Cyber

Word jij enthousiast van het analyseren en toegankelijk maken van gegevens en wil je aan de slag met threat-hunting en forensics? Lijkt het je interessant om je te storten op awareness-campagnes en om te duiken in en adviseren over security bij complexe ICT-projecten? Kun je bovendien niet wachten om de Rijksoverheid digitaal veiliger te maken met behulp van jouw cyberskills, kennis en adviezen? Dan is de Cybertrack van het Rijks I-Traineeship iets voor jou!

*Muziek speelt*

Noah is onderweg naar zijn werk.

Noah:
Hoi, ik ben Noah en ik ben cybertrainee bij het Rijks I-traineeship en voor mijn eerste opdracht zit ik bij CIO-Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

*Muziek veranderd*

Noah:
Mijn afdeling CIO-Rijk werkt veel samen met andere ministeries op het gebied van informatiebeveiliging.
En voor mijn opdracht ben ik met alle ministeries in gesprek om te kijken hoe zij omgaan met de meest gevoelige informatie.
Oftewel kunnen de medewerkers goed inschatten wat die informatie is en kunnen ze er ook goed mee omgaan?
Kortom, best wel belangrijke dingen op het gebied van cyber.
En omdat ik met zulke gevoelige informatie in aanraking kom krijg ik als cybertrainee ook nog een screening.

*Muziek speelt*

Noah:
Dit is mijn werkplek vandaag, hier zit ik met Laurens en Claire.
En hier ben ik bezig met het uitschrijven van mijn rapport op basis van de bevindingen van mijn onderzoek.
Maar daarnaast heb ik ook veel overleg met teamgenoten en werk ik mee aan andere projecten, bijvoorbeeld over het rijks brede antivirussoftware.
Kortom een dag hier is elke dag anders, geen dag is hetzelfde en dat is superleuk.

*Muziek speelt*

Noah:
Het leuke aan mijn traineeship vind ik dat je de verantwoordelijkheid krijg over je eigen opdracht.
In het begin is dat natuurlijk spannend want je wordt een beetje in het diepe gegooid.
Maar naarmate je meer leert en meer doet begin je ook echt die verantwoordelijkheid te voelen.
En daardoor ligt er aan het einde van je opdracht iets waar ook echt wat mee gedaan wordt om Nederland beter en veiliger te maken.
Dat is natuurlijk fantastisch.

*Muziek speelt*

Noah:
Ik heb gekozen voor het Rijks I-traineeship omdat het me een mooie overgang leek tussen mijn studie en mijn werk.
En ik heb specifiek voor cyber gekozen omdat cyber natuurlijk een hartstikke actueel onderwerp is en ik vind het heel gaaf om daar tijdens het traineeship meer over te leren en mezelf daarin te ontwikkelen.
Daarnaast vind ik ook het sociale aspect, namelijk met andere trainees, ontzettend leuk.

*Muziek speelt*

Noah:
Eén van de leukste aspecten van het traineeship: Ik heb contact met de andere trainees.
Ongeveer eens in de twee weken hebben we met z’n allen een opleidingsdag waarbij we veel sociaal contact hebben.
Sindsdien ken ik wat trainees die in dezelfde stad wonen als ik met wie ik wel eens ga sporten.
En na elke opleidingsdag gaan we lekker borrelen.

Beeldtekst: UBR Rijks I-Traineeship.
Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk.
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Ook Rijks I-Trainee worden?
#rijksitraineeship #ICT #Data #Cyber.
Check:
Internet: www.rijksitraineeship.nl
LinkedIn: Rijks I-Traineeship
Instagram: @rijksitraineeship

Wat ga je doen als Cybertrainee?

Als Cybertrainee werk je direct mee aan de veiligheid van Nederland. Je verdiept je in cybertechnologie en -beleid en helpt rijksorganisaties om cybersecurity te integreren in hun beleid en werkprocessen. Je werkt bovendien op het hoogste beveiligingsniveau van de Rijksoverheid. Jouw opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op het gebied van cyber. Concreet betekent dit dat je helpt met het schrijven van een crisishandboek, een quickscan uitvoert op het gebied van cyberweerbaarheid of dat je een beleidskader voor kwetsbaarhedenscans opstelt. Kortom: vanaf dag 1 ben jij een belangrijke speler in het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.

Het opleidingstraject van een Cybertrainee

Het opleidingstraject start voor elke trainee met een algemene introductie over de Rijksoverheid. Later gaan we dieper in op cyberspecifieke onderwerpen. Deze opleidingen zijn vooral praktijkgericht. Diverse opleidingsorganisaties verzorgen de lesdagen, denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksdienst in relatie tot de I-functie, oftewel: wat voor standaarden hanteert de Rijksoverheid op het gebied van cybersecurity? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis, met onderwerpen als ethisch hacken, rollen en methodiek bij het beveiligen van bijzondere informatie, SCADA, cybercrime en threath intelligence. Je maakt kennis met vrijwel alle organisaties binnen de Rijksoverheid die zich bezighouden met cybersecurity en je krijgt via deze organisaties actuele casuïstiek en werkwijzen aangeboden. Bovendien haal je de benodigde internationaal erkende certificaten voor SANS en CISSP. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar de ervaringen van onze Cybertrainees en concrete voorbeelden van hun opdrachten? Lees dan het interview met Tim of bekijk hierboven de vlog van Noah. 

Solliciteren

Ieder jaar start de sollicitatieperiode halverwege maart en beginnen de nieuwe trainees in september aan hun traineeship. Wil jij Cybertrainee worden bij de Rijksoverheid? Helaas, de sollicitatieperiode van dit jaar zit er alweer op. Dit jaar kon je solliciteren tussen vrijdag 18 maart 9:00 uur en maandag 4 april 12:00 uur.

Blijf op de hoogte!

Blijf jij graag op de hoogte van nieuws, verhalen en events van het Rijks I-Traineeship? Volg ons dan op Instagram en LinkedIn of meld je aan voor onze nieuws-updates.