Online indiensttreding voor nieuwe Rijks I-trainees: samen de laatste stappen doorlopen

Op 1 september 2020 start de vijfde lichting Rijks I-trainees. Dan beginnen zij aan hun eerste opdracht en daarmee aan hun avontuur bij de Rijksoverheid. Door de uitbraak van het coronavirus vond het sollicitatieproces noodgedwongen volledig online plaats, wat gelukkig goed en soepel verliep. Maar hoe zorg je ervoor dat de nieuwe trainees ook het administratieve gedeelte van een indiensttreding op de juiste wijze doorlopen en goed voorbereid zijn op wat hen te wachten staat? Het Rijks I-Traineeship (RIT) bedacht hier iets op: online indiensttredingsessies.

Om de nieuwe I-trainees op een goede en betrokken manier te onboarden, organiseerde het Rijks I-Traineeship meerdere sessies. Bij iedere sessie schoven gemiddeld tien kandidaten digitaal aan, aangevuld met teamleden van Rijks I-Traineeship en HR-collega's. In de sessies werd teruggeblikt op het sollicitatieproces, was er een voorstelronde van zowel de trainees als het RIT-team en werd nog eens kort verteld wat het Rijks I-Traineeship precies is en wat de trainees te wachten staat. Ook besprak HR-adviseur Björn van Leeuwen personeelszaken, zoals salaris, werktijden en integriteit, en liep hij samen met de trainees door alle eerder toegezonden aanstellingspapieren heen om eventuele invulfouten te voorkomen en ruimte te bieden om live vragen te stellen.

Laatste stap

René van Delft, manager van het Rijks I-Traineeship, heeft als gastheer elke sessie begeleid: 'Het selectieproces is achter de rug en vrijwel alle trainees zijn gekoppeld aan hun eerste opdracht. Met deze sessies willen we de trainees door de laatste stap heen loodsen: de officiële indiensttreding. Juist dit is van belang, want hiermee bevestigen wij dat deze talenten echt gaan starten bij het Rijk. Een mooie stap voor hen én voor ons als Rijksoverheid!'

Verbinding

Tijdens de voorstelronde vertelden de trainees kort iets over zichzelf. Daar waar de studieachtergronden veel van elkaar konden verschillen (denk aan: Communicatie, Psychologie, Geo information science, Business informatics, Recht & ICT, Technische natuurkunde en Economie), kwamen sommige trainees erachter dat ze wonen of gestudeerd hebben in dezelfde plaats. Daarnaast vertelden de trainees kort over hun eerste trainee-opdracht en ook hier werd meteen de verbinding gezocht tussen trainees die op hetzelfde ministerie of binnen dezelfde afdeling aan de slag gaan. Eén van de trainees: 'Ik heb er zin in! Ik ben benieuwd hoe het traineeship uitpakt en kijk ernaar uit om in mijn eerste opdracht de brug te slaan tussen beleid en techniek.'

Introductieweek

Op dinsdag 1 september starten de trainees met een introductieweek waarin zij kennismaken met de Rijksoverheid, het traineeship, hun mede I-trainees, de opleiders en het team van het Rijks I-Traineeship. In de introductieweek leggen de I-trainees bovendien de eed of belofte als Rijksambtenaar af en daarmee start dan officieel hun I-carrière bij de Rijksoverheid.

Benieuwd hoe de trainees het Rijks I-Traineeship ervaren? Volg ons dan op LinkedIn en Instagram. Hier verschijnen regelmatig updates vanuit de I-trainees en over het Rijks I-Traineeship.