Ontmoeten, leren en hacken bij de Security Battle

Het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht was donderdag 14 februari het decor van de Security Battle 2019. 120 studenten en starters kregen de kans om te zien hoe de Rijksoverheid omgaat met securitydreigingen en konden zelf hun hacking skills testen. De organisatie was in handen van de zeven Security Operation Centers (SOC's) van de Rijksoverheid, namens Werken voor Nederland.

Ontmoeten

Vanuit UBR waren zowel Rijks ICT-Stage als het Rijks I-Traineeship aanwezig bij de Security Battle. Net als andere aanwezige rijksorganisaties hadden zij een stand waar gedurende de dag bezoekers in gesprek konden gaan over werken bij het Rijk. Dit leidde tot leuke ontmoetingen en inschrijvingen voor de komende meetups van Rijks ICT-Stage en de Inhousedag van Rijks I-Traineeship.

Aan de slag

Naast het ontmoeten van de verschillende rijksorganisaties konden de aanwezigen ook workshops volgen, waar de verschillende SOC’s meer over hun vakgebied en uitdagingen vertelden en waar praktische opdrachten uitgevoerd konden worden. Daarnaast konden de deelnemers in teamverband en in een gecontroleerde omgeving hun hacking skills testen met een 'capture the flag-contest', waarbij ze zoveel mogelijk 'flags' (punten) moesten verzamelen. Huidige ICT-Trainees van het Rijks I-Traineeship mochten deelnemen aan de contest en eindigden op de achtste plek.

De Security Battle werd door de volgende SOC’s mogelijk gemaakt: Algemene Inlichtingen –en Veiligheidsdienst, Belastingdienst, Dienst ICT Uitvoering (DICTU), Ministerie van Defensie, Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Rijkswaterstaat en Shared Service Center ICT (SSC-ICT).