Even uitvergroten: waaraan draag je als I-trainee bij?

‘Met jouw I-ambitie en inzicht maak jij het verschil!’ Ja, echt! Rijks I-trainees werken binnen de Rijksoverheid mee aan tal van I-projecten die allemaal direct verschil maken voor Nederland. Daarmee dragen zij bij aan het waarborgen en verbeteren van de veiligheid, betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de ICT-diensten van het Rijk. Maar hoe zit dat precies? Waarom is de bijdrage van I-trainees zo belangrijk?

I-trainees werken verspreid over heel Nederland aan verschillende I-vraagstukken. Denk daarbij aan het ontwerpen van datadashboards, het bestrijden van fraude, het ontwikkelen van apps en het bedenken van processen en systemen voor informatie over migranten. De nieuwe inzichten die zij met zich meebrengen, zijn voor opdrachtgevers vaak een reden om een I-trainee een plekje in hun team te bieden. Marianne Wabeke, opdrachtgever vanuit SSC-I DJI, zegt hierover: ‘Eén van de redenen dat ik graag met Rijks I-trainees samenwerk, is dat zij heel veel kennis meenemen van hun studie. Ze werken daar met nieuwe opdrachten, systemen, technieken en ontwikkelingen en van die kennis maken wij graag gebruik. Bovendien brengen de I-trainees veel energie met zich mee.’

Het verschil maken

René van Delft is trots dat hij, als manager van het Rijks I-Traineeship, de I-ambities van het Rijk kan helpen realiseren. Hij zegt: ‘Hoewel I-trainees nog aan de start van hun carrière staan, zijn zij nu al heel waardevol voor de Rijksoverheid. Ze zijn bereid zich in te zetten voor de maatschappij en staan daarbij open voor nieuwe ervaringen, werkomgevingen, kennis en connecties. Bovenal tillen zij met hun frisse blik en innovatieve kennis de Rijksoverheid naar een hoger niveau. Voor de nieuwe lichting I-trainees die in september start, zijn wij daarom weer op zoek naar jonge mensen die kennis willen opdoen van de Rijksoverheid, maar ook kennis en kunde willen inbrengen. Jonge mensen die het verschil willen maken voor Nederland.’

Wil jij ook bijdragen aan de I-ambities van het Rijk? Word dan I-trainee bij het Rijks I-Traineeship! In september start er een nieuwe lichting I-trainees in de richtingen ICT, Data en Cyber. Solliciteren bij het Rijks I-Traineeship kan tot en met 5 mei 2019 en doe je hier.

Nog verder uitvergroten: Strategische I-agenda

In de Strategische I-agenda Rijksdienst 2019-2021 die naar de Tweede Kamer is gestuurd namens de minister van BZK, Kajsa Ollongren, staan de gezamenlijke I-ambities van de ministeries en CIO Rijk voor onder andere de informatievoorziening, informatiebeveiliging en ICT voor de komende jaren beschreven. In de agenda wordt extra aandacht besteed aan de ontwikkeling binnen de I-tak van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR) en de initiatieven die daar ontplooid worden. Het Rijks I-Traineeship is één van deze initiatieven. Slimme interne samenwerking en verbindingen tussen partijen als het Rijks I-Traineeship, Rijks ICT-stages, het programma Samenwerking Hoger Onderwijs, Rijks ICT Gilde, I-Interim Rijk en Koop dragen dan ook bij aan de I-ambities van het Rijk.

Benieuwd? De Strategische I-agenda is hier te downloaden (onder 'Bijlagen').