Wat ga je doen als Data-trainee?

Het Data Traineeship biedt je een unieke kans om aan de slag te gaan met actuele beleids- en uitvoeringsvraagstukken door inzet van slimme data. Als Data Trainee werk je in twee jaar tijd op maximaal drie verschillende plekken bij deelnemende rijksorganisaties. Je verdiept je in het doel van de organisatie, doet onderzoek, adviseert, optimaliseert werkprocessen en implementeert nieuwe datatoepassingen.

Op basis van jouw achtergrond en ervaring ga je aan de slag bij jouw eerste werkplek. Bij de tweede en derde opdracht kun je zelf aangeven op welk gebied jij je verder wil ontwikkelen en ga je samen met het team van het Rijks I-Traineeship op zoek naar een opdracht die bij jouw interesses past. De opdrachten die je tijdens je traineeship uitvoert variëren van bestuurlijk en procesmatig tot technisch en uitvoerend. Zo word je opgeleid als verbinder tussen beleid, uitvoering en data.

CBS

Naast jouw werkzaamheden bij jouw rijksorganisatie volg je een basisopleiding Data Science bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en leer je hoe je vraagstukken uit de organisatie vertaalt naar datavraagstukken en andersom.

Ontwikkelen, kennis en netwerk

Ook neem je deel aan het ontwikkelprogramma van het Rijks I-Traineeship. Hier leer je kennis over te dragen als verbinder en innovator en leer je hoe je een breed en sterk netwerk kunt opbouwen als basis voor jouw verdere loopbaan bij de Rijksoverheid. Je gaat aan de slag met vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Je bereidt je voor op jouw carrièrestappen na je I-Traineeship door je persoonlijk te ontwikkelen, je netwerk uit te breiden en door werkervaring en kennis op te doen tijdens het opleidingsprogramma.

Toekomst

Na twee jaar kun jij aan de slag bij de Rijksoverheid op het gebied van data. Je verstaat jouw vak, je kent de Rijksoverheid en je bent een gewaardeerde Rijkscollega. Vanaf dit moment staan de deuren van het Rijk open voor jou en kun je solliciteren op een van de vele uitdagende Data-functies. Uiteraard helpt het Rijk I-Traineeship team jou bij jouw zoektocht naar een mooie functie.