IT-studenten buurten bij het Rijk

Zo’n tachtig IT-studenten uit het hele land kwamen vrijdag 26 maart langs bij Rijks I-Stage voor een online kennismaking. In twee uur tijd kregen ze een bliksemtoer langs acht rijksorganisaties, van Tweede Kamer tot Auditdienst Rijk en van KNMI tot Centraal Planbureau. De terugkerende boodschap is: wat voor stage of afstudeeropdracht je ook zoekt, er is heel veel mogelijk binnen de Rijksoverheid. ‘Ga ervoor!’, tipt oud-stagiair Risly Soedirman dan ook. ‘Motivatie en overtuigingskracht is belangrijker dan 100% aan een vacature voldoen.’
 

Het is een divers gezelschap studenten dat deze vrijdag interesse heeft in de mogelijkheden van een studieopdracht bij het Rijk. Verspreid over het hele land, zowel hbo als universitair en van informatica, criminologie en bedrijfskunde tot business ict, software engineering en cyber security. Bijna de helft is op zoek naar een afstudeeropdracht, een kwart naar een meeloopstage en de andere kwart naar een onderzoeksopdracht. Sommige gemotiveerde studenten zoeken zelfs al voor februari 2022 een stageplek…

Zo kom je aan een I-stage

Graciëlla Gentle van Rijks I-Stage legt tijdens de online meetup uit hoe het werkt, een stageopdracht vinden bij de Rijksoverheid. Het begint bij de vacaturelijst op de website van Rijks I-Stage. ‘Wanneer je solliciteert op een stageplek of opdracht, neemt Rijks I-Stage contact met je op voor een intakegesprek en een korte profielschets. Het team van Rijks I-Stage deelt je profiel rijksbreed en de rijksorganisatie selecteert vervolgens de kandidaten. Zie je jouw studierichting niet genoemd in de vacaturelijst of sluiten de opdrachten niet helemaal aan? Solliciteer gewoon en we helpen je zoeken.’

Sociale Verzekeringsbank

Ook Risly Soerdiman, student Informatiekunde aan de Universiteit Utrecht, kwam binnen met een open sollicitatie via Werken voor Nederland. Hij landde uiteindelijk bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), bij de afdeling die de koers en kaders vaststelt voor de ICT. Voor zijn bachelorscriptie dook hij in de informatiehuishouding van de SVB en maakte het afgelopen halfjaar een model waarmee de organisatie informatie voortaan makkelijker kan vinden en delen. ‘Een opgeruimde klerenkast, zeg maar, waar alles een vaste plek heeft.’ Het maatschappelijk belang van zijn opdracht zag hij regelmatig terug in het nieuws, vooral rond de toeslagenaffaire. Terugkijkend op zijn stage, is hij blij met de vrijheid en eigen verantwoordelijkheid die hij kreeg. En met de begeleiding: ‘Alle collega’s wilden me graag helpen. Zo had ik niet één begeleider, maar eigenlijk de hele afdeling als ondersteuning.’ Zijn tip aan de bezoekers: ‘Er zijn altijd kansen. Laat dus zien dat je graag wilt en bereid bent om te leren. En heb je de opdracht gekregen: hard work pays off!’

Voorbeelden: organisaties en opdrachten

  • Het KNMI doet alles op het gebied van meteorologie en het meten en observeren van de aarde. Voorbeeld opdracht: softwaredevelopment en data science, zoals het implementeren van een softwarepakket, het in kaart brengen van requirements of het verbeteren van applicaties.
  • SSC-I van DJI is de automatiseringsafdeling van de dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De afdeling levert ICT-middelen aan gevangenismedewerkers en gedetineerden. Voorbeeld opdracht: onderzoek naar de monitoring van backend systemen.
  • Het Centraal Planbureau zorgt voor economische ramingen, zoals het doorrekenen van verkiezingsprogramma's. De IT-afdeling ontwikkelt veel software zelf. Voorbeeld opdracht: aanpak informatiebeveiliging voor kleine organisaties.
  • Auditdienst Rijk doet onderzoek naar cybersecurity en IT binnen de rijksoverheid. Voorbeeld opdracht: aanpak ontwikkelen voor pentesten van mobiele applicaties.
  • De dienst automatisering van de Tweede Kamer voorziet zowel de politici als ambtenaren van ICT-middelen en applicaties. Voorbeeld opdracht: ontwerp roadmap voor levensbeheer en cyclus van die 400 applicaties.
  • De afdeling informatievoorziening van de Belastingdienst gaat over de infrastructuur van vele informatiesystemen, twee datacentra en applicatieontwikkeling. Voorbeeld opdracht: van softwareontwikkeling tot servicemanagement.
  • Defensie probeert de vijand elke dag een stapje voor te blijven en daarbij speelt IT een grote rol. Daarom werkt Defensie op IT-gebied ook samen met het hoger onderwijs. Voorbeeld opdracht: als projectsecretaris of mediaspecialist samenwerking met hoger onderwijs en studenten verder uitbouwen.
  • De Dienst ICT-uitvoering (DICTU) is een rijksbrede dienstverlener en leverancier van heel veel applicaties. Voorbeeld opdracht: migratieplan schrijven voor overstap naar nieuwe applicatie.