Cyber

Ben jij iemand die enthousiast wordt van het analyseren en toegankelijk maken van gegevens en wil je aan de slag met threat-hunting en forensics? Lijkt het je interessant om je te storten op awareness-campagnes en om te duiken in en adviseren over security bij complexe ICT-projecten? Kun je bovendien niet wachten om de Rijksoverheid digitaal veiliger te maken met behulp van je cyberskills, kennis en adviezen? Dan zit je bij de Cybertrack van het Rijks I-Traineeship goed!

Vlog: Cybertrainee Noah

*Muziek speelt*

Noah is onderweg naar zijn werk.

Noah:
Hoi, ik ben Noah en ik ben cybertrainee bij het Rijks I-traineeship en voor mijn eerste opdracht zit ik bij CIO-Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

*Muziek veranderd*

Noah:
Mijn afdeling CIO-Rijk werkt veel samen met andere ministeries op het gebied van informatiebeveiliging.
En voor mijn opdracht ben ik met alle ministeries in gesprek om te kijken hoe zij omgaan met de meest gevoelige informatie.
Oftewel kunnen de medewerkers goed inschatten wat die informatie is en kunnen ze er ook goed mee omgaan?
Kortom, best wel belangrijke dingen op het gebied van cyber.
En omdat ik met zulke gevoelige informatie in aanraking kom krijg ik als cybertrainee ook nog een screening.

*Muziek speelt*

Noah:
Dit is mijn werkplek vandaag, hier zit ik met Laurens en Claire.
En hier ben ik bezig met het uitschrijven van mijn rapport op basis van de bevindingen van mijn onderzoek.
Maar daarnaast heb ik ook veel overleg met teamgenoten en werk ik mee aan andere projecten, bijvoorbeeld over het rijks brede antivirussoftware.
Kortom een dag hier is elke dag anders, geen dag is hetzelfde en dat is superleuk.

*Muziek speelt*

Noah:
Het leuke aan mijn traineeship vind ik dat je de verantwoordelijkheid krijg over je eigen opdracht.
In het begin is dat natuurlijk spannend want je wordt een beetje in het diepe gegooid.
Maar naarmate je meer leert en meer doet begin je ook echt die verantwoordelijkheid te voelen.
En daardoor ligt er aan het einde van je opdracht iets waar ook echt wat mee gedaan wordt om Nederland beter en veiliger te maken.
Dat is natuurlijk fantastisch.

*Muziek speelt*

Noah:
Ik heb gekozen voor het Rijks I-traineeship omdat het me een mooie overgang leek tussen mijn studie en mijn werk.
En ik heb specifiek voor cyber gekozen omdat cyber natuurlijk een hartstikke actueel onderwerp is en ik vind het heel gaaf om daar tijdens het traineeship meer over te leren en mezelf daarin te ontwikkelen.
Daarnaast vind ik ook het sociale aspect, namelijk met andere trainees, ontzettend leuk.

*Muziek speelt*

Noah:
Eén van de leukste aspecten van het traineeship: Ik heb contact met de andere trainees.
Ongeveer eens in de twee weken hebben we met z’n allen een opleidingsdag waarbij we veel sociaal contact hebben.
Sindsdien ken ik wat trainees die in dezelfde stad wonen als ik met wie ik wel eens ga sporten.
En na elke opleidingsdag gaan we lekker borrelen.

Beeldtekst: UBR Rijks I-Traineeship.
Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk.
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Ook Rijks I-Trainee worden?
#rijksitraineeship #ICT #Data #Cyber.
Check:
Internet: www.rijksitraineeship.nl
LinkedIn: Rijks I-Traineeship
Instagram: @rijksitraineeship

Wat ga je doen als Cybertrainee?

Als Cybertrainee werk je direct mee aan de veiligheid van Nederland. In twee jaar tijd werk je bij drie verschillende rijksorganisaties en verdiep je je in cybertechnologie en -beleid. Jij helpt rijksorganisaties om cybersecurity te integreren in hun beleid en werkprocessen. Als Cybtertrainee werk je op het hoogste beveiligingsniveau van de Rijksoverheid. De opdrachten zijn binnen de gehele Rijksoverheid en erg divers. Deze variëren namelijk van beleidsmatig, procesmatig, projectmatig tot technisch en uitvoerend. Jouw opdracht kan bijvoorbeeld bestaan uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op het gebied van cyber. Concrete voorbeelden zijn het schrijven van een crisishandboek, een quick scan op het gebied van cyberweerbaarheid of het stellen van een beleidskader voor kwetsbaarhedenscans. De kennis die je al hebt of opdoet pas je in ieder geval direct toe tijdens jouw opdracht. Kortom: vanaf dag één ben jij een belangrijke speler in het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.

Leren en ontwikkelen

Bij het Rijks I-Traineeship gaan werken en leren hand in hand. Je gaat aan de slag met vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Als trainee volg je naast je traineewerkzaamheden een opleidings- en ontwikkeltraject. Dit is een verplicht onderdeel van het Rijks I-Traineeship. Het doel van het opleidings- en ontwikkeltraject is om je op professioneel en persoonlijk vlak op weg te helpen gedurende je traineeship, maar ook daarna. We geven je een beeld over het werken binnen de Rijksoverheid en bieden verschillende handvatten aan om in jouw vakgebied het verschil te maken. Daarnaast werk je door middel van vaardigheidstrainingen en een persoonlijk ontwikkeltraject aan je eigen ontwikkeling.

