Data

Word jij enthousiast van termen als datavisualisatie, datadashboards, informatievoorziening, privacyvraagstukken, innovatie en databeleid? Bijt jij je graag vast in data-gerelateerde onderwerpen en vind je het interessant om mee te werken aan en het opstellen van beleid op het gebied van data? Wil jij bijdragen aan de beweging en ontwikkeling die de Rijksoverheid doormaakt op het gebied van data? Dan kun je vast niet wachten om met jouw kennis, kunde en vernieuwende inzichten de Rijksoverheid te helpen meer datagericht te gaan werken. Zoek niet verder: bij de Datatrack van het Rijks I-Traineeship ben je aan het juiste adres.

Vlog: Datatrainee Suzanne

*Muziek speelt*


Suzanne ten Oever - Datatrainee:

Hoi, ik ben Suzanne.
Ik ben sinds september Datatrainee bij de overheid
en ik doe mijn eerste opdracht hier bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en ik ga jullie vandaag een dagje meenemen in mijn dag.

Binnen mijn opdracht binnen DJI doen wij onderzoek naar de datakwaliteit
en daarnaast zijn we bezig met bewustwording van het belang van de data.

Want hun administratie, daar moeten mensen ook goed opletten.
Ook zijn we bezig met het bouwen van een dashboard en doe ik verschillende analyses.

Dus ik ben eigenlijk best wel druk bezig.

Ik ben nu bezig met het maken van een capaciteits-dashboard
waarmee we laten zien hoeveel capaciteit er in de gevangenissen zit en hoeveel vrije plekken daar ook zijn.
Ook ben ik bezig met het voorbereiden van een datavolwassenheidsscan die we door heel DJI breed gaan uitvoeren.

In de afgelopen maanden was ik met name ook in de inrichtingen om gesprekken te voeren met de medewerkers daar.
En hun dus bewust te maken van de data die ze gebruiken.


Ik heb specifiek voor het Datatraineeship gesolliciteerd.
Met name omdat ik benieuwd was naar de data binnen de Rijksoverheid,
want we hebben hier natuurlijk echt een bak met data.
Wat me ook aansprak was dat er drie verschillende opdrachten zijn van acht maanden.
Dat betekent dat je echt de diepte in kan gaan met je opdracht en dat je veel meer te weten komt over de verschillende ministeries.

Naast de meetings die we dagelijks hebben, en ook de andere bezigheden, biedt het Rijks I-Traineeship ook een opleiding.

Het is eigenlijk een post-master Data Science waarin we veel leren over de praktische kennis van data science
en dit ook gelijk kunnen toepassen in onze opdrachten.


Doordat we natuurlijk veel met data bezig zijn heb ik iets minder het idee dat ik in nauw contact sta met de burger.
Maar elke dag dat ik hier binnenloop weet ik zeker dat ik iets goeds aan het doen ben voor Nederland.

Vanuit het Rijks I-Traineeship krijgen we vrij veel begeleiding.

Zo hebben we een mentor, een buddy van vorig jaar en het programmateam staat eigenlijk op ieder moment voor je klaar.

Zelf heb ik iets minder behoefte aan begeleiding, maar het is fijn dat je weet dat ze op ieder moment bereikbaar zijn.


Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk dat we hier met 75 andere trainees zijn.
Dus we drinken vaak samen koffie, gaan op borrels en dan gaan we
gewoon leuke dingen met z'n allen doen.

Logo Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk verschijnt in beeld.

Beeldmerk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschijnt hieronder.

Logo UBR Rijks I-Traineeship verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Ook Rijks I-Trainee worden?
#rijksitraineeship #ICT #Data #Cyber

Check:
www.rijksitraineeship.nl
LinkedIn logo. Rijks I-Traineeship

Instagram logo. @rijksitraineeship

*Muziek stopt*

Wat ga je doen als Datatrainee?

Het Rijks I-Traineeship biedt je een unieke kans om aan de slag te gaan met actuele beleids- en uitvoeringsvraagstukken op het gebied van data. Als Datatrainee werk je in twee jaar tijd op drie verschillende I-opdrachten binnen de Rijksoverheid. Een mooie kans om bij diverse organisaties de sfeer te proeven en enorm veel kennis, kunde en ervaringen op te bouwen. Afhankelijk van de opdrachten die je uitvoert, leer je wat er al met data wordt gedaan binnen het Rijk en bouw je mee aan het verder inzetten van data. De opdrachten die je als Datatrainee uitvoert, variëren van beleidsmatig, procesmatig tot technisch en uitvoerend. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld dashboards, ontsluit en structureer je datasets, implementeer je software voor data-analyses, help je rijksorganisaties om meer datagedreven te werken, of ontwikkel je datamodellen.

Leren en ontwikkelen

Bij het Rijks I-Traineeship gaan werken en leren hand in hand. Je gaat aan de slag met vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Als trainee volg je naast je traineewerkzaamheden een opleidings- en ontwikkeltraject. Dit is een verplicht onderdeel van het Rijks I-Traineeship. Het doel van het opleidings- en ontwikkeltraject is om je op professioneel en persoonlijk vlak op weg te helpen gedurende je traineeship, maar ook daarna. We geven je een beeld over het werken binnen de Rijksoverheid en bieden verschillende handvatten aan om in jouw vakgebied het verschil te maken. Daarnaast werk je door middel van vaardigheidstrainingen en een persoonlijk ontwikkeltraject aan je eigen ontwikkeling.

