ICT

Ben jij iemand die warmloopt voor thema’s zoals informatievoorziening, privacyvraagstukken, digitale transformatie, innovatie, informatiebeveiliging en veranderde I-wetgeving? De toekomstige trainee die de Rijksoverheid op ICT-gebied graag verder helpt?  En wil jij met jouw kennis, kunde en vernieuwende inzichten werken voor organisaties waar je kunt bijdragen aan vraagstukken met maatschappelijke impact? Oftewel: jeuken je handen om binnen de Rijksoverheid aan de slag te gaan? Dan zit je bij de ICT-track van het Rijks I-Traineeship goed.

Vlog: ICT-trainee Kim

*Muziek speelt*


Hoi, ik ben Kim. ICT-trainee bij het Rijks I-Traineeship.

Mijn eerste opdracht volg ik bij Doc-Direkt. Dat is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ik neem je mee.

Mijn opdracht is voor Doc-Direkt, zij brengen de informatiehuishouding van de Rijksoverheid op orde.
Aan de ene kant is dat het bewerken en beheren van papieren archief…

en aan de andere kant is dat de digitale informatiehuishouding.


Wat ik precies doe, is onderzoek naar de interne bedrijfsvoeringsystemen die wij gebruiken.
Denk hierbij aan systemen om documenten te verwerken of om informatie van het archief in te bewaren.

Dagelijks breng ik veel tijd door achter de computer.
Maar om informatie in te winnen voor mijn onderzoek, ga ik graag het gesprek aan met collega’s.
Deze informatie gebruik ik vervolgens om verschillende perspectieven toe te lichten in het onderzoeksrapport.

Binnen mijn opdracht krijg ik ontzettend veel mogelijkheden en vrijheid.
Zo word ik meegenomen naar verschillende overleggen, maar krijg ik ook ruimte om congressen en workshops bij te wonen.

Ik heb gekozen voor het Rijks I-Traineeship om de overgang tussen theorie en praktijk in de ICT te versoepelen.

Het fijne aan dit traineeship vind ik dat je drie keer de mogelijkheid krijgt om een andere werkplek te bezoeken.
Hierdoor doe je ervaring op op verschillende plekken,
bouw je een netwerk op en kun je vrienden maken.

Het I-Traineeship is meer dan alleen werken voor je opdrachtgever.
Eens in de twee weken volg je een opleidingsdag.
Deze opleidingsdagen hebben altijd een specifiek thema.
Zo leer je wat werken bij de Rijksoverheid precies inhoudt.
Je leert ICT-inhoudelijke dingen en je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Het allerleukste wat dit traineeship mij gebracht heeft zijn nieuwe vriendschappen.
Ook buiten het werk om doen we genoeg leuke dingen.
Denk hierbij aan pubquizen, naar het spelletjescafé gaan en boulderen.
En boulderen, je hoort het.
Nou dit was mijn dag, leuk dat jullie keken. Tot ziens!

Titel:

Logo Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties
Ook Rijks I-trainee worden?


Check:
www.rijksitraineeship.nl

Rijks I-Traineeship

@rijksitraineeship


Logo UBR - Rijks I-TRAINEESHIP


*Music ends*

Wat ga je doen als ICT-trainee?

Als ICT-trainee werk je in twee jaar tijd op drie verschillende werkplekken binnen de Rijksoverheid. De opdrachten zijn binnen de gehele Rijksoverheid en zijn erg divers. Zo krijg je veel mee van de verschillende rijksorganisaties en hun ICT-uitdagingen. De opdrachten die je als ICT-trainee uitvoert kunnen onder andere beleidsmatig, procesmatig, projectmatig of technisch van aard zijn. De opdrachten kunnen bestaan uit bijvoorbeeld het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op ICT-gebied, onderzoek doen naar digitale samenwerking, herformulering van informatiebeveiligingsplannen, analyses uitvoeren, nieuwe toepassingen implementeren of juist toffe applicaties mee helpen ontwikkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Leren en ontwikkelen

Bij het Rijks I-Traineeship gaan werken en leren hand in hand. Je gaat aan de slag met vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Als trainee volg je naast je traineewerkzaamheden een scholing- en ontwikkeltraject. Dit is een verplicht onderdeel van het Rijks I-Traineeship. Het doel van het scholing- en ontwikkeltraject is om je op professioneel en persoonlijk vlak op weg te helpen gedurende je traineeship en je kennis en kunde aan te vullen ook voor na je traineeship. We geven je een beeld over het werken binnen de Rijksoverheid en bieden verschillende handvatten aan om in jouw vakgebied het verschil te maken. Daarnaast werk je door middel van vaardigheidstrainingen en een trainee ontwikkeltraject aan je persoonlijke ontwikkeling.

