Verfrissende match tussen VWNW-kandidaat en remplaçant

Marion vond het na bijna 50 jaar werken wel welletjes en was toe aan een andere invulling van haar leven. Jos was op zoek naar een andere functie omdat zijn baan op hield te bestaan. De remplaçantenmakelaar (vanaf januari Makelaar voor Plaatsmakers) zag wel een match. Deze lag zeker niet voor de hand, maar bleek heel verfrissend.

Jos van Es, regiodirecteur bij de Raad voor de Kinderbescherming, wist dat zijn functie zou ophouden te bestaan. Van zijn toenmalige directeur kreeg hij de gelegenheid om, vooruitlopend op de reorganisatie, actief om zich heen te kijken.

Jos van Es

Mijn 'tweede' vak

Jos van Es, regiodirecteur bij de Raad voor de Kinderbescherming, wist dat zijn functie zou ophouden te bestaan. Van zijn toenmalige directeur kreeg hij de gelegenheid om, vooruitlopend op de reorganisatie, actief om zich heen te kijken.

‘Ineens was ik VWNW-kandidaat en kwam ik in een traject. Er staat dan een heel team om je heen en dat is mooi om je focus te houden. Het is ook handig als je dan zelf een flexibele en actieve houding hebt. Zo ben ik zelf heel actief aan de slag gegaan en was ik via detachering werkzaam bij verschillende organisaties. Weliswaar steeds voor tijdelijk en op het terrein van (jeugd)zorg. Hoewel ik veel in directie- en managementfuncties werkzaam ben geweest, kwam ik er in die periode ook achter dat een adviesfunctie mij ook goed lag. Ik realiseerde me toen dat ik mijn ervaring ook op een andere manier in kon zetten en dat ik meer aan de slag wilde met mijn ‘tweede vak’, namelijk dat van bedrijfskundige.

Remplaçantenmakelaar zoekt match

Via de mobiliteitsmanager Robert Kool kwam de remplaçantenmakelaar in beeld. De remplaçantenmakelaar kijkt waar een mogelijke match is tussen verplichte VWNW-kandidaten en medewerkers die hun functie beschikbaar stellen met gebruikmaking van de regeling.

Bij het Rijksvastgoedbedrijf had organisatie-adviseur Marion Wareman bij haar leidinggevende aangegeven dat ze graag gebruik wilde maken van de regeling. Zij meldde zich vervolgens aan bij de remplaçantenmakelaar.

Marion Wareman: 'Met het totaalplaatje voor ogen wist ik precies waar ik aan toe was.'

‘Ik heb een mooie ontwikkeling gehad in mijn werkbare leven en heb altijd met veel plezier gewerkt maar vond het na bijna 50 jaar ook wel voldoende. Zelf had ik wat voorzieningen getroffen en dacht dat de remplaçantenregeling wel interessant voor mij kon zijn. Toen het serieus werd, heb ik contact opgenomen met het Kennispunt Financiële Rechtspositie om beter inzicht te krijgen. Met het totaalplaatje voor ogen wist ik precies waar ik aan toe was en heb ik ook mijn keuzes gemaakt’, vertelt Marion.

Raakvlakken

Een manager matchen op een adviesfunctie ligt op het eerste oog niet erg voor de hand. Toch bleek dat in deze situatie een goede inschatting te zijn. Er waren veel raakvlakken met de bedrijfskundige achtergrond van Jos op het gebied van bedrijfsvoering. Ook de senioriteit voegde iets toe aan het team. Dat het hoofd van de afdeling goede ervaringen had met managers die het over een andere boeg willen gooien, speelde ook een belangrijke rol. Na een proefperiode van 2 maanden en een volmondig ja van alle partijen is de overplaatsing naar het Rijksvastgoedbedrijf inmiddels een feit.

Jos: ‘Als de match niet door de remplaçantenmakelaar en mijn mobiliteitsmanager was gezien, zou ik niet weten hoe deze functie op m’n pad zou zijn gekomen. Het is voor mij heel verfrissend om na meer dan 25 jaar managementfuncties te hebben vervuld de overstap te maken naar een adviesfunctie en dan ook nog eens bij een uitvoeringsorganisatie. Dat is erg leuk. Ik ben een uitvoeringsman en moet verbinding hebben met een primair proces. Dat heb ik hier. Ik zit hier erg op m’n plek.’

Iedereen 'ja'

Marion: ‘Het is het resultaat dat telt. Toen iedereen 'ja' zei was ik ook erg blij en enthousiast. Er komt een mooi persoon bij het team en de collega’s zijn ook enthousiast.'

'Ik heb een heel druk en actief leven en val zeker niet in een zwart gat. Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik heb echt een bewuste keuze gemaakt en sta nog vol in het leven. Het afscheid was leuk en het contact is er nog steeds. Nu is het tijd om samen de toekomst in te vullen.’

Hoe en wat remplaçanten

De remplaçantenmakelaar kan een bijdragen leveren aan de bemiddeling en plaatsing van verplichte VWNW-kandidaten. Deze 'makelaar' helpt met het maken van een match tussen een rijksmedewerker die geen VWNW-kandidaat is, maar met voorzieningen uit het VWNW-beleid plaats wil maken voor een verplichte VWNW-kandidaat.

De matchingsmogelijkheden worden binnen de hele Rijksoverheid onderzocht. Zowel de leidinggevende van de verplichte VWNW-kandidaat als de leidinggevende van de remplaçant moeten instemmen met een voorgestelde match. Het bevoegd gezag van de verplichte VWNW-kandidaat draagt de kosten van de voorzieningen van de remplaçant.