I-trainee worden

Ben jij (bijna) afgestudeerd, maar nog niet uitgeleerd? En wil jij jouw carrière starten op het gebied van ICT, Data of Cyber bij de Rijksoverheid? Dan is het Rijks I-Traineeship iets voor jou! Met het Rijks I-Traineeship kun jij gedurende twee jaar kennis en ervaring opdoen in jouw vakgebied bij verschillende rijksorganisaties. Tegelijkertijd kun jij de Rijksoverheid verder helpen op gebied van ICT, Data of Cyber door aan belangrijke en uitdagende I-vraagstukken te werken.

In twee jaar tijd voer jij drie opdrachten van acht maanden uit bij verschillende rijksorganisaties. Hier doe je werkervaring op, leer je ‘on the job’ en maak je kennis met werken bij de Rijksoverheid. Daarnaast krijg je vanuit het traineeship verschillende vakgerichte opleidingsdagen aangeboden waarmee je jouw skills en kennis op het gebied van ICT, Data of Cyber uitbreidt. Met behulp van een ontwikkeltraject werk je aan jouw eigen ontwikkeling en ga je aan de slag met vragen als: wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik bereiken? Zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling maak jij meters.

Wat ga je doen?

De opdrachten die je uitvoert als Rijks I-trainee zijn heel divers, kunnen binnen elk ministerie worden uitgevoerd en kunnen onder andere bestuurlijk, procesmatig en technisch zijn. Het onderwerp van jouw trainee-opdracht kan bovendien per rijksorganisatie erg verschillen. Hierdoor doe je tijdens jouw drie trainee-opdrachten brede werkervaring op. De scholingsdagen die je tijdens het traineeship volgt, beginnen breed en gaan in het begin vooral over (werken bij) de Rijksoverheid. Na enige tijd wordt er in het opleidingsprogramma meer toegespitst op concretere ICT-, Data- en Cyberonderwerpen en vakinhoudelijke kennis en vaardigheden op dit gebied.

Als trainee sta je aan het roer van je eigen carrière. Op basis van jouw achtergrond, ervaring, kennis en kunde matchen wij je aan jouw eerste opdracht bij een van onze vele opdrachtgevers binnen de gehele Rijksoverheid. Het netwerk dat je gedurende je traineeship binnen de Rijksoverheid opbouwt, kan je heel goed inzetten voor het vinden van jouw tweede en derde opdracht. Als team Rijks I-Traineeship ondersteunen we je hier natuurlijk bij.

Na twee jaar heb je veel in huis om met je opgedane werkervaring, kennis en kunde de volgende stap te zetten naar een interessante functie binnen de Rijksoverheid. Het team Rijks I-Traineeship helpt je uiteraard bij de zoektocht in het vinden van een mooie functie binnen de Rijksoverheid, waar jij met jouw opgedane inzichten, kennis en kunde het verschil kunt blijven maken.

Wat bieden we je?

Jij werkt tijdens je tweejarige traineeship mee aan zaken die van belang zijn voor Nederland. Als waardering voor jouw inzet word je uiteraard beloond met goede arbeidsvoorwaarden.

Naast een unieke ervaring als trainee, een ov-regeling, fijne secundaire arbeidsvoorwaarden en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris, krijg je:

 • een tweejarig contract;
 • een fijn salaris. Je start in schaal 10.0, op basis van een 36-urige werkweek. Als I-trainee werk je 40 uur per week vanwege de scholingsdagen. Deze 4 uur extra per week worden opgeteld bij je vakantiedagen;
 • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij alle drie jouw opdrachten, een ontwikkeltraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
 • een ruim aanbod aan verdiepende scholingsdagen;
 • de ruimte om te ontdekken wat voor een I-functie bij je past en waar jij je in wilt ontwikkelen;
 • de mogelijkheid om bij verschillende rijksorganisaties aan de slag te gaan, rijksbreed een groot netwerk op te bouwen én te socializen met je medetrainees;
 • pubquizes, netwerkborrels, interessante bijeenkomsten, nieuwe vriendschappen en leuke evenementen.

Solliciteren

Als jij een hbo- of wo-diploma op zak hebt, aantoonbare affiniteit met of een (studie)achtergrond hebt in ICT, Data of Cyber, en gemotiveerd bent om je in te zetten voor de Rijksoverheid, dan zien we jou graag tijdens de sollicitatierondes. Voorwaarde is dat je tussen 1 juni 2019 en 1 december 2021 afgestudeerd bent: niet eerder en niet later.

Voorbeelden van I-gerelateerde studies zijn: informatiekunde, (technische) bedrijfskunde, recht & ICT, hbo-i en security management. Het is echter geen harde eis om een I-gerelateerde studie te hebben behaald. Zolang jij kunt aantonen voldoende affiniteit te hebben met ICT, Data of Cyber, doordat jij hier een werk- of studieachtergrond of veel interesse in hebt, kom jij in aanmerking!

De sollicitatieperiode start jaarlijks in maart en ieder jaar begint in september de nieuwe lichting I-trainees aan hun avontuur bij de Rijksoverheid. In 2021 kon je solliciteren tussen 19 maart en 12 april. Momenteel kun je dus niet solliciteren bij het Rijks I-Traineeship.

Sollicitatieproces

Om te zorgen dat onze I-trainees op de juiste plekken terecht komen, besteden wij veel aandacht aan de selectie. Het sollicitatieproces ziet er als volgt uit:

 • selectieprocedure stap 1

  Stap 1: Aanmelding. Je vult je digitale dossier met je gegevens en beantwoordt een aantal vragen over onder andere jouw motivatie om te solliciteren.

 • Stap 2: Cognitieve capaciteitentest. Deze test is ook onderdeel van dit digitale dossier. Je wordt getoetst op WO-denkniveau. Na de sollicitatieperiode worden de dossiers beoordeeld en worden kandidaten uitgenodigd voor de 1e ronde selectiegesprekken.

 • Stap 3: Selectiegesprek 1. Je spreekt met een recruiter over je sollicitatie, ambitie en er wordt samen met jou een track vastgesteld.

 • Stap 4: Selectiegesprek 2. Ben je uitgenodigd voor het tweede selectiegesprek, dan spreek je met meerdere collega’s die werkzaam zijn bij de Rijksoverheid en (vaak ook) werkzaam zijn binnen het vakgebied van je track.

 • Stap 5: Matching. Het team van het Rijks I-Traineeship matcht je aan een eerste werkplek binnen de Rijksoverheid.

 • Stap 6: Contract. Alles positief verlopen en vinden we een geschikte match voor je? Dan bieden we je graag een tweejarig contract aan.

Volg onze I-trainees op Instagram!

Benieuwd naar wie onze I-trainees zijn, wat zij in een werkweek doen en bij welke rijksorganisaties zij hun opdrachten uitvoeren? Regelmatig neemt een van onze trainees de Instagram van het Rijks I-Traineeship over om een inkijkje te geven in het leven van een Rijks I-trainee. Volg ons!