Rijksoverheid investeert in I-stagiairs, ook tijdens corona

Het team van Rijks I-Stage is aangenaam verrast: aankomende september starten er meer I-stagiairs dan in de voorgaande jaren! Mandy Smits, projectleider bij Rijks I-Stage: “Vorig jaar hebben we met ruim 200 studenten intakegesprekken gevoerd, dit jaar zaten we al in juli op dat aantal.” Opmerkelijk in deze tijden, hoe zit dat?

De vier medewerkers van Rijks I-Stage Amber Welboren, Graciëlla Gentle, Hicham el Youssofi en Mandy Smits vreesden in maart dat hen en de toenmalige I-stagiairs een lastige tijd te wachten stond, toen door het coronavirus collega’s massaal moesten gaan thuiswerken. Gelukkig konden de meeste stagiairs die in februari waren begonnen hun stage goed afmaken op afstand. Het team van Rijks I-Stage verwachtte wel meer moeite te hebben om I-stagiairs voor de septemberlichting te werven en te matchen aan een mooie stageopdracht. Niets bleek minder waar: het bedrijfsleven trok veel stageplekken terug en animo voor I-stageplekken bij het Rijk steeg.

Stagiair in conversatie met iemand anders - Rijks I-Stage

Hoogste instroom

Mandy Smits: “We hebben de afgelopen maanden de hoogste instroom van stagezoekende studenten gehad sinds Rijks I-Stage van start ging in de loop van 2017. Vorig jaar hebben we met ruim 200 studenten intakegesprekken gevoerd, dit jaar zaten we al in juli op dat aantal. Ook stagecoördinatoren van ICT-opleidingen trokken voor het eerst actief aan de bel, omdat zij het aantal stageopdrachten zagen teruglopen voor hun studenten.”

Begeleiding op afstand

Voor het team van Rijks I-Stage was het zaak om zoveel mogelijk collega’s bij de Rijksoverheid te interesseren voor jong en studerend I-talent en om mooie opdrachten en stageplekken beschikbaar te stellen. Het idee van ‘stagebegeleiding op afstand’ klonk hen echter vaak niet aantrekkelijk in de oren. Mandy: “Daar hebben we flink werk van gemaakt. We hebben ons inmiddels uitgebreide netwerk gevraagd om mee te helpen deze studenten een plek te geven. We hebben oproepen in nieuwsbrieven en op social media geplaatst. Ook haalden we bij de ervaringsdeskundigen tips op over die begeleiding op afstand. En dat heeft gewerkt: momenteel staat de teller voor dit jaar op 65 I-studenten die we bij allerlei uiteenlopende rijksorganisaties aan een mooie stageplek hebben kunnen koppelen. En we zijn nog druk bezig dat aantal op te hogen!”

"Het is mooi als je iemand verder kunt helpen in zijn of haar opleiding en voor ons team is het frisse input."

Win-win

Het team merkt dat zowel I-studenten als rijksorganisaties Rijks I-Stage steeds makkelijker weten te vinden, mede door de reeds opgebouwde contacten en de inspanningen op het gebied van communicatie. Dankzij de oproepen in nieuwsbrieven en op social media zijn er dan ook diverse nieuwe opdrachtgevers bij gekomen. Eén daarvan is Rutger van der Stijl, teamleider leveranciersmanagement bij de Tweede Kamer. Waarom heeft hij ervoor gekozen om in deze tijden een stagiair een kans te geven? Rutger: “Het werk ligt er gewoon en ik zie het als een win-win voor beide partijen. Het is mooi als je iemand verder kunt helpen in zijn of haar opleiding en voor ons team is het frisse input. Ik ben zelf ook aan een nieuwe baan begonnen tijdens corona, dit is het nieuwe normaal, dus we wagen de sprong en gaan het wel zien!”

Meer weten?

Heb je zelf ook plek in jouw team voor een jong I-talent? Je kunt een verzoek doen via het aanvraagformulier van Rijks I-Stage. Meer informatie vind je op onze website en eventuele vragen kun je stellen via rijksistage@rijksoverheid.nl.