I-trainee worden

Ben jij (bijna) afgestudeerd, maar nog niet uitgeleerd? En wil jij jouw carrière starten op het gebied van ICT, Data of Cyber bij de Rijksoverheid? Dan is het Rijks I-Traineeship iets voor jou! Met het Rijks I-Traineeship kun jij gedurende twee jaar kennis en ervaring opdoen in jouw vakgebied bij verschillende rijksorganisaties. Tegelijkertijd kun jij de Rijksoverheid verder helpen op gebied van ICT, Data of Cyber door aan belangrijke en uitdagende I-vraagstukken te werken.

In 2 jaar tijd voer jij 3 opdrachten uit van 8 maanden bij verschillende rijksorganisaties. Hier werk je mee aan actuele vraagstukken met maatschappelijke impact, leer je ‘on the job’, bouw je een breed netwerk op en maak je kennis met werken bij de Rijksoverheid. Daarnaast krijg je vanuit het traineeship verschillende vakgerichte opleidingsdagen aangeboden waarmee je jouw skills en kennis op het gebied van ICT, Data of Cyber uitbreidt. De kennis die je al hebt of opdoet pas je direct toe tijdens jouw opdracht. Met behulp van een ontwikkeltraject werk je aan jouw eigen ontwikkeling en ga je aan de slag met vragen als: wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik bereiken? Zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling ga jij vooruit.

Voor wie is het Rijks I-Traineeship?

Wil jij Rijks I-trainee worden? Hier herken jij jezelf in:

 • je hebt een hbo- of wo-diploma behaald tussen 1 juni 2020 en 1 december 2022;
 • je hebt een (studie)achtergrond op het gebied van ICT, Data of Cyber;
 • je bezit de Nederlandse nationaliteit;
 • je bent gemotiveerd om je in te zetten voor de Rijksoverheid;
 • je hebt aantoonbare affiniteit met ICT, Data of Cyber;
 • je bent bereid om breed ingezet te worden binnen de Rijksoverheid en je flexibel op te stellen;
 • je beheerst het Nederlands uitstekend in woord en geschrift.

Wat ga je doen?

In 2 jaar voer je 3 opdrachten van 8 maanden uit bij verschillende rijksorganisaties. De opdrachten die je vervult als Rijks I-trainee zijn heel divers en kun je binnen elk ministerie uitvoeren. De onderwerpen van jouw opdrachten kunnen bovendien per rijksorganisatie erg verschillen. Hierdoor doe je tijdens het traineeship brede werkervaring op.

De opdrachten die jij gaat uitvoeren kunnen procesmatig, projectmatig, beleidsmatig, uitvoerend en technisch van aard zijn. Concrete voorbeelden van dit soort opdrachten zijn:

 • Procesmatig: je werkt mee aan de implementatie van systemen die helpen hackers te detecteren.
 • Projectmatig: je werkt mee aan de uitrol van de corona-app.
 • Beleid: je werkt mee aan het beantwoorden van Kamervragen over bijvoorbeeld de toeslagenaffaire.
 • Techniek: je werkt in een datalab waar je analyses maakt over bijvoorbeeld migratie.
 • Uitvoerend: je gaat vanuit de informatievoorziening aan de slag om het leven van een gevangene in beeld te brengen.

Vóór de start van jouw traineeship word je aan jouw eerste opdracht gematcht. De tweede en derde opdracht kies of zoek je zelf. Zo krijg je een mooie kans om bij diverse organisaties de sfeer te proeven en veel kennis, kunde en ervaringen op te doen.

De opleidingsdagen die je tijdens het traineeship volgt, beginnen breed en gaan in het begin vooral over (werken bij) de Rijksoverheid. Na enige tijd wordt er in het opleidingsprogramma meer toegespitst op concretere ICT-, data- en cyberonderwerpen en vakinhoudelijke kennis en vaardigheden op dit gebied. Elke dag word je een beetje beter in wat jij zo leuk vindt.

Wat bieden we je?

Jij werkt tijdens je 2-jarige traineeship mee aan zaken die van belang zijn voor Nederland. Als waardering voor jouw inzet word je uiteraard beloond met mooie arbeidsvoorwaarden.

