Cyber

Beginnen jouw handen te jeuken als je hoort over een datalek of hackaanval? En ben jij nieuwsgierig, nauwkeurig, oplossingsgericht en gemotiveerd om je in te zetten voor een cyberveilig Nederland? Dan is de Cybertrack van het Rijks I-Traineeship iets voor jou. Bouw met jouw programmeerskills of innovatieve inzichten mee aan de digitale veiligheid van de Rijksoverheid. Samen houden we de cybercriminelen buiten de deur!

Vlog: Cybertrainee Noah

*Muziek speelt*

Noah is onderweg naar zijn werk.

Noah:
Hoi, ik ben Noah en ik ben cybertrainee bij het Rijks I-traineeship en voor mijn eerste opdracht zit ik bij CIO-Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

*Muziek veranderd*

Noah:
Mijn afdeling CIO-Rijk werkt veel samen met andere ministeries op het gebied van informatiebeveiliging.
En voor mijn opdracht ben ik met alle ministeries in gesprek om te kijken hoe zij omgaan met de meest gevoelige informatie.
Oftewel kunnen de medewerkers goed inschatten wat die informatie is en kunnen ze er ook goed mee omgaan?
Kortom, best wel belangrijke dingen op het gebied van cyber.
En omdat ik met zulke gevoelige informatie in aanraking kom krijg ik als cybertrainee ook nog een screening.

*Muziek speelt*

Noah:
Dit is mijn werkplek vandaag, hier zit ik met Laurens en Claire.
En hier ben ik bezig met het uitschrijven van mijn rapport op basis van de bevindingen van mijn onderzoek.
Maar daarnaast heb ik ook veel overleg met teamgenoten en werk ik mee aan andere projecten, bijvoorbeeld over het rijks brede antivirussoftware.
Kortom een dag hier is elke dag anders, geen dag is hetzelfde en dat is superleuk.

*Muziek speelt*

Noah:
Het leuke aan mijn traineeship vind ik dat je de verantwoordelijkheid krijg over je eigen opdracht.
In het begin is dat natuurlijk spannend want je wordt een beetje in het diepe gegooid.
Maar naarmate je meer leert en meer doet begin je ook echt die verantwoordelijkheid te voelen.
En daardoor ligt er aan het einde van je opdracht iets waar ook echt wat mee gedaan wordt om Nederland beter en veiliger te maken.
Dat is natuurlijk fantastisch.

*Muziek speelt*

Noah:
Ik heb gekozen voor het Rijks I-traineeship omdat het me een mooie overgang leek tussen mijn studie en mijn werk.
En ik heb specifiek voor cyber gekozen omdat cyber natuurlijk een hartstikke actueel onderwerp is en ik vind het heel gaaf om daar tijdens het traineeship meer over te leren en mezelf daarin te ontwikkelen.
Daarnaast vind ik ook het sociale aspect, namelijk met andere trainees, ontzettend leuk.

*Muziek speelt*

Noah:
Eén van de leukste aspecten van het traineeship: Ik heb contact met de andere trainees.
Ongeveer eens in de twee weken hebben we met z’n allen een opleidingsdag waarbij we veel sociaal contact hebben.
Sindsdien ken ik wat trainees die in dezelfde stad wonen als ik met wie ik wel eens ga sporten.
En na elke opleidingsdag gaan we lekker borrelen.

Beeldtekst: UBR Rijks I-Traineeship.
Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk.
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Ook Rijks I-Trainee worden?
#rijksitraineeship #ICT #Data #Cyber.
Check:
Internet: www.rijksitraineeship.nl
LinkedIn: Rijks I-Traineeship
Instagram: @rijksitraineeship

Wat ga je doen als Cybertrainee?

Als Cybertrainee werk je direct mee aan de veiligheid van Nederland. In twee jaar tijd werk je bij drie verschillende rijksorganisaties en verdiep je je in cybertechnologie en -beleid. Je werkt op het hoogste beveiligingsniveau van de Rijksoverheid. De kennis die je al hebt of opdoet pas je direct toe tijdens monitoring, vulnerability-scanning, forensics, threat-intelligence en aanval- en penetratietesten. Ook kun je werkervaring en skills opdoen op het gebied van securitymanagement. Je leert schakelen tussen techniek en beleid. Je maakt securityanalyses en past vernieuwing en verandering toe in kritische bedrijfsprocessen en beleid. Kortom: vanaf dag één ben jij een belangrijke speler in het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.

