Kennismaken en matchen tijdens meetups van Rijks ICT-Stage

In maart organiseerde het ICT-Stagebureau weer twee geslaagde stagemeetups in Den Haag. Bij deze events kunnen rijksorganisaties en ICT-studenten op informele manier met elkaar kennismaken in cafésetting met een hapje en drankje. ‘Het is veel informeler dan ik had gedacht, ik voel me echt welkom,’ zei één van de aanwezige studenten. Verspreid over twee meetups maakten 55 studenten kennis met 11 verschillende rijksorganisaties.

De stagemeetups blijken een succesvol recept: uit een leuke ontmoeting komen spontaan ideeën voor mooie ICT-stages voort. Ze bieden dan ook mogelijkheden voor studenten en rijksorganisaties die op papier misschien geen goede match leken. Een stagemeetup is daarom voor de stageaanbieders veel effectiever dan een stapeltje kille cv’s uitpluizen: ‘Ik heb vanmiddag meerdere studenten gesproken met profielen die goed passen bij onze organisatie.’ Ook vanuit het perspectief van het Rijks ICT-Stagebureau is het een effectieve manier van werven. Eén op de vijf geplaatste stagiairs kwam de afgelopen stageperiode binnen via een meetup.

Ready, set, go!

We beginnen met een leuke workshop voor studenten met tips voor hoe ze in gesprek kunnen gaan met de rijksorganisaties. Daarna stellen alle aanwezige organisaties zich in een korte pitch voor aan de groep. We maken het ze niet makkelijk: ze moeten de studenten in twee minuten zien te overtuigen dat een stage juist bij hun organisatie bovenaan hun wensenlijstje moet staan! Het ijs is dan gebroken, daarna is het netwerken geblazen.

Eén op de vijf geplaatste stagiairs kwam de afgelopen stageperiode binnen via een meetup.

Prettige manier van kennismaken

Een BIM-student vond die aanpak erg fijn: ’De korte cursus vooraf over hoe wij het best een gesprek aan kunnen gaan, vond ik heel handig. Ook vond ik het prettig dat de aanwezige organisaties zich in een korte tijd presenteerden. Zo kan je snel oordelen of een organisatie wel of niet bij je past.’ Bovendien raken de studenten door de laagdrempelige vorm van kennismaking enthousiast over de Rijksoverheid: ‘Ik ben net aan het tafeltje geweest bij SSC-I. Dat lijkt me echt een heel gezellige organisatie, leuke mensen!’

Meetup in Utrecht

Op 24 mei vindt de volgende meetup plaats, dit keer in Utrecht bij de Knoop. Deze meetup is vooral bedoeld voor organisaties en studenten uit de regio’s Midden, Noord en Oost. Voor zowel studenten als rijksorganisaties is nog plaats. Aanmelden doe je hier door het aanmeldformulier in te vullen.

Contact

Het Rijks ICT-Stagebureau heeft doorlopend enthousiaste kandidaten beschikbaar voor een ICT-stage. Vragen of interesse? Neem dan contact met ons op via ICTstagebureau@rijksoverheid.nl.

Wil je op de hoogte blijven van updates rondom Rijks ICT-Stage? Volg ons dan op LinkedIn. Benieuwd naar hoe de werkweek van een ICT-stagiair eruit kan zien? Volg ons dan op Instagram!