Naast een unieke ervaring als I-trainee, een ov-regeling, fijne secundaire arbeidsvoorwaarden en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris, krijg je:

 • een 2-jarig contract;
 • een fijn salaris. Je start in schaal 10.0, op basis van een 36-urige werkweek.
 • extra vrije dagen, omdat je 40 uur per week werkt vanwege de scholingsdagen. Deze 4 uur extra per week worden opgeteld bij je vakantiedagen;
 • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij al jouw opdrachten, een ontwikkeltraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
 • een ruim aanbod aan verdiepende scholingsdagen;
 • de ruimte om te ontdekken wat voor een I-functie bij je past en waar jij je in wilt ontwikkelen;
 • de mogelijkheid om bij verschillende rijksorganisaties aan de slag te gaan, rijksbreed een groot netwerk op te bouwen én te socializen met je medetrainees;
 • (online) pubquizes, netwerkborrels, interessante bijeenkomsten, nieuwe vriendschappen en leuke evenementen.
 • fijne thuiswerkvoorzieningen, zodat je ook thuis goed kunt werken voor Nederland.

Solliciteren

De sollicitatieperiode start jaarlijks in maart en ieder jaar begint in september de nieuwe lichting I-trainees aan hun avontuur bij de Rijksoverheid. Om Rijks I-trainee te worden, moet je eerst het selectieproces succesvol doorlopen. Zo ziet het selectieproces er in grote lijnen uit:

1. Sollicitatie

De sollicitatieperiode bij het Rijks I-Traineeship was dit jaar van vrijdag 18 maart 9:00 uur tot maandag 4 april 12:00 uur. Je kunt nu dus helaas niet meer solliciteren.

Hoe gaat het solliciteren in z'n werk? In het sollicitatieportaal maak je een dossier aan, vul jij jouw gegevens in en geef je antwoord op een aantal vragen die jouw motivatie en talenten toetsen. Een onderdeel van het sollicitatiedossier is het assessment. Het assessment duurt ongeveer 60 minuten en voorbereiden hiervoor is niet nodig. Het invullen van het complete sollicitatiedossier, inclusief assessment, duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

2.  CV-check

Wij controleren jouw dossier en kijken daarbij of jij voldoet aan de eisen om Rijks I-trainee te worden. We hanteren daarbij de volgende eisen:

 • je bent in het bezit van een in Nederland erkend bachelor hbo- of wo-diploma;
 • je hebt je diploma behaald of behaalt deze tussen 1 juni 2020 en 1 december 2022 (een PhD telt niet mee als studie maar als werkervaring);
 • je bezit de Nederlandse nationaliteit. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt en je komt uit een land buiten de EER, dan moet je een werkvergunning aanvragen. Je kunt je niet aanmelden zonder werkvergunning. Meer informatie hierover kun je lezen op rijksoverheid.nl;
 • je beheerst het Nederlands op C1-niveau in woord en geschrift;
 • je bent bereid alle onderdelen van de selectieprocedure te doorlopen;
 • je bent vanaf 1 september 2022 fulltime beschikbaar.

3. Selectiegesprekken

Als jij door de check heen bent, word je uitgenodigd voor een gesprek met een recruiter/rijkscollega. Hierin wordt jouw dossier besproken, stel je vast welke track (ICT, Data of Cyber) jij zou willen volgen en ga je ook dieper in op jouw achtergrond en motivatie om te werken bij het Rijk.

4. Contract

Zijn alle gesprekken goed verlopen? En zijn we van beide kanten enthousiast? Dan krijg jij een contract aangeboden. Dit is een tweejarig contract voor de duur van het Rijks I-Traineeship en deze gaat in vanaf 1 september 2022. Als Rijks I-trainee worden jou fijne arbeidsvoorwaarden aangeboden. Lees meer onder ‘Wat bieden we je’.

5. Matching

De laatste stap van het selectieproces is matching. Het team van het Rijks I-Traineeship matcht je aan een eerste werkplek binnen de Rijksoverheid.

6. Planning

Hieronder vind je de planning van het sollicitatie- en selectietraject van het Rijks I-Traineeship voor het jaar 2022.

Sollicitatieperiode Vrijdag 18 maart 9:00 uur t/m maandag 4 april 12:00 uur
Eerste selectiegesprek Dinsdag 19 april t/m vrijdag 29 april
Tweede selectiegesprek Dinsdag 17 mei t/m maandag 6 juni
Aanbieding contract Vrijdag 10 juni
Kennismakingsgesprekken Woensdag 15 juni t/m vrijdag 1 juli
Start Rijks I-Traineeship Donderdag 1 september 2022

Volg onze I-trainees op Instagram!

Benieuwd naar wie onze I-trainees zijn, wat zij in een werkweek doen en bij welke rijksorganisaties zij hun opdrachten uitvoeren? Regelmatig neemt een van onze trainees de Instagram van het Rijks I-Traineeship over om een inkijkje te geven in het leven van een Rijks I-trainee. Volg ons!