Leren en ontwikkelen

Bij het Rijks I-Traineeship gaan werken en leren hand in hand. Je gaat aan de slag met vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Als trainee volg je naast je traineewerkzaamheden een opleidings- en ontwikkeltraject. Dit is een verplicht onderdeel van het Rijks I-Traineeship. Het doel van het opleidings- en ontwikkeltraject is om je op professioneel en persoonlijk vlak op weg te helpen gedurende je traineeship, maar ook daarna. We geven je een beeld over het werken binnen de Rijksoverheid en bieden verschillende handvatten aan om in jouw vakgebied het verschil te maken. Daarnaast werk je door middel van vaardigheidstrainingen en een persoonlijk ontwikkeltraject aan je eigen ontwikkeling.

De opleiding is vooral praktijkgericht. Inhoudsexperts, beter bekend als jouw nieuwe collega’s, nemen je mee in het werk en geven je een kijkje ‘in de keuken’. Daarnaast verzorgen diverse opleidingsorganisaties lesdagen. Denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksdienst in relatie tot de I-functie, oftewel: wat voor standaarden hanteert de Rijksoverheid op het gebied van cybersecurity? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis. Hierbij maak je kennis met vrijwel alle organisaties binnen de Rijksoverheid die zich bezighouden met cybersecurity en krijg je via deze organisaties actuele casuïstiek en werkwijzen aangeboden. Bovendien haal je de benodigde internationaal erkende certificaten, bijvoorbeeld voor de opleidingen SANS en CISSP. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Kennis en netwerk

Tijdens het Rijks I-Traineeship leer je veel over zowel de beleidsmatige als de technologische kant van Cyber Security. Ook leer je hoe je kennis kunt overdragen als verbinder en innovator. Je bouwt een leuk, breed en sterk netwerk op met medetrainees, vakspecialisten en collega’s op je werkplekken. Op basis van jouw interesses en achtergrond matchen we jou aan je eerste werkplek. Het netwerk dat je binnen de Rijksoverheid opbouwt, kun je vervolgens goed inzetten voor het zoeken naar jouw tweede en derde trainee-opdracht.

Afronding en toekomst

Tijdens het traineeship bereid je je voor op jouw volgende carrièrestappen. Dit doe je door in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling grote stappen te zetten, je netwerk uit te breiden en door werkervaring, kennis en skills op te doen tijdens het opleidingsprogramma. Je sluit het I-Traineeship af met een eindopdracht waarin alle opgedane kennis en ervaring bij elkaar komt. Dit is een rijksbrede groepsopdracht die je met je mede I-trainees van jouw lichting uitvoert. Na het Rijks I-Traineeship staan de deuren voor je open en kun jij kiezen tussen een van de vele uitdagende functies op het gebied van Cyber, zoals Ethical Hacker, Cyber Security Officer of Information Security Officer.

Wat bieden we je?

Naast een unieke ervaring als trainee, een mooi salaris, een ov-regeling en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werkplekken en –uren en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,73%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris, krijg je:

 • een tweejarig contract;
 • een ruim aanbod uit vakgerichte opleidingen a la SANS, CISSP, ‘Cybercrime en de Rijksoverheid’ en ‘Hacking the Dutch Government’;
 • de tijd om te ontdekken of jij je liever verdiept in securitybeleid, je jouw hack- en testskills (verder) wilt ontwikkelen of dat je liever duikt in de wereld van securitymanagement;
 • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij alle drie jouw werkplekken, een coachingstraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
 • de kans om een groot netwerk op te bouwen op jouw werkplekken en binnen de traineekring.

Wie zoeken we?

Jij hebt:

 • een hbo- of wo-diploma behaald en bent tussen 1 juni 2019 en 1 december 2021 afgestudeerd;
 • bij voorkeur een ICT-gerelateerde opleiding gevolgd (zoals Informatiekunde, Technische informatica, Technische bedrijfskunde, Technische bestuurskunde, Recht & ICT en Security Management) of een andere opleiding gevolgd met informaticavakken;
 • relevante, aantoonbare kennis of ervaring op het gebied van cyber security
 • basiskennis van in ieder geval één programmeertaal;
 • ambitie om carrière te maken en te werken aan belangrijke, maatschappelijke cybervraagstukken;
 • een uitstekende beheersing van het Nederlands in woord en geschrift;
 • een goede beheersing van de Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk;
 • oog voor de omgeving en de belangen van de vertrouwelijke gegevens waarmee je werkt.

Solliciteren

Wil jij Cybertrainee worden bij de Rijksoverheid en in september 2021 starten aan het Rijks I-Traineeship? Momenteel is solliciteren helaas niet mogelijk. Dit kan weer tussen 19 maart 2021 (9:00 uur) tot 12 april 2021 (12:00 uur). Hopelijk zien we jou tijdens de sollocitatierondes!