De opleiding is vooral praktijkgericht. Inhoudsexperts, beter bekend als jouw nieuwe collega’s, nemen je mee in het werk en geven je een kijkje ‘in de keuken’. Daarnaast verzorgen diverse opleidingsorganisaties lesdagen. Denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksdienst in relatie tot de I-functie, oftewel: hoe is de ICT binnen de Rijksoverheid georganiseerd? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis, denk hierbij aan I-beleid, informatiemanagement, security, data en Artificial Intelligence (AI). De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Kennis en netwerk

Vakgerichte kennis bouw je op tijdens je trainee-opdrachten en door lesdagen te volgen. Op persoonlijk vlak leer je jouw kennis over te dragen en leer je hoe je een breed en sterk netwerk op kunt bouwen met medetrainees, vakspecialisten en collega’s, als basis voor jouw verdere carrière bij de Rijksoverheid. Wij zorgen als Rijks I-Traineeship voor een geschikte eerste opdracht bij een van onze vele opdrachtgevers. Het netwerk dat je gedurende je traineeship binnen de Rijksoverheid opbouwt, kan je heel goed inzetten voor het vinden van jouw tweede en derde opdracht. Als team Rijks I-Traineeship ondersteunen we je hier natuurlijk bij.

Afronding en toekomst

Na twee jaar heb je veel in huis om met je opgedane werkervaring, kennis en kunde de volgende stap te zetten naar een interessante functie binnen de Rijksoverheid. Het Rijks I-Traineeship team begeleidt jou uiteraard bij het vinden van een mooie plek waar jij met al jouw opgedane inzichten, kennis en kunde het verschil kunt blijven maken.

Benieuwd naar mogelijke ICT-opdrachten? Lees hier het interview met ICT-trainee Emma Versteeg en haar opdrachtgever. Ben je nieuwsgierig naar I-functies die jij na het Rijks I-Traineeship kunt bekleden? Lees hier over onze alumni Nout van Deijck, Barbara Verstappen en Rex Valkering, waar zij terecht zijn gekomen en wat zij binnen die functie doen!

Wat bieden we je?

Naast een unieke ervaring als trainee, een ov-regeling, fijne secundaire arbeidsvoorwaarden en een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37%, welke je naar eigen keuze kunt laten uitbetalen samen met je salaris, krijg je:

 • een tweejarig contract;
 • een fijn salaris. Je start in schaal 10.0, op basis van een 36-urige werkweek. Als I-trainee werk je 40 uur per week vanwege de scholingsdagen. Deze 4 uur extra per week worden opgeteld bij je vakantiedagen;
 • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij alle drie jouw opdrachten, een ontwikkeltraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy;
 • een ruim aanbod aan verdiepende scholingsdagen;
 • de ruimte om te ontdekken wat voor een I-functie bij je past en waar jij je in wilt ontwikkelen;
 • de mogelijkheid om bij verschillende rijksorganisaties aan de slag te gaan, rijksbreed een groot netwerk op te bouwen én te socializen met je medetrainees;
 • pubquizes, netwerkborrels, interessante bijeenkomsten, nieuwe vriendschappen en leuke evenementen.

Wie zoeken we?

Jij hebt:

 • een hbo- of wo-diploma, waarvan de afstudeerdatum tussen 1 juni 2019 en 1 december 2021 ligt; 
 • wo-denkniveau, dit wordt getoetst middels een assessment;
 • bij voorkeur een studie of achtergrond binnen het ICT-domein;
 • aantoonbare kennis, ervaring of affiniteit op het gebied van ICT;
 • een flinke dosis motivatie om maatschappelijk impact te maken en aan de slag te gaan als Rijks I-trainee;
 • de bereidheid om breed ingezet te worden binnen de Rijksoverheid en je flexibel op te stellen;
 • een uitstekende beheersing van het Nederlands in woord en geschrift;
 • de Nederlandse nationaliteit of een nationaliteit uit de Europese Economische Ruimte. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt en je komt uit een land buiten de EER, dan moet je een werkvergunning aanvragen. Je kunt je niet aanmelden zonder werkvergunning. Meer informatie hierover kun je lezen op Rijksoverheid.nl

Jouw competenties/ vaardigheden:

Naast een portie gezond verstand, flexibiliteit en lef zijn wij op zoek naar:

 • Leervermogen;
 • Samenwerken;
 • Plannen en Organiseren;
 • Effectief communiceren.

Ben je nog niet klaar met studeren? Dan kun je wel alvast solliciteren. Voorwaarde is dat je je studie binnen drie maanden na de start van het Rijks I-Traineeship (1 september 2021), naast je fulltime opdracht van het Rijks I-Traineeship, in je eigen tijd afrondt.

Solliciteren

Wil jij ICT-trainee worden bij de Rijksoverheid en in september 2021 starten aan het Rijks I-Traineeship? De sollicitatieperiode start jaarlijks in maart. In 2021 kon je solliciteren tussen 19 maart en 12 april. Momenteel kun je dus niet solliciteren bij het Rijks I-Traineeship.

Blijf op de hoogte!

Blijf jij graag op de hoogte van nieuws, verhalen en events van het Rijks I-Traineeship? Volg ons dan op Instagram en LinkedIn of meld je aan voor onze nieuws-updates.