Veel gestelde vragen en tips over loopbaan in tijden van corona

Corona, werk en loopbaan. Dat roept vragen op. Dat merken onze adviseurs ook in de dagelijkse praktijk. De vragen die veel voorbij komen hebben we op een rijtje gezet. Met daarbij onze tip of advies. Daarmee hopen we je alvast te kunnen ondersteunen. Uiteraard is elke situatie anders en gaan we het liefst met je in gesprek om maatwerk te bieden. Onze loopbaanadviseurs zijn bereikbaar. Ook voor jouw specifieke loopbaanvraag.

Veel gestelde vragen en tips over loopbaan in tijd van corona

Is het met alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt nu wel een geschikte periode om naar ander werk te zoeken of kan ik beter even wachten?

Tip: Niemand kan goed voorspellen hoe de arbeidsmarkt zich verder gaat ontwikkelen. Veranderen is van alle tijden en het is goed je daar bewust van te zijn. Ook voor je verdere loopbaan en ontwikkeling. De impact van de coronamaatregelen is groot, maar je kan zeker wel naar ander werk zoeken of solliciteren. Volg ook de ontwikkelingen in je vakgebied of het gebied waar je interesses liggen om te kijken waar je nu aansluiting kan vinden of waar je juist ontwikkelpunten ziet voor jezelf.
Je kan deze tijd ook gebruiken om te investeren in jezelf. Bijvoorbeeld door zelfonderzoek of online trainingen via Good Habitz voor verdere stappen op de arbeidsmarkt. Of voor het ontwikkelen van hedendaagse of toekomstige vaardigheden.

Ik twijfel aan coachen op afstand en overweeg het traject voorlopig uit te stellen totdat we elkaar weer live zien. Wat is handig?

Tip: Uitstellen is zonde als je nu een actuele vraag hebt, zeker als we weten dat deze situatie nog wel even voortduurt. We hebben te maken met een nieuwe werkelijkheid en daarop anticiperen wij ook. Onze gecertificeerde loopbaanadviseurs zijn ervaren met coachen op afstand. Zowel met bellen, videobellen en mailen. Dat werkt ook echt goed, effectief en dichtbij. Wat wij in de praktijk zien is dat het snel went en dat kandidaten daardoor ook stappen kunnen blijven zetten. Ondanks dat het lijkt alsof alles nu stil staat.

Ik loop al een tijdje rond met een coachvraag. Is het nu wel de juiste tijd om hiermee aan de slag te gaan, gezien alle ontwikkelingen en onzekerheden?

Tip: De timing van je vraag is altijd goed, dus ook nu. Het is niet voor niets dat je nu een vraag hebt. De omstandigheden zijn behalve onzeker ook een uitgelezen kans om met jezelf aan de slag te gaan. Je kunt nu wellicht iets gemakkelijker afstand nemen van de ‘normale gang van zaken’. Dat kun je in je eigen voordeel gebruiken. Wat we ook wel zien gebeuren is dat juist door de coronamaatregelen de vragen zelfs aangescherpt worden.

Ik vind het lastig om met deze huidige situatie om te gaan. Hoe deal ik met onzekerheid en angst?

Tip: Hoe vervelend ook. Je bent je in ieder geval bewust van je onzekerheid en angst. Het is ook een onzekere tijd. En onzekerheid brengt ook angst met zich mee. Dat is een hele natuurlijke reactie. Je zou het vast graag anders zien dan het nu is. Accepteren dat het nu is zoals het is, is nu de grote uitdaging. Neem daar ook echt even de tijd voor.

Niet alles is naar onze hand te zetten. Kijk voor jezelf waar je wel invloed op hebt en waar je energie van krijgt. Hoe klein of onbeduidend dat misschien ook lijkt. Ga er mee aan de slag. Dat geeft weer (zelf-)vertrouwen. Wees nu niet te veeleisend naar jezelf of je omgeving. Leg de lat wat lager en zorg goed voor jezelf. Voor hulp of ondersteuning bij angstgerelateerde klachten verwijzen we je graag naar onze collega's van Bedrijfszorg.

Hoe bereid ik me voor op een video sollicitatiegesprek en zorg ik voor een goede eerste indruk?

Tip: Vooral oefenen, luidt hier het devies. Dit kan met een van onze loopbaanadviseurs. Zij geven je graag feedback, tips en helpen je bij de voorbereiding. Zodat je weet hoe je bij je ontvanger in beeld komt. En zij kunnen je helpen ter voorbereiding op de sollicitatievragen. Lees ook onze andere tips over online solliciteren.

Netwerken. Hoe doe ik dat in deze tijd van corona en social distance?

Tip: Bedenk dat bij netwerkgesprekken het initiatief bij jou ligt! Bij het leggen van eerste contact kun je aangeven dat het voor jouw geen enkel probleem is om het netwerkgesprek op afstand te doen. Check of dat bij de ander ook een optie is.    
Vraag mensen die je kent uit welke ervaringen zij hebben met netwerkgesprekken voeren op afstand (dat is ook netwerken!). Of gebruik de FunctieRuil app voor het uitbreiden van je netwerk. Deze app leent zich daar goed voor en is niet alleen bedoelt als je van plan bent om van functie te ruilen.

Ik heb tijd over en zou nu best wat meer willen werken

Tip: Heb jij tijd beschikbaar en wil je collega’s helpen in deze coronatijd? Bekijk het aanbod van Tijdelijk Werk op de Mobiliteitsbank. Bij interesse kunnen dan, in overleg met de direct leidinggevende, afspraken worden gemaakt om vraag en aanbod te matchen. Dit aanbod is nu nog beperkt, maar het is de verwachting dat dit de komende periode toeneemt.

Onze loopbaanadviseurs zijn bereikbaar en gaan graag met je in gesprek over je persoonlijke loopbaan- en ontwikkelvragen.