meer. Of misschien wel iets anders dan dat je gewend bent. Daarom besteden we nu extra aandacht aan het gebruik van video sollicitaties waarbij de kandidaat met andere aspecten rekening moet houden”, zegt loopbaanadviseur Clarice Tjon A Sin.

“Via videogesprekken heb ik met Maaike gekeken naar haar specifieke talenten en de inhoud van de vacature. We hebben geoefend met een methode (STAR) waarmee je concrete en bondige praktijkvoorbeelden kan geven. Bij het presenteren via video hebben we goed stil gestaan bij hoe je als kandidaat over komt. Gaandeweg heb ik feedback, tips en adviezen gegeven waarmee de puntjes op de i konden worden gezet”, aldus Clarice.

Spannend

Maaike: “Video solliciteren vond ik in eerste instantie al spannend genoeg. Tijdens de voorbereiding kon ik alles oefenen en kreeg ik feedback. Ook op hele praktische zaken en details zoals achtergrond, geluid, houding, opstelling, kleding, stand van de camera, hoe het licht valt. Het zijn deze details die echt het verschil kunnen maken. Details waar je in eerste instantie niet zo op let omdat je je juist op de inhoud van het gesprek concentreert. Al deze praktische zaken kan je van te voren regelen en zijn bepalend voor je eerste indruk. Het zijn kleine dingetjes waar je veel mee kan winnen.”

Rust en vertrouwen

“De goede voorbereiding vooraf zorgde dat ik tijdens het gesprek ontspannen kon zijn. De hele setting had ik geoefend. Daar hoefde ik me ik tijdens het gesprek niet meer door af te laten leiden. Ik was daardoor ontspannen en kon me volledig op het gesprek focussen.

Ik kan iedereen aanraden vooraf te oefenen met iemand en om feedback te vragen. Dat heeft mij in ieder geval enorm geholpen. Het geeft rust en zelfvertrouwen voor het gesprek. En dat straal je uit”, vertelt Maaike verder.

In juni begint Maaike met haar nieuwe baan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken!

Tips van Maaike voor kandidaten

  • Zorg voor een goede voorbereiding, oefen het gesprek zoals je een gewoon sollicitatie gesprek ook zou oefenen, op inhoud.
  • Oefen ook het video solliciteren. De techniek en hoe je over komt. Vraag daarbij om feedback.
  • Voer het gesprek, als het even kan, staand. Dat zorgt voor een meer open en actieve houding. Dat zie je ook terug in je uitstraling.
  • Als er kans bestaat op een ‘storing’ dat bij voorbeeld je kind of je huisdier langs komt, benoem dat van te voren dat dat kan gebeuren. Dan hoef je daarvan ook niet zo in de stress te schieten als het tijdens het gesprek ook echt gebeurt. Dat begrip hebben de meesten nu wel in deze vreemde tijden.
  • Zorg dat je telefoon of laptop stabiel staat. Dan heb jij je handen vrij en kan je vrijer en natuurlijker bewegen zonder dat het beeld beweegt. Want dat is pas echt vervelend voor een ander.
  • Kleed je aan zoals je anders ook naar een sollicitatie gesprek zou gaan. In je meer ‘zakelijke’ kleding voel je je ook meteen anders dan in je vrijetijds kleding. En dat is van invloed op je professionele uitstraling en ook op het gesprek.

Toe aan een volgende stap?

Ben jij zo ver voor een volgende stap in je loopbaan? Voor vragen, hulp of oefenen met online solliciteren, neem contact op met een van onze loopbaanadviseurs. Zij begeleiden je graag in de voorbereiding op het sollicitatiegesprek en weten precies wat belangrijk is voor een succesvolle online sollicitatie. Zodat jij kalm en ontspannen een goede eerste indruk kan maken.