De opleiding is vooral praktijkgericht. Inhoudsexperts, beter bekend als jouw nieuwe collega’s, nemen je mee in het werk en geven je een kijkje ‘in de keuken’. Daarnaast verzorgen diverse opleidingsorganisaties lesdagen. Denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksdienst in relatie tot de I-functie, oftewel: hoe wordt er binnen de Rijksoverheid met data gewerkt? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis. Één of meerdere universiteiten verzorgen hiervoor een datasopleiding en je leert algemene vraagstukken uit de organisatie te vertalen naar datavraagstukken en andersom. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Kennis en netwerk

Als Datatrainee krijg je een uitgebreid inzicht in uitvoering en bedrijfsvoering van verschillende rijksorganisaties en de ‘zachte kant’ van data krijgt natuurlijk ook voldoende aandacht. Je leert daarbij om je kennis over te dragen en hoe je een breed en sterk netwerk kunt opbouwen met medetrainees, vakspecialisten en collega’s, als basis voor jouw verdere loopbaan bij de Rijksoverheid.

Wij zorgen als Rijks I-Traineeship voor een geschikte eerste opdracht bij een van onze vele opdrachtgevers. Het netwerk dat je gedurende je traineeship binnen de Rijksoverheid opbouwt, kan je heel goed inzetten voor het vinden van jouw tweede en derde opdracht. Als team Rijks I-Traineeship ondersteunen we je hier natuurlijk bij.

Afronding en toekomst

Na twee jaar heb je veel in huis om met je opgedane werkervaring, kennis en kunde de volgende stap te zetten naar een interessante functie binnen de Rijksoverheid. Het team Rijks I-Traineeship helpt je uiteraard bij de zoektocht in het vinden van een mooie functie binnen de Rijksoverheid, waar jij met jouw opgedane inzichten, kennis en kunde het verschil kunt blijven maken.

Benieuwd naar het soort opdracht dat je als Datatrainee kunt doen? Lees hier het artikel met Martha van Kempen en haar opdracht bij het Rijksvastgoedbedrijf.

Wat bieden we je?

Naast een unieke ervaring als trainee, een ov-regeling, fijne secundaire arbeidsvoorwaarden en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris, krijg je:

 • een tweejarig contract;
 • een fijn salaris. Je start in schaal 10.0, op basis van een 36-urige werkweek. Als I-trainee werk je 40 uur per week vanwege de scholingsdagen. Deze 4 uur extra per week worden opgeteld bij je vakantiedagen;
 • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij alle drie jouw opdrachten, een ontwikkeltraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
 • een ruim aanbod aan verdiepende scholingsdagen;
 • de ruimte om te ontdekken wat voor een I-functie bij je past en waar jij je in wilt ontwikkelen;
 • de mogelijkheid om bij verschillende rijksorganisaties aan de slag te gaan, rijksbreed een groot netwerk op te bouwen én te socializen met je medetrainees;
 • pubquizes, netwerkborrels, interessante bijeenkomsten, nieuwe vriendschappen en leuke evenementen.

Wie zoeken we?

Jij hebt:

 • een hbo- of wo-diploma, waarvan de afstudeerdatum tussen 1 juni 2019 en 1 december 2021 ligt; 
 • wo-denkniveau, dit wordt getoetst middels een assessment;
 • bij voorkeur een studie of achtergrond binnen het ICT-domein;
 • aantoonbare kennis, ervaring of affiniteit op het gebied van ICT;
 • een flinke dosis motivatie om maatschappelijk impact te maken en aan de slag te gaan als Rijks I-trainee;
 • de bereidheid om breed ingezet te worden binnen de Rijksoverheid en je flexibel op te stellen;
 • een uitstekende beheersing van het Nederlands in woord en geschrift;
 • de Nederlandse nationaliteit of een nationaliteit uit de Europese Economische Ruimte. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt en je komt uit een land buiten de EER, dan moet je een werkvergunning aanvragen. Je kunt je niet aanmelden zonder werkvergunning. Meer informatie hierover kun je lezen op Rijksoverheid.nl

Jouw competenties/ vaardigheden:

Naast een portie gezond verstand, flexibiliteit en lef zijn wij op zoek naar:

 • Leervermogen;
 • Samenwerken;
 • Plannen en Organiseren;
 • Effectief communiceren.

Ben je nog niet klaar met studeren? Dan kun je wel alvast solliciteren. Voorwaarde is dat je je studie binnen drie maanden na de start van het Rijks I-Traineeship (1 september 2021), naast je fulltime opdracht van het Rijks I-Traineeship, in je eigen tijd afrondt.

Solliciteren

Wil jij Datatrainee worden bij de Rijksoverheid en in september 2021 starten aan het Rijks I-Traineeship? De sollicitatieperiode start jaarlijks in maart. In 2021 kon je solliciteren tussen 19 maart en 12 april. Momenteel kun je dus niet solliciteren bij het Rijks I-Traineeship.

Blijf op de hoogte!

Blijf jij graag op de hoogte van nieuws, verhalen en events van het Rijks I-Traineeship? Volg ons dan op Instagram en LinkedIn of meld je aan voor onze nieuws-updates.