Feestelijk afscheid tweede lichting ICT–trainees

De ICT-trainees van de tweede lichting van het Rijks I-Traineeship zijn momenteel bezig met hun derde en tevens laatste individuele opdracht. Daarnaast hebben zij de afgelopen maanden in groepsverband gewerkt aan een eindopdracht. Op de afscheidsbijeenkomst op donderdag 4 juli presenteerden de ICT-trainees de bevindingen van hun eindopdracht en daarmee zijn zij een stapje dichter bij de afronding van hun tweejarig traineeship. 's Avonds sloten de trainees en het programmateam van het Rijks I-Traineeship feestelijk af.

De afgelopen maanden hebben de ICT-trainees in acht groepen aan een eindopdracht gewerkt. Zij deden bijvoorbeeld onderzoek naar de structurele implementatie van innovatie bij de Politie, een beter doelgroepbereik bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de effectiviteit van een online cursus bij de Belastingdienst en de voortgang en toekomstbestendigheid van programma Rijkscloud bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Eindresultaat

Andere groepen onderzochten hoe er bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meer datagedreven gewerkt kan worden, welke mogelijkheden er zijn met datagedreven management bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), hoe bottom-up innovatie door politiemedewerkers wordt ervaren en hoe dit gestimuleerd kan worden, en als laatste: hoe BZK modelmatig talenten en opdrachten aan elkaar kan matchen. Tijdens de afscheidsbijeenkomst presenteerden de groepen het eindresultaat van deze projecten voor hun opdrachtgevers, begeleiders, het programmateam van het Rijks I-Traineeship, ICT-trainees van de derde lichting en andere geïnteresseerde rijkscollega’s.

Opleidingscertificaat

Na de presentaties reikte de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering (RAFEB) de opleidingscertificaten uit en werd er een groepsfoto gemaakt van de ICT-trainees. Gijs Vermeulen, Programmamedewerker van het Rijks I-Traineeship en dagvoorzitter van de bijeenkomst, sloot af met lovende woorden: ‘Dit soort dagen zijn voor mij eyeopeners van wat er allemaal mogelijk is binnen het Rijk op I-gebied en dat hier voor trainees ook zo veel kansen liggen. Ik vind het leuk om te zien dat jullie enorm zijn gegroeid, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. We gaan elkaar na het traineeship vast nog tegenkomen!’

Afzwaaien

’s Avonds was er een feestelijke afsluiting op het strand met het programmateam van het Rijks I-Traineeship en de tweede lichting ICT-trainees. Hier werd teruggeblikt op de afgelopen twee jaar en dit moment werd gepakt om de trainees alvast, voordat de zomervakantie begint, te bedanken en af te zwaaien.