Data

Wil jij je vastbijten in grote bakken data en de Rijksoverheid servicegerichter maken door slim gebruik te maken van data? Dan ben je bij de Datatrack van het Rijks I-Traineeship aan het juiste adres. De Rijksoverheid is een walhalla als het aankomt op beschikbare data en als Datatrainee ga jij hiermee aan de slag. Via onder andere data-analyses verkrijg jij nieuwe inzichten die kunnen zorgen voor mooie veranderingen binnen het Rijk, en met de algoritmes die jij ontwikkelt, maak jij impact en draag jij bij aan de servicegerichtheid van de Rijksoverheid.

Vlog: Datatrainee Suzanne

*Muziek speelt*


Suzanne ten Oever - Datatrainee:

Hoi, ik ben Suzanne.
Ik ben sinds september Datatrainee bij de overheid
en ik doe mijn eerste opdracht hier bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en ik ga jullie vandaag een dagje meenemen in mijn dag.

Binnen mijn opdracht binnen DJI doen wij onderzoek naar de datakwaliteit
en daarnaast zijn we bezig met bewustwording van het belang van de data.

Want hun administratie, daar moeten mensen ook goed opletten.
Ook zijn we bezig met het bouwen van een dashboard en doe ik verschillende analyses.

Dus ik ben eigenlijk best wel druk bezig.

Ik ben nu bezig met het maken van een capaciteits-dashboard
waarmee we laten zien hoeveel capaciteit er in de gevangenissen zit en hoeveel vrije plekken daar ook zijn.
Ook ben ik bezig met het voorbereiden van een datavolwassenheidsscan die we door heel DJI breed gaan uitvoeren.

In de afgelopen maanden was ik met name ook in de inrichtingen om gesprekken te voeren met de medewerkers daar.
En hun dus bewust te maken van de data die ze gebruiken.


Ik heb specifiek voor het Datatraineeship gesolliciteerd.
Met name omdat ik benieuwd was naar de data binnen de Rijksoverheid,
want we hebben hier natuurlijk echt een bak met data.
Wat me ook aansprak was dat er drie verschillende opdrachten zijn van acht maanden.
Dat betekent dat je echt de diepte in kan gaan met je opdracht en dat je veel meer te weten komt over de verschillende ministeries.

Naast de meetings die we dagelijks hebben, en ook de andere bezigheden, biedt het Rijks I-Traineeship ook een opleiding.

Het is eigenlijk een post-master Data Science waarin we veel leren over de praktische kennis van data science
en dit ook gelijk kunnen toepassen in onze opdrachten.


Doordat we natuurlijk veel met data bezig zijn heb ik iets minder het idee dat ik in nauw contact sta met de burger.
Maar elke dag dat ik hier binnenloop weet ik zeker dat ik iets goeds aan het doen ben voor Nederland.

Vanuit het Rijks I-Traineeship krijgen we vrij veel begeleiding.

Zo hebben we een mentor, een buddy van vorig jaar en het programmateam staat eigenlijk op ieder moment voor je klaar.

Zelf heb ik iets minder behoefte aan begeleiding, maar het is fijn dat je weet dat ze op ieder moment bereikbaar zijn.


Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk dat we hier met 75 andere trainees zijn.
Dus we drinken vaak samen koffie, gaan op borrels en dan gaan we
gewoon leuke dingen met z'n allen doen.

Logo Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk verschijnt in beeld.

Beeldmerk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschijnt hieronder.

Logo UBR Rijks I-Traineeship verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Ook Rijks I-Trainee worden?
#rijksitraineeship #ICT #Data #Cyber

Check:
www.rijksitraineeship.nl
LinkedIn logo. Rijks I-Traineeship

Instagram logo. @rijksitraineeship

*Muziek stopt*

Wat ga je doen als Datatrainee?

De Datatrack biedt je een unieke kans om aan de slag te gaan met actuele beleids- en uitvoeringsvraagstukken door inzet van slimme data. Als Datatrainee werk je in twee jaar tijd op drie verschillende plekken binnen de Rijksoverheid. Je verdiept je in het doel van de organisatie, doet onderzoek, adviseert, optimaliseert werkprocessen en implementeert nieuwe datatoepassingen. De opdrachten die je tijdens je traineeship uitvoert variëren van bestuurlijk en procesmatig tot technisch en uitvoerend. Zo word je opgeleid tot adviseur en verbinder tussen beleid, uitvoering en data.

