ICT

Heb jij feeling voor ICT-processen en –beleid of ben jij zelfs in je vrije tijd volop bezig met ICT? En wil jij meehelpen bij het analyseren en toegankelijk maken van gegevens, complexe ICT-projecten versnellen met kwalitatief portfoliomanagement en Nederland digitaal veiliger maken met behulp van jouw analyse-, advies- of ICT skills? Het kan allemaal bij de ICT-track van het Rijks I-Traineeship. Eén ding is zeker: als ICT-trainee doe je ervaring op bij de grootste ICT-werkgever van Nederland, ontwikkel jij je op professioneel en persoonlijk vlak en maak jij impact met jouw inzicht, kennis en frisse blik.

Vlog: ICT-trainee Kim

*Muziek speelt*


Hoi, ik ben Kim. ICT-trainee bij het Rijks I-Traineeship.

Mijn eerste opdracht volg ik bij Doc-Direkt. Dat is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ik neem je mee.

Mijn opdracht is voor Doc-Direkt, zij brengen de informatiehuishouding van de Rijksoverheid op orde.
Aan de ene kant is dat het bewerken en beheren van papieren archief…

en aan de andere kant is dat de digitale informatiehuishouding.


Wat ik precies doe, is onderzoek naar de interne bedrijfsvoeringsystemen die wij gebruiken.
Denk hierbij aan systemen om documenten te verwerken of om informatie van het archief in te bewaren.

Dagelijks breng ik veel tijd door achter de computer.
Maar om informatie in te winnen voor mijn onderzoek, ga ik graag het gesprek aan met collega’s.
Deze informatie gebruik ik vervolgens om verschillende perspectieven toe te lichten in het onderzoeksrapport.

Binnen mijn opdracht krijg ik ontzettend veel mogelijkheden en vrijheid.
Zo word ik meegenomen naar verschillende overleggen, maar krijg ik ook ruimte om congressen en workshops bij te wonen.

Ik heb gekozen voor het Rijks I-Traineeship om de overgang tussen theorie en praktijk in de ICT te versoepelen.

Het fijne aan dit traineeship vind ik dat je drie keer de mogelijkheid krijgt om een andere werkplek te bezoeken.
Hierdoor doe je ervaring op op verschillende plekken,
bouw je een netwerk op en kun je vrienden maken.

Het I-Traineeship is meer dan alleen werken voor je opdrachtgever.
Eens in de twee weken volg je een opleidingsdag.
Deze opleidingsdagen hebben altijd een specifiek thema.
Zo leer je wat werken bij de Rijksoverheid precies inhoudt.
Je leert ICT-inhoudelijke dingen en je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Het allerleukste wat dit traineeship mij gebracht heeft zijn nieuwe vriendschappen.
Ook buiten het werk om doen we genoeg leuke dingen.
Denk hierbij aan pubquizen, naar het spelletjescafé gaan en boulderen.
En boulderen, je hoort het.
Nou dit was mijn dag, leuk dat jullie keken. Tot ziens!

Titel:

Logo Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties
Ook Rijks I-trainee worden?


Check:
www.rijksitraineeship.nl

Rijks I-Traineeship

@rijksitraineeship


Logo UBR - Rijks I-TRAINEESHIP


*Music ends*

Wat ga je doen als ICT-trainee?

Als ICT-trainee werk je in twee jaar tijd op drie verschillende werkplekken binnen de Rijksoverheid. Zo krijg je veel mee van de verschillende rijksorganisaties en hun ICT-uitdagingen. Afhankelijk van de opdrachten die je doet, leer je hoe je ICT inzet als onderdeel van cruciale processen binnen de Rijksoverheid en ga je aan de slag met het verbeteren van processen, beleid en technologie. Dit doe je door adviezen of beleid te schrijven, onderzoek te doen, nieuwe toepassingen te implementeren of juist door applicaties te ontwikkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Leren en ontwikkelen