De opleiding is vooral praktijkgericht. Inhoudsexperts, beter bekend als jouw nieuwe collega’s, nemen je mee in het werk en geven je een kijkje ‘in de keuken’. Daarnaast verzorgen diverse opleidingsorganisaties lesdagen. Denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksdienst in relatie tot de I-functie, oftewel: wat voor standaarden hanteert de Rijksoverheid op het gebied van cybersecurity? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis. Hierbij maak je kennis met vrijwel alle organisaties binnen de Rijksoverheid die zich bezighouden met cybersecurity en krijg je via deze organisaties actuele casuïstiek en werkwijzen aangeboden. Bovendien haal je de benodigde internationaal erkende certificaten voor SANS en CISSP. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Kennis en netwerk

Tijdens het Rijks I-Traineeship leer je veel over zowel de beleidsmatige als de technologische kant van Cyber Security. Ook leer je hoe je kennis kunt overdragen als verbinder en innovator. Je bouwt een leuk, breed en sterk netwerk op met medetrainees, vakspecialisten en collega’s. Wij zorgen als Rijks I-Traineeship voor een geschikte eerste opdracht bij een van onze vele opdrachtgevers. Het netwerk dat je gedurende je traineeship binnen de Rijksoverheid opbouwt, kan je heel goed inzetten voor het vinden van jouw tweede en derde opdracht. Als team Rijks I-Traineeship ondersteunen we je hier natuurlijk bij.

Afronding en toekomst

Na twee jaar heb je veel in huis om met je opgedane werkervaring, kennis en kunde de volgende stap te zetten naar een interessante functie binnen de Rijksoverheid. Het Rijks I-Traineeship team helpt jou uiteraard in je zoektocht bij het vinden van een mooie plek binnen de Rijksoverheid, waar jij met jouw opgedane inzichten, kennis en kunde het verschil kunt blijven maken.

Benieuwd naar het soort opdracht dat je als Cybertrainee kunt doen? Lees hier het artikel met Tim Haasnoot en zijn opdracht bij P-Direkt.

Wat bieden we je?

Naast een unieke ervaring als trainee, een ov-regeling, fijne secundaire arbeidsvoorwaarden en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris, krijg je:

 • een tweejarig contract;
 • een fijn salaris. Je start in schaal 10.0, op basis van een 36-urige werkweek. Als I-trainee werk je 40 uur per week vanwege de scholingsdagen. Deze 4 uur extra per week worden opgeteld bij je vakantiedagen;
 • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij alle drie jouw opdrachten, een ontwikkeltraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
 • een ruim aanbod aan verdiepende scholingsdagen;
 • de ruimte om te ontdekken wat voor een I-functie bij je past en waar jij je in wilt ontwikkelen;
 • de mogelijkheid om bij verschillende rijksorganisaties aan de slag te gaan, rijksbreed een groot netwerk op te bouwen én te socializen met je medetrainees;
 • pubquizes, netwerkborrels, interessante bijeenkomsten, nieuwe vriendschappen en leuke evenementen.

Wie zoeken we?

Jij hebt:

 • een hbo- of wo-diploma, waarvan de afstudeerdatum tussen 1 juni 2019 en 1 december 2021 ligt;
 • wo-denkniveau, dit wordt getoetst middels een assessment;
 • bij voorkeur een studie of achtergrond in het cyberdomein;
 • bij voorkeur basiskennis van netwerk & systeembeheer;
 • aantoonbare kennis, ervaring of affiniteit op het gebied van cyber;
 • de bereidheid om breed ingezet te worden binnen de Rijksoverheid en je flexibel op te stellen;
 • een uitstekende beheersing van het Nederlands in woord en geschrift;
 • een flinke dosis motivatie om maatschappelijk impact te maken en aan de slag te gaan als Rijks I-trainee;
 • de Nederlandse nationaliteit of een nationaliteit uit de Europese Economische Ruimte. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt en je komt uit een land buiten de EER, dan moet je een werkvergunning aanvragen. Je kunt je niet aanmelden zonder werkvergunning. Meer informatie hierover kun je lezen op Rijksoverheid.nl

Jouw competenties / vaardigheden:

Naast een portie gezond verstand, flexibiliteit en lef zijn wij op zoek naar:

 • Leervermogen
 • Effectief communiceren
 • Samenwerken
 • Plannen en organiseren

Ben je nog niet helemaal klaar met je studie? Dan kun je wel alvast solliciteren. Voorwaarde is dat je je studie binnen drie maanden na start van het Rijks I-Traineeship (1 september 2021), naast je fulltime opdracht van het Rijks I-Traineeship, in je eigen tijd afrondt.

Solliciteren

Wil jij Cybertrainee worden bij de Rijksoverheid en in september 2021 starten aan het Rijks I-Traineeship? De sollicitatieperiode start jaarlijks in maart. In 2021 kon je solliciteren tussen 19 maart en 12 april. Momenteel kun je dus niet solliciteren bij het Rijks I-Traineeship.

Blijf op de hoogte!

Blijf jij graag op de hoogte van nieuws, verhalen en events van het Rijks I-Traineeship? Volg ons dan op Instagram en LinkedIn of meld je aan voor onze nieuws-updates.