Leren en ontwikkelen

Bij het Rijks I-Traineeship gaan werken en leren hand in hand. Je gaat aan de slag met vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Als trainee volg je naast je traineewerkzaamheden een opleidings- en ontwikkeltraject. Dit is een verplicht onderdeel van het Rijks I-Traineeship. Het doel van het opleidings- en ontwikkeltraject is om je op professioneel en persoonlijk vlak op weg te helpen gedurende je traineeship, maar ook daarna. We geven je een beeld over het werken binnen de Rijksoverheid en bieden verschillende handvatten aan om in jouw vakgebied het verschil te maken. Daarnaast werk je door middel van vaardigheidstrainingen en een persoonlijk ontwikkeltraject aan je eigen ontwikkeling.

De opleiding is vooral praktijkgericht. Inhoudsexperts, beter bekend als jouw nieuwe collega’s, nemen je mee in het werk en geven je een kijkje ‘in de keuken’. Daarnaast verzorgen diverse opleidingsorganisaties lesdagen. Denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksdienst in relatie tot de I-functie, oftewel: hoe wordt er binnen de Rijksoverheid met data gewerkt? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis. Één of meerdere universiteiten verzorgen hiervoor een datascienceopleiding en je leert algemene vraagstukken uit de organisatie te vertalen naar datavraagstukken en andersom. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Kennis en netwerk

Als Datatrainee krijg je een uitgebreid inzicht in uitvoering en bedrijfsvoering van verschillende rijksorganisaties en de ‘zachte kant’ van data krijgt natuurlijk ook voldoende aandacht. Je leert daarbij om je kennis over te dragen als verbinder en innovator en hoe je een breed en sterk netwerk kunt opbouwen met medetrainees, vakspecialisten en collega’s op je werkplekken, als basis voor jouw verdere loopbaan bij de Rijksoverheid. Op basis van jouw interesses en achtergrond matchen we jou aan je eerste werkplek. Het netwerk dat je binnen de Rijksoverheid opbouwt, kun je vervolgens goed inzetten voor het zoeken naar jouw tweede en derde trainee-opdracht.

Afronding en toekomst

Je sluit het Rijks I-Traineeship af met een eindopdracht waarin alle opgedane kennis en ervaring bij elkaar komt. Dit is een rijksbrede groepsopdracht die je met je mede I-trainees van jouw lichting uitvoert. Na twee jaar ken jij de Rijksoverheid, heb jij een goede hoeveelheid ervaring in the pocket en dit maakt jou een gewaardeerde collega. Vanaf dit moment staan de deuren van het Rijk open voor jou en kun je solliciteren op een van de vele uitdagende Data-functies, zoals data scientist, data engineer of bijvoorbeeld data beleidsadviseur. Uiteraard helpt het Rijk I-Traineeship team jou bij jouw zoektocht naar een mooie functie.

Benieuwd naar het soort opdracht dat je als Datatrainee kunt doen? Lees hier het artikel met Martha van Kempen en haar opdracht bij het Rijksvastgoedbedrijf.

Wat bieden we je?

Naast een unieke ervaring als trainee, een mooi salaris, een ov-regeling en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werkplekken en –uren en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,73%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris, krijg je:

 • een tweejarig contract;
 • een ruim aanbod aan vakgerichte opleidingen op het gebied van Data Science, machine learning in R, workshops over emotieherkenning in beeld en CRISP-DM, een introductie in projectmatig werken en deelname aan hackathon(s);
 • de tijd om te ontdekken of jij je liever verdiept in de bestuurlijke kant van data, je je wilt ontwikkelen in het bouwen van datadashboards of dat je liever duikt in de wereld van processen;
 • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij alle drie jouw werkplekken, een coachingstraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
 • de kans om een groot netwerk op te bouwen op jouw werkplekken en binnen de traineekring.

Wie zoeken we?

Jij hebt:

 • een hbo- of wo-diploma behaald en bent tussen 1 juni 2019 en 1 december 2021 afgestudeerd;
 • aantoonbare kennis of ervaring op het gebied van datascience of statistiek;
 • bij voorkeur een bijvak gevolgd en behaald in informatica, statistiek, econometrie, wiskunde of kwantitatief onderzoek;
 • kennis van R en/of Python (niet verplicht, wel handig!);
 • veel zin om maatschappelijke impact te maken;
 • een uitstekende beheersing van het Nederlands in woord en geschrift.

Solliciteren

Wil jij Datatrainee worden bij de Rijksoverheid en in september 2021 starten aan het Rijks I-Traineeship? Momenteel is solliciteren helaas niet mogelijk. Dit kan weer tussen 19 maart 2021 (9:00 uur) tot 12 april 2021 (12:00 uur). Hopelijk zien we jou tijdens de sollocitatierondes!