IT-stage bij de Politie?

Wat zijn mogelijke stageopdrachten als je als IT-student interesse hebt voor de Politie? En op welke terreinen? Om studenten de gelegenheid te geven de organisatie beter te leren kennen, organiseerde Rijks I-Stage een vragenuurtje met teamchefs ICT Boas Baracs en Edwin Pouw van de Politie. Hun belangrijkste tip aan de 20 studenten met speciale interesse in de Politie: wees enthousiast, geef duidelijk aan waar je goed in bent én wat je nog wilt leren.

  ‘Bij ons kun je eigenlijk alles’, vertelt Edwin Pouw, zelf teamchef van het “infrabedrijf” bij de Politie. Waarmee hij maar wil zeggen: er is veel mogelijk in hun organisatie, waar heel veel mensen werken met heel verschillende disciplines. Ook is er altijd ruimte voor ontwikkeling en groei. Als IT’er voel je je ook echt onderdeel van het “blauw”, is zijn ervaring, of je nu op kantoor werkt of op straat. 

Boas Baracs beantwoordde als teamchef bij de Politie vragen van IT-studenten

Voorbeelden

Aan wat voor soort stageopdrachten bij de Politie moet je dan denken, willen de studenten weten. ‘Het verbeteren van processen kan een onderzoeksopdracht zijn of het ontwikkelen van innovatieve ICT voor het politieonderdeel Free development’, geeft Boas Baracs aan. ‘We maken bijvoorbeeld toegankelijke applicaties rondom grote hoeveelheden data, en dat zo veel mogelijk Open Source.’ Ook voor het thema cybersecurity is veel aandacht bij de Politie.

Doorgroeien

Recent heeft een stagiair voor de afdeling verkeersapps meerdere technologieën vergeleken om te kijken welke technologie het beste zou werken. Het door hem ontwikkelde prototype is inmiddels ook echt in gebruik en de stagiair zelf is doorgegroeid van stagiair naar een tijdelijke aanstelling. ‘You build it, you run it’, zo vat Boas Baracs hun werkwijze samen.

Meer weten

Bekijk hier de video over de rol van IT bij de Politie.

Tips

Voor studenten die graag stage willen lopen bij de Politie, hebben Boas en Edwin nog een paar tips:

  • Geef duidelijk aan waar je naar op zoek bent, welke programma’s je beheerst en wat je graag wilt leren.
  • Houd er rekening mee dat je screening voorafgaand aan je stage bij de Politie 6 tot 8 weken kan duren, soms nog langer!
  • Bouw een breed netwerk op tijdens je stage bij de Politie. Die contacten kunnen in de toekomst goed van pas komen.

Tip voor rijksorganisaties

Wil je jouw rijksorganisatie ook in de schijnwerpers zetten bij veelgevraagde IT-studenten en hen op een informele en interactieve manier betrekken? Neem dan contact op met Rijks I-Stage voor een eigen vragenuur via rijksistage@rijksoverheid.nl