I-trainee worden

Ben jij (bijna) klaar met studeren, maar nog niet uitgeleerd? En wil jij jouw carrière starten op het gebied van ICT, Data of Cyber bij de Rijksoverheid? Dan is het Rijks I-Traineeship iets voor jou! Met het Rijks I-Traineeship kun jij kennis en ervaring opdoen in jouw vakgebied bij verschillende rijksorganisaties. Tegelijkertijd kun je impact maken door aan belangrijke en uitdagende I-vraagstukken van het Rijk te werken.

In twee jaar tijd doe jij drie opdrachten van acht maanden bij verschillende rijksorganisaties. Hier doe je werkervaring op, leer je ‘on the job’ over jouw vakgebied en maak je kennis met werken bij de Rijksoverheid. Daarnaast krijg je vanuit het traineeship verschillende vakgerichte opleidingsdagen aangeboden waarmee je jouw skills en kennis op het gebied van ICT, Data of Cyber uitbreidt. Zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling maak jij meters.

Wat ga je doen?

De opdrachten die je doet als Rijks I-trainee kunnen bestuurlijk, procesmatig en technisch zijn. Het onderwerp van jouw trainee-opdracht kan bovendien per rijksorganisatie erg verschillen. Hierdoor doe je tijdens jouw drie trainee-opdrachten brede werkervaring op. De opleiding die je tijdens het traineeship volgt, begint breed en gaat in het begin vooral over (werken bij) de Rijksoverheid. Na enige tijd wordt er in het opleidingsprogramma meer toegespitst op concretere ICT-, Data- en Cyberonderwerpen en vakinhoudelijke kennis en  vaardigheden op dit gebied.

Als trainee sta je aan het roer van je eigen carrière. Op basis van jouw achtergrond, ervaring en wensen matchen wij je aan jouw eerste opdrachtgever. Vervolgens ga je zelf, of met hulp van het team Rijks I-Traineeship, op zoek naar een tweede en derde opdracht die bij jouw interesses en leervraag passen. Na twee jaar ben je een professional op het gebied van ICT, Data of Cyber met interessante werkervaring en heb je genoeg in huis om jouw weg te vinden binnen de grote en soms complexe organisaties van de Rijksoverheid.

Wat bieden we je?

Jij werkt tijdens je tweejarige traineeship mee aan zaken die van belang zijn voor Nederland. Als waardering voor jouw inzet word je uiteraard beloond met goede arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan:

  • een aanstelling van twee jaar;
  • een fijn salaris. Je start in schaal 10.0 van het schalensysteem van de Rijksoverheid, op basis van een 36-urige werkweek;
  • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij alle drie jouw werkplekken, een coachingstraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
  • een ov-regeling;
  • een opleidings- en ontwikkeltraject;
  • de ruimte om te ontdekken wat voor I-functie bij je past;
  • de kans om bij verschillende rijksorganisaties zoals de AIVD, ADR, Defensie, VWS of de Tweede Kamer te werken;
  • de mogelijkheid om binnen de organisaties waar je aan de slag gaat en rijksbreed een groot netwerk op te bouwen en te socializen met je medetrainees;
  • de voordelen van het ambtenaar-zijn: goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een goede balans tussen werk- en privé, plaats- en tijdonafhankelijk werken en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,73%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris.

Solliciteren

Als jij een hbo- of wo-diploma op zak hebt, aantoonbare affiniteit met of een (studie)achtergrond hebt in ICT, Data of Cyber, en gemotiveerd bent om je in te zetten voor de Rijksoverheid, dan zien we jou graag tijdens de sollicitatierondes. Voorwaarde is dat je niet langer dan twee jaar geleden afgestudeerd bent. De sollicitatieperiode start jaarlijks in maart en ieder jaar begint in september de nieuwe lichting I-trainees aan hun avontuur bij de Rijksoverheid. In 2021 kun je solliciteren tussen 19 maart 9:00 uur en 12 april 12:00 uur. Solliciteren kan dan via onze pagina op Werken voor Nederland.

Om te zorgen dat onze I-trainees op de juiste plekken terecht komen, besteden wij veel aandacht aan de selectie. Het sollicitatieproces ziet er als volgt uit:

selectieprocedure stap 1

Stap 1: Aanmelding. Je vult je digitale dossier met je gegevens en beantwoordt een aantal vragen over onder andere jouw motivatie om te solliciteren. In 2021 kun je solliciteren tussen 19 maart 9:00 uur en 12 april 12:00 uur.

Stap 2: Cognitieve capaciteitentest. Deze test is ook onderdeel van dit digitale dossier. Je wordt getoetst op WO-denkniveau. Halverwege april (na de sollicitatieperiode) worden de dossiers beoordeeld en worden kandidaten uitgenodigd voor de 1e ronde selectiegesprekken.

Stap 3: Selectiegesprek 1. Je spreekt met een recruiter over je sollicitatie, ambitie en er wordt samen met jou een track vastgesteld. Deze gesprekken vinden plaats rond eind april en begin mei.

Stap 4: Selectiegesprek 2. Ben je uitgenodigd voor het tweede selectiegesprek, dan spreek je met meerdere collega’s die werkzaam zijn bij de Rijksoverheid en (vaak ook) werkzaam zijn binnen het vakgebied van je track. Deze gesprekken worden van halverwege mei tot begin juni gevoerd.

Stap 5: Matching. Het team van het Rijks I-Traineeship matcht je aan een eerste werkplek binnen de Rijksoverheid.

Stap 6: Contract. Alles positief verlopen en vinden we een geschikte match voor je? Dan bieden we je graag een tweejarig contract aan.

Volg onze I-trainees op Instagram!

Benieuwd naar wie onze I-trainees zijn, wat zij in een werkweek doen en bij welke rijksorganisaties zij hun opdrachten uitvoeren? Regelmatig neemt een van onze trainees de Instagram van het Rijks I-Traineeship over om een inkijkje te geven in het leven van een Rijks I-trainee. Volg ons!