Alle ICT-trainees volgen naast hun traineewerkzaamheden een zogeheten ontwikkeltraject. Hier ontwikkel je brede, vakinhoudelijke kennis over ICT en werk je aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Op inhoudelijk vlak leer je ook hoe ICT binnen de Rijksoverheid is georganiseerd. Zo krijg je niet alleen inzicht in (I-)beleid, informatiemanagement, hoe de overheid omgaat met Data en Artificial Intelligence, maar krijg je ook uitgebreid inzicht in uitvoering en bedrijfsvoering van verschillende Rijksorganisaties. Daarbij krijgt de ‘zachte’, beleidsmatige kant van ICT uiteraard ook voldoende aandacht. Naast dit reguliere programma geef je jouw persoonlijke ontwikkeling verder invulling door middel van keuzemodules.

Kennis en netwerk

Vakgerichte kennis bouw je op tijdens je trainee-opdrachten en door opleidingen te volgen. Op persoonlijk vlak leer je jouw kennis over te dragen als verbinder en innovator en leer je hoe je een breed en sterk netwerk op kunt bouwen met medetrainees, vakspecialisten en collega’s op je werkplekken, als basis voor jouw verdere carrière bij de Rijksoverheid. Op basis van jouw kennis, interesses en achtergrond matchen we jou aan je eerste werkplek. Het netwerk dat je binnen de Rijksoverheid opbouwt, kun je vervolgens goed inzetten voor het zoeken naar jouw tweede en derde trainee-opdracht.

Afronding en toekomst

Je sluit het I-Traineeship af met een eindopdracht waarin alle opgedane kennis en ervaring bij elkaar komt. Dit is een rijksbrede groepsopdracht die je met je mede I-trainees van jouw lichting uitvoert. Na twee jaar ken jij de Rijksoverheid, heb jij een goede hoeveelheid ervaring in the pocket en ben je een gewaardeerde collega. Vanaf dit moment staan de deuren van het Rijk open voor jou en kan je solliciteren op een van de uitdagende ICT-functies bij de Rijksoverheid, zoals software developer, I-beleidsadviseur of projectleider. Het Rijks I-Traineeship team helpt jou bij het vinden van een mooie plek waar jij met jouw vernieuwende inzichten het verschil kunt blijven maken.

Benieuwd naar mogelijke I-functies die jij na het Rijks I-Traineeship kunt bekleden? Lees hier over oud ICT-trainees Nout van Deijck en Rex Valkering, waar zij terecht zijn gekomen en wat zij binnen die functie doen!

Wat bieden we je?

Naast een unieke ervaring als trainee, een mooi salaris, een ov-regeling en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werkplekken en –uren en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,73%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris, krijg je:

  • een tweejarig contract;
  • een ruim aanbod vakgerichte opleidingen over bijvoorbeeld programmeren, PRINCE2, Agile foundation, I-Ethiek en Artificial Intelligence bij de overheid.
  • de tijd om te ontdekken of jij je liever verdiept in bestuurlijke ICT vraagstukken of beleid, je je wilt ontwikkelen in development of dat je liever duikt in de wereld van processen;
  • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij alle drie jouw werkplekken, een coachingstraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
  • de mogelijkheid om binnen de organisaties waar je aan de slag gaat en rijksbreed een groot netwerk op te bouwen en te socializen met je medetrainees.

Wie zoeken we?

Jij hebt:

  • een hbo- of wo-diploma op zak en bent niet langer dan twee jaar afgestudeerd;
  • aantoonbare ervaring of interesse in ICT;
  • bij voorkeur een studie gevolgd in Informatiekunde, (technische) Informatica, Technische Bedrijfskunde, Technische Bestuurskunde, Recht & ICT of HBO-I, dit is geen must, zolang jij kan aantonen dat je affiniteit hebt met ICT;
  • een flinke dosis motivatie om maatschappelijke impact te maken;
  • een uitstekende beheersing van het Nederlands in woord en geschrift.

Solliciteren

Wil jij ICT-trainee worden bij het Rijks I-Traineeship? Solliciteren kon in 2020 van 20 maart 9:00 uur tot 15 april 12:00 uur. De sollicitatieperiode is dus helaas gesloten. Hopelijk zien we jou tijdens de volgende sollocitatierondes in 2021!